CQWW DX CW – Bemærkninger

CQWW CW OZ5E Multi-single HP

Så har støvet lagt sig efter en hæsblæsende (lang) weekend og her kommer rapporten fra OZ5E’s deltagelse i årets CQ World War CW.

Nils Bo (1ETA) og undertegnede havde besluttet os for, at vi igen skulle mødes under den store 4 elementers 40m beam i Stjær og lege med radio. Weekenden var for længst booked i min kalender og jeg havde taget fri fredag og mandag fra arbejdet, så der var den nødvendige ro omkring projektet.
Trods ihærdig reklame-indsats, var der ikke mange der havde meldt sig til vores team. Kim (1JUX) var klar som sædvanlig, så var vi sikker på at teknikken og IT var i trygge hænder. Der var en tysker, DK5KK Kolja som vi ikke kendte i forvejen, som havde skrevet at han gerne ville deltage remote.
Ja, ja. En lille flok. Så vi besluttede os for at deltage som Multi-Single.
Uden at blive for teknisk, så er det 1 radio der kører RUN og så er der 1 radio der KUN må køre multipliers. Det satsede vi på at vi kunne holde kørende i 48 timer og det viste sig at køre uden problemer.
Jeg ankommer fredag formiddag og begynder indretning af operatørpladserne. Henter Nils Bo på Skanderborg Station ved middagstid og så ankommer Kim og manden bag al elektronikken, antenneparken, computere osv osv  Andrew OZ1XJ.
Et hurtig planmøde og så er opgaverne fordelt. Alle antenner + rotorer er i fin form, dog skal vi lige have sat vores 2 x 150m Beverage op på bondemandens mark. Det bliver ordnet på en times tid. Så er der lige et ACOM 2000a trin der har en defekt temperatur-føler, der skal skiftes. Det viser sig det blot er en dårlig lodning, så det er hurtigt fixet. 2 stk FT-3000 bliver sat op, sammen med N1MM log. Nu begynder contest-feberen sgu at brede sig i Hønsehuset!!
Til sidst skal der gøres klar til remote deltagelsen fra Kolja. Nils Bo og Kim har efterhånden stor erfaring og det viser sig at Kolja også har virkelig godt styr på teknikken, så alting flasker sig som det skal. Vi er kort sagt KLAR PÅ REKORD TID – YES!!

Spise aftensmad, sludresnakke og så ind og snuppe et par timer inden kick-off kl 0100 lokal tid. RUN stationen åbner ballet på 80m mens MULT stationen høster godt ind på 160m. Nu er vi i contest-mode. Køre RUN – køre MULT – spise – sove. Og så gentage det hele. Og så gentage det én gang til.
Og så tager vi den en gang til…… Det er det det handler om, når man giver den gas sammen med drengene.
Det viser sig hurtigt at Kolja er imponerende effektiv. Han skovler bare QSOer ind, når han er logget på som RUN. Hvis ikke vi andre tager os sammen, kommer vi sgu til at se dårlige ud… Det første døgn er der ikke rigtig nogen fast vagt-plan. Kolja har en familie (hausfrau + 3 døtre) der skal passes, men han deltager al hvad han kan alligevel. Vi andre skal jo gerne have vores middagslur og kaffepauser, men Nils Bo beslutter at nu skal der laves
en ordentlig vagt-plan. Så vi laver 3 timers skift og det kører fantastisk.
Vi har Zoom møde kørende på storskærmen og deler bånd og antenner imellem os og Kolja som om han sad sammen med os i shacket.

Stille og roligt stiger vores score imens QSOerne ryger i loggen. Vi havde ikke nogen klar målsætning fra start, andet end at hygge os og køre radio, men søndag aften er de 4 mill. point indenfor rækkevidde. Yes mand, det er helt godt gået der her, tænker vi. Der er ingen større udfordringer undervejs, det vildeste var et defekt stub-filter der gav os nogle problemer på 40m. Men da Andrew først fik fejlen lokaliseret, lettere presset hi hi, fik den en over nakken med 1 KW output til Optibeamen. Så er der hul igennem til den anden side af kloden!!
Jeg havde ”vundet” det sidste skift, fra 21 til 01 og det gik forbavsende smertefrit, trods minimal søvn de sidste par døgn. God aktivitet på 40 og 80m lige indtil sidste minut og så indtræffer det magiske øjeblik, hvor alle bånd bliver helt stille…. Shhh… og tak for denne gang. Nils Bo var klar med den rødvin vi havde lovet os selv skulle indtages, efter en veloverstået test. Der blev uploadet log og evalueret på indsatsen. Og resultatet blev godkendt. Efter 2 glas rødvin begynder man allerede at snakke om hvilken test vi skal deltage i næste gang, men vi bliver enige om lige at sove på det……

