12/01/2017 - 23:41
 

DUAL BANDER til 2 M og 70 CM på en nem måde, for få penge!

Af OZ1IKY Kenneth Hemstedt
 
Efter at have leget en del med ”Slim-Jim” Sperrtopf eller også ofte bare kaldet en J-antenne – og med blandet fornemmelser på resultaterne omkring det med DUAL-BAND effektiviteten og udstrålingen, stødte jeg på noget som fangede min interesse. Ser du, når man som jeg ikke længere bor langt ude på landet, men midt inde i København, så er det så som så med antenner uden for. Men jeg havde bare en ubændig trang til at følge lidt med i det lokale VHF/UHF liv, som den gang jeg boede i Sønderjylland. OG da nogen havde leget med en krydsbånds repeater, som jeg kunne nå med en simpel stue antenne var der lige pludselig lagt op til at der måtte ske noget i en fart.
 
For en del år siden havde jeg fornøjelsen af at være på hjemme egnen igen og arbejde på den nu lukkede containerfabrik i Tinglev. Så der var dømt pendling i den store stil. Men man har jo heldigvis en hobby der kan bruges næsten hvor som helst. Og når man jo kom fra egnen i forvejen, måtte man altså på 2 meter (og lidt på 70 centimeter). Jeg lavede den gang en J-antenne ud af en stump 450 ohm balanceret feeder, og puttede i et lille stykke plastrør der kunne lukkes vandtæt og som kom op på en lang træpind. Den virkede fint på 2 meter, og havde en hvis virkning på 70 centimer – men var ikke helt optimal som en rigtig DUAL-BANDER. Den gik da lige fra Tinglev og over den gode gamle Knivsbjerg repeater på 70 cm, samt et par af de mere lokale som OZ5JAN og OZ1VLH. 2 meter var faktisk helt ok Det var i 2005 og 2006.
 

Tegning af en J-antenne
 
J-antennen gør brug af at 2 meter; 144-146 jo har en naturlig trippel frekvens (3 x 144 MHz = 432 MHz).
Men dens udstrålingsdiagram ser ikke nødvendigvis sjovt ud hvis du putter den i EZNEC eller MMANA.
2 meter delen er udmærket, men det er jo også den tiltænkte frekvens for antennen. Jeg skal så sige at jeg har set enkelte opskrifter på nettet og i enkelte tyske blade, hvor man sætter en 70 cm kvartbølge pind på ved siden af 2 meter kvartbølge stubben. Så hvis du har lyst, er der da her en mulighed for at blive ved en J-antenne til et kabel men begge bånd [1]. Resonansen er givet gennem afstemningen af den kvarte og den halve bølges tråd. Impedansen afstemmes gennem en flytning af fødepunktet i bunden af antennen. Jeg kan huske fra Tinglev-tiden at det her var noget med tålmodighed – men dengang havde jeg heller ikke en miniVNA der kunne vise mig både SWR og impedans – og alle de andre gode ting og sager – samtidigt..
 

Formlerne – Hel halv og kvartbølge
 
(alt i centimeter) 2 meter
(145 MHz)
70 cm
(433 MHz)
1/1 bølgelængde 196,5 65,8
1/2 bølgelængde 98,25 32,9
1/4 bølgelængde 49,12 16,4
Målene for 2 meter og 70 cm på de samme
 
Nu er man så for længst tilbage i København, men den lille afstikker på knap 2 år til hjemegnen gav efterfølgende input til det der kommer nu. Der må da være noget som kan bruges på begge bånd, og stadigvæk fødes med kun et kabel.
 
OG man grubler og tænker – husker et par ting på HF man havde undret sig over, samt et par ting i diverse bøger fra RSGB [2], ARRL [3] samt ”Antenne-Biblen” Rothhammels Antennenbuch [4]. Der var et par ting som udfordrede mig lidt! Jeg havde i en del tid tænkt på Butternutt antennen til HF og hvordan den kunne fungerer på 15 meter. Der var et princip her, et princip omkring en halv bølgelængde og en kvartbølge stump. Hovsa! Hvad var lige det her? Hvis jeg har en kvart bølge antenne på 2 meter – den er jo 49 til 50 centimeter lang. Og en halvbølge på 70 centimeter er under længden på en kvart bølgelænge på 2 meter … Aha!
 
