SSA Portabel contest HøstSSA-SMP-testen 21. august

var min første nogensinde contest, som jeg har deltaget i på egen hånd. Jeg blev gjort opmærksom på testen af OZ0B, Søren, fordi jeg just har købt en Xiegu G90 med henblik på at komme ud i naturen og køre noget radio.

Jeg tog bilen og kørte ud på en nærliggende bakke og parkerede i græsset ved siden af vejen. Jeg kom lidt sent af sted, så jeg var først klar til at gå i luften kl. 8 UTC. Mit setup var min nye Xiegu G90, en 12m Spiderbeam glasfiber-teleskopmast med ca. 10m ledning opad og 5 udlagte radialer af tilfældig længde (3-10m). Teleskopmasten blev blot sat sat ned i en lille fordybning i jorden bag bilen og fastgjort til overkanten af cykelholderen på anhængertrækket  med en bagage-elastik. Et tjek med analyzeren efter opstilling viste resonans på 7200 kHz med SWR 1:1.6 - godt nok for nu. Strømforsyningen var et lille 12V 10Ah LiFePO4 batteri.

Det var min allerførste erfaring med portabel QRP (kørte <5W), og det var fantastisk at opleve, at man rent faktisk kunne køre selv de helt svage stationer med den lille effekt, det var helt nyt for mig! Jeg kørte kun 40m SSB (havde jo ikke antenne til andet), og mine CW-evner rækker ikke helt endnu. Jeg kørte i alt 6 kontakter, 3 norske og 3 svenske, og alle kontakter var nogen, som svarede tilbage på mit CQ. Flere gange lyttede jeg båndet igennem, men hørte aldrig andre kalde CQ, desværre. Der var også en Lighouse contest igang, og i en stille periode prøvede jeg for sjov at stille om til 10m, hvor GB0TNL/P fra et et fyrtårn i Skotland bragede igennem med S9! Jeg skruede op på 20W og tykkede på TUNE-knappen, og vupti, så acceptedere G90 min 40m antenne på 10m-båndet - der er en super tuner i den lille radio! G0TBL/P modtog mig uden problemer, det var jo sjovt!

Tak til SSA for en super sjov contest, jeg er helt sikkert med igen næste år! Vy 73 de OZ1IKU, Martin, Aarhus.


SMP test Høst 2022

Denne gang var jeg QRV fra en shelter-plads i nærheden af min QTH. Jeg havde checket den ud et par dage før, på en af mine cykel ture, så jeg vidste at forholdene var i orden. God plads til antennen, der var den sædvanlige 40/80m trap dipol ophængt i en 10m glasfibermast. Jeg er blevet ganske skrap til at rejse den selv, det kræver blot 4 stk barduner, så er det intet problem. Har lært tricket af OZ1IKY Kenneth, der bruger samme teknik når han rejser sin 18 meter høje Spiderpole, der bruges til 80m GP.
Operatørpladsen var et bord/bænke sæt i tørvejr. Her blev al udstyret anbragt og det var selvfølgelig testet dagen før og pakket ned i en praktisk kuffert.
Jeg var først klar 5 min inden teststart, det var jo tidlig søndag morgen, og alt fungerede uden problemer.
Startede med at lytte og kalde CQ på 80m men der var desværre ingen (nul) forhold til SM/LA/OH denne gang. Det plejer at være lidt sløvt på 80m, men det er 1. gang jeg oplever at der slet ingen stationer er at køre.
Så efter en halv time skiftede jeg til 40m og her gik det lidt bedre. Efter en times tid kom der lidt gang i den men det blev aldrig særlig godt. Kørte i alt 15 QSOer, alle SM undtagen en enkelt OH'er der var helt nede i støjgrænsen. Han var også 1112 km væk!! Den var kun gået på CW. (eller FT8 vil nogen selvfølgelig sige....) Alle dem jeg hørte kunne jeg køre uden problemer. De fleste (incl jeg selv) kørte med under 1 watt output.
Pakkede sammen en halv time før slut og kørte hjem til familien og spiste en god søndags-frokost.
En fin formiddag ude i naturen i det gode vejr

73 de OZ0B/P
Søren