Claimed score:
Band     QSOs     Pts  ZN   Cty  Pt/Q
1,8     256     324   16   67   1,3
3,5     981    1630   25   90   1,7
7      753    1276   36  122   1,7
14     937    2021   34  111   2,2
21     374     779   35  105   2,1
28      28      64   16   28   2,3
Total    3329    6094  162  523   1,8

            Score : 4.174.390

73 herfra OZ5E på vegne af hele teamet
OZ1ISY Søren


CQ WW OZ8AE SOABHP (A)

Sikken weekend. Længe siden jeg har haft sådan en oplevelse.
Indledningen
Da jeg ikke har en permanent antenne oppe til 160 meter og vejret var med mig, så skulle den gamle W9INN 80/160 meter sloper op. Monteret som en L-antenne.
Fik lavet en 12 meter mast af et par rafter, forlænget med en glasfibermast. I fjernenden opsat en 8 meter mast. Lagt 30 radialer ud af varierende længde. Afstemningstabel lavet og det kørte fint.
Om aftenen virkede antenne så ikke. Tuneren kunne ikke få den på plads. Næste morgen var det optisk fejlfinding. 2 led af glasfibermasten var sunket sammen af det kraftige træk der var af 4 barduner. Stråleren lå i en cirkel nede over en masse radialer  🙂
Lagde masten ned, forstærket med mere tape og slangebindere rundt om ved hver samling. Slangebinderne blev også tapet for at undgå at bardunerne satte sig fast. Der skulle have været lavet "skjult kamera" da jeg så skulle rejse den. 8 barduner og mig løbende rundt om masten, ganske som en majstang  :-))
Antennen virkede perfekt.
Fredag middag spurgte Pia mig som om jeg var klar og havde afprøvet det. Ind til radioen, downloaded opdateringerne og startede op. Alle bånd kørte - undtagen 160 meter.
Min manuelle tuner var ikke i stand til at få den i resonans nogen steder på 160 meter.
80 meter kørte efter tabellen. Intet at se derude. Det regnede en del og græsset var blødt at gå i.
Radialerne blev taget fra og en enkelt afstemt radial til 160 meter hængt op ca 1 meter over jord. Resonans mellem 1830 og 1840 - og ellers kunne tuneren igen ikke få den til at dykke.
Nu var det snart mørkt, så den gamle malerspand med et L-led blev ledt frem og monteret under ZS6BKW antennen i flagstangen.
ZS6BKW skulle så igen virke som T-antenne med en kortsluttet feeder. Radialnettet lå et helt andet sted på grunden, men en af radialerne kunne nå malerspanden, så den blev forbindelsen mellem L-ledet og de 30 radialer Nok ikke den bedste kombination.

Testen var ikke planlagt på andre måder end at jeg ville se hvorledes det var at køre med bandmap og bruge de muligheder.
Det kom til at vise sig at henved 85% af QSO-erne blev afviklet ved en kombination mellem SP og bandmap.

I gang ca. 0400 til 0800 lt
Morgenen på 40-80 og 160 meter.
Kom for sent i gang på 160 meter.
Jeg missede USA.
160 meter virkede ikke helt som jeg forventede det.
Der skulle råbes nogle gange og det virkede som båndet døde hurtigt ud.
DX blev det ikke meget til.

Bandmap virkede fortræffeligt.
Jeg forsøgte at tømme bandmap ved at flytte stationerne over i indtastnings vinduet.
Bandmap blev hurtigere fyldt op end jeg kunne nå at afvikle QSO-erne.
Det var highlight.

QRV igen fra 0830 til 1430 lt.
582 QSO-er  77 zoner  245 lande.
QRV fra 1500 til 1750 lt
Aftensmad og sove til 0030 lt.
QRV fra 0030 - 0730 lt søndag morgen.

Søndag morgen kunne jeg se at ZL kom igennem på 20 meter. Det er lang tid før jeg normalt skifter til det bånd.
I dag skulle det så være.
Det blev til nogle ZL stationer, et par VK stationer, LU samt FK8 - så alt i alt et godt valg.

QRV igen fra 0800 - 1145 lt søndag.
1044 QSO-er  105 zoner  347 lande.
QRV fra 1345 til 1800 lt søndag.
1209 QSO-er  112 zoner  374 lande.

