På grund af krigen i Ukraine

Der er, på grund af krigen i Ukraine,

sket en masse forrykkelser og ændringer i reglerne for amatørradio i flere af IARU's medlemslandes organisationer.
I lighed med EDR's stillingtagen har flere andre organisationer fulgt trop efter at RSGB og CQ Magazine der, som nogle af de første, udelukkede deltagelse i deres contester af Russiske og Hviderussiske radioamatører.
Det har medført en del forvirring omkring hvem der kan deltage i de forskellige contester og jeg vil opfordre dig til at læse reglerne for de enkelte tester inden du deltager. Faktisk er det ofte ikke nok at læse reglerne fordi de fleste organisationer som har indført sanktioner ikke har indført beslutningen i deres Contestregler og det gør at man skal ind på deres hjemmeside og se om der er nogle begrænsninger indført.


De udtalelser jeg er bekendt med lyder som følgende:

IARU reg.1 + 2 + 3 [28 feb 2022]
"IARU er en apolitisk organisation, der fokuserer på at fremme og forsvare amatørradio og amatørradiotjenester. Amatørradiotjenesten handler om selvinstruktion i kommunikation og venskab mellem mennesker.”
Både DARC og NRRL har tilsluttet sig denne udtalelse.

Statement fra EDR [14. marts 2022]
(uddrag – læs det hele her)
Russiske og hviderussiske radioamatører er derfor i øjeblikket ikke berettigede til at deltage i nogen begivenhed, der er organiseret/sponsoreret af EDR.
EDR’s kalender vil ikke indeholde contester og andre arrangementer, organiseret af foreninger der er hjemmehørende i Den Russiske Føderation eller Belarus, så længe den nuværende situation eksisterer.
For EDR-konkurrencer, vil indtil videre alle logfiler modtaget fra stationer i Den Russiske Føderation eller Belarus blive behandlet som checklogs.
Hvis nogle af vores medlemmer ønsker at deltage i konkurrencer arrangeret af russiske organisationer eller har kontakt til russiske radioamatører, er det det enkelte medlems suveræne valg.

Erklæring fra RSGB [2202-03-04]
RSGB's politik er, at vi vil følge de almindelige sportsorganisationers handlinger med hensyn til alle aktiviteter af konkurrencekarakter såsom konkurrencer og ARDF. Russiske og hviderussiske radioamatører er derfor i øjeblikket ikke berettigede til at deltage i nogen begivenhed, der er organiseret/sponsoreret af RSGB.

JIDX-konkurrence [2022-04-06]
JIDX-konkurrencekomitéen meddelte i dag, at i lyset af Ruslands og Hvideruslands invasion af Ukraine, vil vi ikke acceptere deltagelse i JIDX CW-konkurrencen af russere og hviderussere. Alle QSO'er med disse stationer er ikke berettigede til point og multi (Zone og Entiteter). Logfiler indsendt af disse stationer vil kun blive accepteret som checklogs.

CQ DX og WPX Contest [2022-03-17]
Læs mere her
Magasinet CQ Amateur Radio og sponsor for CQ World Wide DX- og WPX-konkurrencer, meddelte i dag, at i lyset af Ruslands og Hvideruslands invasion af Ukraine, vil det ikke acceptere konkurrencebidrag i nogen af dets sponsorerede konkurrencer af amatørradiostationer i Rusland, Hviderusland eller den separatistiske Donbas-region i Ukraine (uofficielt D1-præfiks). Logs indsendt af disse stationer vil kun blive accepteret som checklogs. Derudover vil kontakter med disse stationer fra andre deltagere have nul pointværdi og vil ikke tælle som multiplikatorer.

Erklæring for OK-OM DX SSB-konkurrence 2022
CRC-rådet stemte for, at OK-OM DX SSB-konkurrencen vil blive afholdt under de samme regler som CQ-konkurrencer, dvs. stationer fra Rusland og Hviderusland kan ikke deltage, og også kontakter med dem tælles ikke med.


De ovennævnte er dem jeg i øjeblikket har kendskab til.