Hvad skal man bruge? Det er et af de spørgsmål jeg får tit.
Det er ikke bare lige til at svare på Jeg plejer så at stille nogle modspørgsmål, hvad er budgettet? Hvad vil du DMR, Dstar?
Når man har fundet ud af hvad man har lyst til er det nemmere at give råd om hvilket udstyr man kan købe nogle, vil bare have det bedste og mange gange også det dyreste, andre kan og vil gerne nøjes med en billig radio.
Hvad koster det så at komme i gang på DMR, tja man kan købe en Tytera md380, Retevis RT3 som er ens, prisen ligger på ca. 700kr på ebay sendt fra Tyskland, er man ikke så vild med nethandel/ebay kan de også købes her i landet.
Man kan også vælge at  købe en Hytera eller Motorola radio, de er dog noget dyrere, men kvaliteten er også en tand bedre, men er man i tvivl om DMR er noget for en så start med en TYT/Retevis.

Der findes flere hjemmesider med  færdige kodefiler til de mest gængse radioer som man kan hente kvit og frit, og det eneste man skal gøre er at fylde sit Call og DMRID i filen.
Når man så har fået kodet sin radio og fået sig et DMRID er man klar til at komme i gang, vi har i Danmark 3 netværk, DMR+ også kaldet Hytera nettet, Mototrbo nettet og til sidst Brandmeister.
I efteråret 2016 blev der skabt forbindelse mellem DMR+ og Mototrbo nettene, så man i dag har en fælles landskanal.
Nu har jeg selv kun leget med DMR+ nettet, så mine oplevelser er ud fra DMR+ nettet.
På DMR+ har man en lokal kanal og en landskanal, Lokal kanalen er linket til den region hvor man nu bor, Dvs. bor man i Nordjylland er lokal kanalen linket til region 11 men man kan frit linke til F.eks. til en anden region F.eks. Sjælland, ved at taste koden ind for Sjælland som er 4705.

På DMR kan der være 2 samtaler i gang på samme tid 1 på landskanal og 1 på lokalkanalen
På Proradio.dk kan man hente kodefiler og software til Hytera radioer, samt har den rigtig meget info om DMR radio.
Mototrbo nettet har også en god side med info om deres net oz-dmr.net begge sider har meget info om at komme i gang på DMR og kodefiler.
Der er rundt omkring i landet mange medamatører der gerne hjælper nye i gang og ellers er der Facebook og Yahoo grupper hvor man kan stille spørgsmål og evt. aftale at få hjælp med sin radio.
DMR+ https://www.facebook.com/groups/601938206548444/ 
Mototrbo https://groups.yahoo.com/neo/groups/HAM-DMR-DK/info
Er man mere til Dstar så skal man anskaffe sig en Dstar radio, de findes i flere udgaver.
Fælles for dem indtil Oktober 2016 er, at de alle kommer fra Icom, Kenwood har i Oktober 2016 sendt deres Dstar radio på markedet.
Til Dstar radioerne findes der også kodefiler der kan hentes kvit og frit, programmerings softwaren findes til de fleste stationer i gratis versioner og tegninger over kodekabel ligger også på nettet, på Dstar4all.dk findes der alt den info man behøver omkring Dstar samt kodefiler.
Fælles for DMR og DSTAR er at man skal have et CCS7 nummer/DMRID, Man bruger det samme nummer på Dstar og DMR, så der skal kun søges 1 gang.
DMRID kan søges om her  http://register.ham-digital.net/ man skal dog huske at sende en kopi af ens licens med når der søges om nummer.
Når man har fået sit nummer er man klar til at sende på sin radio, når man lige har skrevet sit Call ind, de fleste repeatere er som default linket til DCS004B som er en landskanal så sidder man i Skagen bliver man hørt i hele landet når man laver et opkald, man kan vælge at unlinke repeateren så den virker som lokal repeater, har man linket til en anden talegruppe og ikke fået linket tilbage til DCS004B, er der ingen skade sket, efter 5-10min uden aktivitet linker den selv tilbage til default.
Man har ligesom på DMR også mulighed for at vælge andre talerum, reflector ved enten at taste en DTMF kode eller have nogle foretrukken lagt i sin kodefil se på Dstar4all.dk hvordan det gøres.
Dstar4all har de sidste år været på amatørtræf Fyn, Hamday i Esbjerg med en stand hvor der er mulighed for at få svar på sine spørgsmål og trykke på knapper


Hotspots
Er man så uheldig at bo et sted hvor der ikke er en DMR eller Dstar repeater, kan man bygge et lille 10mW hotspot.
Der findes flere muligheder til Bla. Raspberry pi DVmega og DV4mini som begge kan bruges på både DMR og Dstar, C4FM
Softwaren kan findes på nettet til Windows, Raspberry pi, Linux, hvor der bare skal fyldes nogle oplysninger i programmet om Call, frekvens, navn.
DVmega kan med den nyeste firmware bruges på timeslot 1og 2 og Dstar.
Hotspots er beregnet til at dække et mindre område som sin egen bolig, sommerhus og kun med en lille antenne, der er eksempler på man har smidt en højantenne på og så valgt en simplex frekvens som andre også havde valgt i samme by, det giver noget rod.
Dstar på HF
Hvad er nu det, Dstar virker jo kun hvis der er internet, iflg. Modstandere af Dstar, det er så også en myte, Icom 7100 og 9100 kan begge køre Dstar på HF båndende, jeg har selv kørt flere stationer i USA, UK, Frankrig, den sjoveste Qso var med Michael OZ5WU, jeg havde parkeret bilen på stranden i Blokhus og kaldte op via et 10M hotspot i Portugal, og fik fat på Michael hjemme i Næstved på hans lokale 70cm Dstar repeater.
Håber vi høres ved på de digitale net
 
Links:
Dvmega:                                    http://dvmega.auria.nl/
Software til DV4mini:                   http://dv4m.ham-dmr.ch/
Software til DVmega/DV4Mini       http://www.westerndstar.co.uk/html/downloads.html
Raspberry pi kan findes hos næsten alle elektronik forhandlere
Dmr og dstar radioer:                   mwe.dk , Bmradio.dk, dmtonline.dk kinaradio.dk, tytshop.dk
Kodefiler DMR og Dstar:               Proradio.dk, http://www.oz-dmr.net, Dstar4all.dk
Et youtube klip lavet af OZ2LPX   https://www.youtube.com/watch?v=5p0JeoCm1dg
 


  

Afstemning

Total votes: 615

Din gode positive kommentar

Super ......
Mega godt indlæg Søren