I perioden skiftede jeg mellem 10-15 og 20 meter.
15 meter kørte mest vestover med US østkyst og ind imellem fik jeg en del EU på båndet. Svage signaler men med langsom kalden, så fik jeg de fleste af de stationer jeg kaldte. Tror det var multipliers begge veje. Det var det i hvert fald for mig.

Tapas og en lur til 2115 lt.

QRV fra 2115 til 0059 lt.
Modtageren stod på 40 meter da jeg fik tændt og der lå 3B8M med et meget fint signal. Bare jeg havde vidst det om lørdagen, så havde jeg ikke kæmpet med at få QSO-er med dem på 80 og 40 meter.
Startede ud med 40 meter og omkring 2145 kom der aurora lyd på signalerne. Der kom båndsus og signalerne svingede meget og gik ned i styrke. Skiftede til 80 meter hvor jeg oplevede det samme. Indtil ca. 2245 lt var forholdene noget svingende med en masse båndstøj.
Fra ca. 2300 lt ændrede lyden sig, båndet blev stille og det var en fornøjelse at køre.
Amerikanerne kom igennem på 40 meter. JH4UYB lå på 80 meter med et kæmpe pile-up. Forsøgte flere gange at være med, men smuttede og gik op til en ny multiplier på 80 meter. Lige på siden af ham lå JA3YBK og kørte tomgang. Et kald og han var logget. - hurra.
Der var flere gode DX-er på både 40 og 80 meter men jeg deltog ikke i kampen.

Tak for QSO-erne med I andre deltagere. Da jeg ikke selv var meget i RUN mode så blev det kun til QSO med OZ4O Ole på et bånd.
Til gengæld hørte jeg flere være med i samme pile up som mig. OU4N Kai blev altid kørt før mig.Sikke et signal han leverede. Hørte ofte OZ1KEF Kim (som jeg aldrig har hørt før i tester) og ind imellem, OZ2U Stephan, OZ5UR Preben og OU6U Poul Erik. Fik multiplere ved at køre OZ1AAR Villy, OZ1IKY Kenneth og OZ5E (The dream Team) når forholdene var mellem os.
Hele weekenden var en stor fornøjelse og jeg drillede OZ3SM Stephan ind imellem. Han kørte mange flere QSO-er end mig, men mine multipliers gjorde i sidste ende, at jeg fik lidt flere points. Hørte aldrig Stephan på båndene.
Gad vide om vi skal stikke hovederne sammen og køre en contest i fællesskab?  OZ3SM i RUN mode og jeg tilbyder at samle multipliers en gang i timen. Fin fordeling ?
Utrolig imponeret over OZ2U Stephan og OZ1AAR Villys resultater.
Der er også arbejdet hos dem.

Så kom mandag. Ville tage den invertede L-antenne ned nu da 160 meter ikke virkede. Den skulle lige afprøves inden den blev taget ned. Nu kører antennen ganske som den var sat op og som afstemningstabellerne var lavet. Gennem weekenden har det regnet og i dag er det tørt. Må se om det kan være forlængerspolen/trappen der er noget galt ved. Antennen får lov at sidde et stykke tid. Vil se om jeg endelig kan få kørt lidt DX.

Stationen er en K3 kørende 30-35 watt til en ALS-600 der kørte mest 300 watt. Kunne få den på 400 watt på 160 meter.
ZS6BKW multibånds dipol over en 12 meter flagstang. Brugt som T-antenne på 160 meter. En inverted dipol til 40 meter siddende 11 meter oppe i forlængdelse af en gran. En TH3MK4 siddende på en 10 meter vippemast. Det er bedre end ingenting, men bare et par meter højere oppe ville bestemt ikke skade.

Alt i alt en fantastisk weekend.
Fik kørt Henning EI7EE på 80 og 40 meter. Han var godt nok meget svag da jeg fandt ham. Lykkedes ikke at finde ham på andre bånd.
Det var dog gevaldige pile-ups på 9H stationerne. Hvis man trænede lidt med morse-runner, så kunne en tur til Malta være dejlig i en contest weekend.

Dette vil være en af de tester jeg vil husker længe.