En halv bølgelængde på 70 er omkring de 33 cm. En kvart bølgelængde er så omkring de 16,4 centimeter.
Aha – hvis vi altså forsøger os ud i noget med en halv bølge op ad en kvart bølge til 2 meter – så kan vi lægge en kvartbølge stup til 70 centimeter ned ad denne – og få en antenne der virker på begge bånd som en kvart bølge GP? Hovsa, lad os lige forfølge denne her lidt der ud af!
 
Og ved et tilfælde fik jeg da også bladret om i VHF-UHF antennesektionen i ARRL’s årlige håndbog [3] og nåede om under VHF-UHF antenne sektionen. Jamen dog? Det er da lige før det er løgn – er det så simpelt? Her var der en GP til 2 meter, med en kvartbølge stub en halv bølgelængde oppe ad 2 meter pinden. I alt tilfælde er det så simpelt at man er nødt til at prøve det af selv der hjemme i stuen.
 

En streg-tegning af min GP
 
Alle målene der skal til er jo faktisk allerede oppe i tabellen. Jeg vil dog anbefale at du starter ud med nogle lidt længere tråde eller stænger. Der skal jo altid tilpasses på et eller andet inden det passer. For eksempel ville det jo være dumt at klippe en stup tyk metalstang til på præcis de 49,2 cm til en ¼ bølge på 2 meter, hvis det bag efter viser sig at den nok skulle have været en anelse længere. 70 cm stubben er ikke det allerværste da det er lavet af en stump elektriker tråd på en halvanden millimeters penge i tykkelse. Jeg skar simpelthen isoleringen af.
 

Lidt arbejde med en kniv og en bidetang
 


 
Selve stubben på 70 cm skal være 25 mm ud fra 2 meter pinden. Det med kronmuffen, gør at du har noget lettere ved at afstemme hele herligheden på 70 cm. Du løsner blot skruen på den tykke pind og flytter en lille smule, og strammer igen – så måles der med meter/VNA hvor vi er henne.
 

70 cm stubben som er fæstnet på 2 meter pinden med en kronmuffe

Hvis du ikke synes det er lige nok til dit formål, kunne du jo lige kikke lidt nærmere på artiklen i [2] eller tage et udvidet ”Surf” på Antentop.org [5] som byder på 2 forskellige beskrivelser af en Comet X200 clone. Men så er der også virkelig dømt finmekanik – og det var ikke mit mål med min lille stueantenne.
 

Den færdige 2 bånds magnetfodsantenne

Referencer

1) Funkamateur nr 6 2008 på side 632, viser hvordan man kunne lave en J-antenne som en mere ægte DUAL-BAND antenne.
 
2) RSGB The Radio Communications Handbook 9’th edition; side 16.31 omkring J-antennen. Bladrer du lidt videre i samme bog finder du en DUAL-BANDER med lidt mere gain i, men også lidt mere kompliceret at bygge. Det er nemlig en efterligning af en af de kommercielle.
 
3) The ARRL Handbook for Radio Communications 2011; afsnit 21.10 om VHF og UHF antenner, se billede 21.108 og 21.109 for min udgave af en dual-bander.
 
4) Alternativt I den ultimative antenne-bibel; Rothammels Antennenbuch, 12 oplag/udgave. Kapitel 23 – 23.1.2.1.1 J-antenne
 
5) Vil du kopiere en af de kommercielle, f.eks en X200 kan du kikke på Antentop finde et par eksempler.
www.antentop.org  En af de gratis udgaver har endda 2 forskellige versioner af hvordan du direkte kan bygge din egen version af en Comet antenne.
 
 
 

Afstemning

Total votes: 527

Din gode positive kommentar