Lige modtaget en mail fra SEAS
"Dit elforbrug er steget i den uge der er gået"
!
73 her fra     OZ8AE Jørgen

CQWWCW Summary Sheet
       Start Date : 2021-11-27
Operator Category : SINGLE-OP
Assisted Category : ASSISTED
             Band : ALL
            Power : HIGH
             Mode : CW
 Default Exchange : 14
       Gridsquare : JO54XQ
             Name : Joergen Christensen
          Address : Laksenborgvej 16a
   City/State/Zip : Vaeggerloese    DK-4873
          Country : DENMARK
     ARRL Section : DX
        Club/Team :
         Software : N1MM Logger+ 1.0.9349.0
        Band     QSOs     Pts  ZN   Cty  Pt/Q
         1,8      94     105    7   36   1,1
         3,5     457     687   17   73   1,5
           7     276     483   23   83   1,8
          14     285     588   27   83   2,1
          21     260     659   33   90   2,5
          28      24      48    9   19   2,0
       Total    1396    2570  116  384   1,8

Score : 1.285.000


CQWW-CW SOAH // OZ3SM

Igen i år en hektiisk weekend i operatørstolen ca 30,5 timer, hvor målet var at slå min egen rekord fra sidste år... Det lykkedes heldigvis.
Udbredelsesforholdene ganske gode og med 15 m på vej op. Jeg kan bekræfte OZ1IKYs betragtninger på 40 m, og jeg kan sige at det samme var gældende på 80 m.
Kørte med samme stations-setup som sædvanlig: K3/P3 med 600 W til 80 m vertikal Loop og Hexbeam.  På  40 m er loopen ikke god og kørte derfor med en 40 m inverted V dipol med fødepunkt 10 m oppe på Hex-masten. Den fungerer glimrende. Kørte A/B-test med en vertikal EndFed-dipol opsat i 20 m høj Push-Op-mast.. Kun på rigtig store afstande var den vertikale halvbølgeantenne bedre end Inv V..
Var igen på cq-online-serveren og havde en spændende kamp med  OZ8AE, Jørgen, specielt det sidste døgn. Men jeg taber gerne til Jørgen, men jeg kan stadig ikke forstå hvordan du fremtryller alle de multipliers på et tidspunkt hvor jeg troede mig sikker..??   suk, suk.

Kørte running  80% af tiden. Den første lødag kl 00 med 253 QSOer.på 80M ... så er vi i gang....hi,hi.

Tak til OZ / -1AA, 1IKY, 1NF, 2U, 4ACK, 5W, 7BQ, 7YL, 8SW og OY1CT for
QSOer på et eller flere bånd.

Resultat claimed iflg. N1MM:
Band      QSOs     Pts  ZN   Cty  Pt/Q
   1,8          331     365    9    45   1,1
   3,5          734     927   13   54   1,3
     7           462     654   18   66   1,4
    14          485     928   22   63   1,9
    21          118     213   15   44    1,8
    28              7       16      5    7    2,3
 Total        2137    3103   82  279   1,5
Score: 1.120.183
1 Mult = 5,9 Q's

Vy 73 de OZ3SM, Stephan


CQ WW CW -  remote contest - Tommy Clemmensen OZ1THC

Hej
Jeg har deltaget remote i cq ww cw contesten og det gik ganske fint.
Først prøvede vi med at koblede på med Win4k3Suite fra min egen pc, men det kunne vi ikke få til at snakke samen med n1mm log på Palles teamviewer pc hvor mig og Bjørn havde en fælles log.
Så indstallede Palle Win4k3Suite på remote pc´en og så kunnne n1mm og radio snakke sammen, så skulle vi have F-tasterne til at virke.
Men F-tasterne ville ikke sende, så det endte med at jeg måtte koble på med remoterig og få lyden og sende med min egen Bencher paddle, også virkede det hele ganske fint.

Vi sendte med oz5w. så jeg måtte sætte wpm ned til 20 wpm fordi oz5w var uvant for mig at sende. Når jeg kører dx så sender jeg 26 wpm og oz1thc og det går fint.
Normalt når jeg sender dx kobler jeg på med remoterig og sende med Bencher paddle keyeren og logger på med Win4k3Suite fra min egen pc.
I dag kunne jeg så ikke logge på med Win4k3Suite fra min egen pc, så jeg loggede på teamviewer og startede min egen hamradiodeluxe op til dx log, og undgk Palles n1mm log på remote pc´en, så kunne jeg ligepludeselig også køre dx med 1k watt som i contesten, dog skulle jeg manuelt skrive frekvensen i mit eget logprogram men det var ikke så svært.
Det var kun lidt dumt hvis jeg brugte clusteret som i contesten til dx så var det lidt bøvlet, men til pileup var det fint til dx, for nu skulle jeg jo bruge min egen log og ikke en fællses log.
Jeg havde også mulighed for at dreje antennen med en roter, men det virkede dog ikke hele tiden.
Tommy de oz1thc


OU2V CQWW CW - helt amok og kun med små trin

Ja så kom den store contest, og som Kenneth 1IKY skrev var der mange mystiske forhold, med perioder som lød til at der var lidt aurora.
Jeg havde ikke de store ambitioner, men ville dog følge min serie af QRP-angreb. Derfor faldt valget på at køre 40m. assisted, da jeg kunne se at der var det nemmest at flytte de gamle teltpæle, som OZ6OM havde sat i 2020.
Om det så bliver til det må resultaterne jo vise.
Min aktivitet startede lørdag morgen kl.0400 dnt, hvor jeg ikke længere kunne sove. Ja det må ha været en underbevisthed om, at hvis jeg blev ved med at sove, ville jeg miste en hel del af NA. Før jeg kom i luften så jeg lige på min kiwi-rx og fandt at 80m var helt agurk, ja hele båndet lignede et flot tæppe, så mange var aktive. Men jeg havde jo valgt 40m, og det var lidt mere roligt.
Jeg forsøgte lidt cq, men når man er qrp, så er der ikke mange der kan høre een. Så det blev et hårdt arbejde med at scanne båndet igennem med vfo hele tiden. Blev dog overrasket over hvor let det egentligt var at få kontakt med kun 5 watt.

Hele contesten blev så bidt op i små bidder af 4 til 6 timer, og jeg var sammenlagt aktiv i lidt over 12 timer.
Sjovt nok kom der hul til NA søndag aften lige inden lukketid. Hørte iøvrigt Kina, Malaysia, Thailand, Brasilien, og Alaska, som jeg ikke fik kørt da jeg nok druknede i den pileup der var omkring dem.

Her er så mit resultat.:
Band     QSOs     Pts  ZN   Cty  Pt/Q
       7     230     312   11   54   1,4
  Total     230     312   11   54   1,4
  Score : 20.280
(den gamle rekord sat af oz6om i 2017 var på 10.956)

Forsat god contesting, måske giver jeg den gas i næste contest, for der er lidt koldt i radiorummet når varmen kun er fra et 5w pa.

vy73 de Lars oz1fjb - ou2v


CQ WW CW 2021 OZ2U SOAB HP (assisted).

Målet var at slå min personlige rekord på 790.000 point. Dette lykkedes. Derudover var formålet også at genere lidt nye båndlande, så jeg kunne komme lidt opad listen. 15 båndlande blev det til. Generelt var det kun 10meter der skuffede lidt, men 15 gav en del mere end forventet. Jeg har aldrig kørt så mange QSO på hjemme-QTHen en weekend. Det var supersjovt. Jeg glæder mig allerede til næste contest.

Mit bidrag herfra:
Contest         : CQ World Wide DX Contest
Callsign        : OZ2U
Mode            : CW
Category        : Single Operator (SO)
Overlay         : ---
Band(s)         : All bands (AB)
Class           : High Power (HP)
Zone/State/...  : 14
Locator         : JO55WQ
Operating time  : 32h13

 BAND   QSO  CQ DXC DUP  POINTS   AVG
--------------------------------------
  160   142   7  38   0     148  1.04
   80   555  15  64   0     698  1.26
   40   180  13  60   0     272  1.51
   20   376  25  84   0     750  1.99
   15   209  26  75   0     509  2.44
   10    18   7  11   0      44  2.44
--------------------------------------
TOTAL  1480  93 332   0    2421  1.64
======================================
       TOTAL SCORE : 1 028 925

Venlig hilsen / Best regards
           Stephan Aller, OZ2UCQ WW CW 2021 OZ1IKY SOSB 40 meter (assisted)

Hejsa Alle OZ-Contestere
Nå - det var så årets Mother Of All Contests!  CQ World War - på CW

Og jeg skal hilse at sige, at der var trængsel på 40 meter - lige fra kl 00:00 UTC. Forholdene bar lidt præg af K-index med mere havde lyst til at stige. KH'erne og KL'erne var "narda" første nat hvor VOACAP ellers havde foreslået at de skulle være der. Men det kom så i den grad tilbage lørdag eftermiddag - JUHU !!
Det var lidt underligt med tonen/lyden ind i mellem. Der var lidt mindelser om mine gamle VHF tider med aurora....  QSB'en var til tider også lidt 'anstrengende' og man skulle lige have den en gang til ...
Batterierne var så tømt ud søndag formiddag. Men der var den danske rekord også slået godt og grundigt.
Både OZ8AE's og OZ7RQ's (RIP) samt ikke mindst den gamle fra OZ3W.
Målet var 850 QSO'er og 250.000 points total - 35 zoner og mindst en DXCCSå der er jo lidt margin, hvis nogen skulle have lysten til at slå den.
Men alt i alt en fornøjelig weekend.
Tak for et par danske call's i loggen (i kronologisk orden efter loggens ur);

OZ8AE Jørgen, OZ3SM Stephan, OZ8SW Steen, OZ5UR Preben og OZ0J Jørgen

VY 73 og til næste gang !
Kenneth OZ1IKY

BAND            QSO               CQ                 DXC               DUP               POINTS        AVG
40                 1265              37                   116                 7                     2158              1.71
TOTAL           1265              37                   116                 7                     2158              1.71

======================================
TOTAL SCORE : 330 174


CQWW CW 2021 EI7EE – SO AB LP [CLASSIC]

Jeg havde inviteret mig selv til Irland for at deltage i CQWW CW Contesten i år. Nærmere betegnet var jeg på besøg hos Gerard EI5KF som netop var vendt hjem fra Frankrig.

Gerard lærte jeg at kende her i Danmark og vi var sammen på besøg hos OZ8X Harald for at besigtige hans antenne og radiorum. Og jeg var også sammen med Gerard i Stjær hvor vi kørte CQ 160m contesten sammen med Alex OZ7AM.

Det var spændende at se og ikke mindst bruge Gerards radiostation. Han har opbygget en fantastisk station et godt stykke vej uden for byen hvor der stort set ikke er noget elektrisk støj.

Selve radiorummet er opbygget inde i en ”metalkasse” på hjul og med påmonteret 20 meter vippemast. Kassen er en tidligere mobil sendestation for test af egnede placeringer til mobilmaster. Den blev stillet op og antennen blev kørt op i fuld højde og så stod den der et stykke tid indtil forholdene var blevet gennem målt. Gerard har monteret træplader indvendig med en god isolering så det er nemt at holde varmen.

Indvendig er den vel omkring 2x3 meter og meget effektivt bygget op med en sofa langs den ene væg og en operatørplads i modsatte side. Der er et lille ”køkken” med et mini køleskab samt mulighed for at brygge kaffe.
Der er ingen internet forbindelse inde i ”Metalkassen” da der jo ikke kan komme radiosignaler gennem væggene og han har ikke sat noget grej op med udvendig antenne da der er meget dårlig mobildækning derude på landet.

Ude på grunden er der en 26 meter høj vertikal til 160m med omkring 20 radialer. Derudover er der en 4-Square til 80m samt en modtageantenne bestående af 3 stk 10 meter høje vertikale master med omskifter så den kan lytte i 6 forskellige retninger.

For at undgå at skulle have byggetilladelse består hans to 25 meter høje master af mobil lifte. To store 16 tons lifte som nemt klarer at løfte hans Optibeams op i fuld højde. Den ene er en 17 elements 7 bånds beam som dækker  40-10 meter med 2 elementer til 40m og vist nok 5 elementer til 10m. Til den anden lift har han indkøbt endnu en Optibeam som dog kun er til 4 bånd, (40, 20, 15 og 10m) men til gengæld med 3 elementer til 40m.

Og så var der jo den der 20 meter vippemast på shacket. Der var monteret endnu en beam som jeg ikke lige husker hvad type det var. Men den kørte i hvert fald godt på 20m.
Dertil kom en dipol til 80m og en inverted-L til 160m.

Jeg vil her indskyde at jeg ikke brugte dem alle sammen – det kunne jeg simpelthen ikke overskue  :o)

Nå, men til CQ-World-War.

Jeg ved med mig selv at jeg ikke kan køre en 48 timers test så jeg satsede på et godt 24 timers resultat i CLASSIC afdelingen. På den måde kunne Gerard også være med i testen og vi kunne deles om tiden.
Gerard ville gerne deltage som SO, SB 160m High Power.
Mit valg blev SO, All Band, Low Power, Unassisted (Classic).

Jeg started 00:00z og kørte de første 10 timer med kun et enkelt en-times hvil på briksen. Det var 40m og 80m med et lille smut til 160m hele natten igennem. Ved klokken 8z åbnede 20m mod EU og jeg havde en rigtig god RUN. Ved kl 9z fik jeg nogle kontakter på 15m. Klokken 09:47 pakkede jeg sammen. Da havde jeg nået QSO nummer 864.

Da klokken var 16:03z startede jeg på 15m og kørte QSO nr 865. QSO nummer 1000 kom i loggen kl. 16:59z – stadig på 15m. Og så var det igen tid at gøre plads til Gerard så klokken 20:30 kørte jeg hjem og overlod stationen til 160m operation.

Søndag formiddag mellem klokken 10z og 13z fik jeg kørt 10m og 15m og derefter pause indtil klokken 17. Så var det spændende at høre hvordan 40m åbnede op og jeg kørte mange spændende multipliers. Den helt store oplevelse kom klokken 22z da 40m  åbnede til USA og lukkede for EU. Hvor var det da dejligt at køre de sidste to timer med en rate omkring de 150 QSO – jeg skovlede bare 3-points QSO’er i loggen.

I øvrigt var min hurtigste rate på 192 Q/hr som var lørdag klokken 16:25 da jeg havde et godt RUN på 15m.

Se analysen her

Resultatet blev:

Bånd            QSO             Mult
160                 194             47
80                   491             63
40                   894             77
20                   484             60
15                   185             26
10                    29             26
Total             2.277            299

Samlet score = 1.247.129

EI5KF Gerard at his operator position

CQWW CW M/2 @ ES9C

Thomas Andersen OZ1AA

Mange tak for alle de fine indlæg fra CQWW CW testen - det er altid sjovt at følge med i hvordan det er gået rundt omkring.

Alex OZ7AM og jeg besøgte i år mega-stationen ES9C for at deltage i M/2-kategorien. Alex havde været forbi et par gange før mens det var mit første besøg - og det var noget af en oplevelse.
Det er Tonno ES5TV der gennem mange år har opbygget en af Europas største stationer på sin onkels bondegård der ligger 140 km fra Tallinn. Her er masser af antennemaster så der kan sendes i 2-3 retninger samtidigt på alle bånd. Kronen på værket i Tonno's antennefarm er en vanvittig 8 x 5 elm. collinear H stack på 15 m båndet med en gain på 24.5 dbi! Se https://www.qrz.com/db/ES5TVDer sidder to operatører ved hver af de to run-stationer så de forskellige retninger dækkes. Den operatør der først får skrevet et call i loggen kører så kontakten med sit eget keyboard og logprogram. I mange tilfælde hører man naturligvis den samme station, men hvis der både er åbent til f.eks. JA og USA på samme tid øger dette virkeligt raten.
Desuden er der sat indband-antennemaster op ude i hjørnerne af grunden så man kan lytte og sende på samme bånd som de to run-stationer - selvfølgelig med et avanceret interlock-system sådan at kun to signaler er i luften på samme tid. Det kræver god timing af inband-operatøren så de ikke ødelægger rytmen for run-operatørerne. Sidst men ikke mindst er der to multiplier stationer der igen gennem et interlock-system kan tage antennerne fra run-stationen for at køre en ny multiplier.
Alt i alt den mest avancerede radiostation jeg nogensinde har set.

Selve testen gik godt selvom forholdene ikke var lige så gode som i SSB-delen hvor 10 meter havde været åbnet til USA er der blev kørt 700 Japanere på 15 m. Vi måtte nøjes med 350. Vi fik dog presset det ud af båndene som var muligt, og det ser ud til at vi vinder Europa i M/2.

Jeg har uploaded et par billeder fra testen her:
https://flickr.com/photos/oz1aa/

73,
Thomas OZ1AACQ Worldwide DX Contest, CW - 2021

Call: ES9C
Operator(s): ES2MC ES2NA ES2RR ES4RD ES5JR ES5NY ES5QA ES5RY ES5TV ES6QC ES7GM OK1JD OZ1AA OZ7AM SM0OEK YL3DW YL3JA
Station: ES5TV
Class: M/2 HP
QTH: Jogeva
Operating Time (hrs): 48

Summary:
 Band  QSOs   Zones  Countries
-------------------------------
  160:    1054    23       83
   80:     2461    35      108
   40:     2797    39      135
   20:     2726    38      129
   15:     2100    37      128
   10:       325    28       79
-------------------------------
Total:   11463   200      662 
Total Score = 18,155,444

Club: Baltic Contest Club
Comments:
We had a great team again with very critical OZ, OK and SM support. Everybody filled there roles well and we squeezed out as much as possible from the propagation which was clearly worse than in SSB unfortunately.
Exteremely unusual to have 40 the best band by QSOs and Mults. I don't remember ever this having happened. That tells a lot. The daytime opening on 40m to all parts of the world was unbelievable.


OZ7BQ CQWW SOAB

God dag, og igen tak for fine og interessante rapporter.
Hermed et bidrag fra en ”little Pistol”, som måtte klare sig med en 20m lang inverted L antenne og en MagLoop (på 20M) og 100W.
Mit mål var for en gangs skyld at komme over 1000 QSOer. Jeg havde derfor lavet en solid tilpasnings spole, så min invertede L antenne også kunne tunes til 160M. Det virkede fint til EU og omegn, men fik kun VY2ZM fra NA.
Desværre kom der ikke meget ud af 10M, men som andre allerede har rapporteret, så var der ret fine forhold på de andre bånd. I perioder med mærkelige udbredelsesforhold. Det gik fint syd- og vestover, men jeg fik ikke hverken JA, BY eller VK eller ZL, hørte dem heller ikke.

Søndag aften nåede jeg efter omkring 30 timers aktivitet primært i S&P mode, de magiske 1000 QSOer. Efter et bad, aftensmad og lidt TV kunne jeg nu ikke nære mig for at lytte lidt på 40M. Her var der stadig masser af aktivitet, så jeg brugte en times tid på at jagte multipliers, hvilket gik fint. Sluttede med 1034 QSOer.
Alt i alt en meget fin oplevelse med en stor aktivitet. Mange DXere var overraskende kraftige og lette at lave forbindelse med, specielt om søndagen.

CQWWCW Summary Sheet

CallSign Used : OZ7BQ
Operator(s) : OZ7BQ
Operator Category : SINGLE-OP
Assisted Category : ASSISTED
Band : ALL
Power : LOW
Mode : CW
Default Exchange : 14
Gridsquare : JO65FV
ARRL Section : DX
Club/Team : Danish DX Group.
Software : N1MM Logger+ 1.0.9349.0

Band  QSOs  Pts ZN  Cty Pt/Q
1,8  131  134  34  1,0
3,5  345  444  14  54  1,3
 232  335  13  59  1,4
14  219  446  16  44  2,0
21  104  239  12  27  2,3
28  3 3 2 1,0
Total 1034 1601  63 220  1,5

Score : 453.083

 73 og på genhør.
Hans Jørgen


CQWW fra OZ5W

Palle Preben-Hansen, OZ1RH

Du kan se billedet af QTH'en her - klik
Remote stationen til 10-15-20 m - klik

Hej,

Medio juni 2020 flyttede jeg til en ny QTH på Midtsjælland med 100x400 m græsmark og en å i baghaven. Siden er der opsat en del antenner og OZ0X har afviklet et par tester herfra, men alt er ikke på plads endnu. Jeg fik en opfordring til at der skulle køres CQ WW CW hvad blev gjort, ikke for at vinde noget, men for at have det sjovt og endnu en gang afprøve både QTH'ens muligheder. Endelig var det første gang der blev kørt CW remote til QTH'en. Der kom kun to operatører, jeg selv har stort set glemt CW. Vi besluttede at stille to stationer op og køre Multi-2 så der var en K3S+OM Power til hver operatør.

Resultatet blev:

BandQSOsPtsZNCtyPt/Q
1,82652939451,1
3,515120712461,4
732648142,0
1416037318482,3
215714314222,5
28511352,2
Total6701091641801,6

Score: 266.204

160 og 80 m kørte ganske godt og Bjørn, OZ5BD kørte alle 160-80 og 40 m QSO'erne på 6 timer lørdag aften. Raten på 160 m lå på lige over 100 QSO over en hel time.
Desværre måtte 40 m måtte køres på Titanex V 160HD GP'en da en ny rotor til 4 elm beamen ikke virkede. 10-15-20 m beamen blev derimod sat til at kunne drejes remote.
Søndag kørte Tommy, OZ1THC 10-15 og 20 m via remote, der kom til at køre efter en del opsætningsproblemer.
Jeg havde fået oplyst at RemoteRig indeholder en virtuel COM-port så både radio, PA og log-pc'en kunne styres.
Det virkede imidlertid sådan at radio, PA og N1MM enten kunne styres via RemoteRig eller via radioen, men ikke samtidigt. Den hurtige løsning blev at tage com0com mv. i brug, men det må kunne gøres bedre, evt. med “The Serial Box” by N6TV www.kkn.net/~n6tv/S-BOX/index.html

Det er klart at setuppet, især remotedelen burde være afprøvet i god tid, men der var rigelig travlhed med at få kraftigere 400 V (OM Power er 2-faset), sat ny rotor på 40 m beamen, tilsluttet PA-trinene og sat log-pc'ere op.

Giv et praj hvis du gerne vil køre en test fra QTH'en.

73, Palle, OZ1RH.