Brug af FT8 vokser

Brugen af FT8 vokser støt

I 2018 indsamlede Club Logs Michael Wells, G7VJR, data fra alle brugere på sitet og talte antallet af Club Log brugere som uploadede mindst én FT8 kontakt voksede fra 8.000 i 2017 til 14.200 i 2018. Wells arbejdede med data fra alle Club Log-brugere og der blev rapporteret 41,3 millioner kontakter i 2018, en stigning på 12% fra tidligere år.

Der er rapporter om, at 13.900 brugere uploadede mindst en CW-kontakt, og 18.000 havde mindst en phonekontakt. Det samlede antal aktive brugere var lige under 22.000 på tværs af alle modes i 2018, sagde Wells, der tilføjede, at antallet er faldet hvert år siden 2015.

“Når vi ser på grafen for QSO’er, kan du udlede, at FT8 brugerne fører i form af antallet af QSO’er de laver, når de er OnAir,” sagde Wells. “Når du begynder at lave FT8 QSO’er tror jeg, at det er mere sandsynligt, at du vil være på båndene i længere tid i en session, da det kan være ganske vanedannende at arbejde DX i støj. At have disse absolutte signal-til-støj tal er overbevisende. ”

I sin rapport oplyser Wells, at operatører fra 270 DXCC entities var aktive på FT8 i 2018. “Det er en helt klar fremgang for FT8,” viser prognosen, og peger på at tallet ligger meget tæt på de computerberegnede 287 aktive DXCC entities. Cirka to tredjedele af DXpetitionerne som benyttede sig af Club Log brugte også FT8 mens de var aktive, og lidt mere end 6% af Club Log DXpedition-kontakterne var på FT8 sidste år.

“Med mange ekspeditioner som besøgte sjældne steder med en noget begrænset logistisk, og ikke har den luksus at bo i lang tid, kan FT8 drift med mellemrum ses i dag som noget af en “sidegevinst”,” sagde Wells. “Selv om der er en god rate ser det ud til at ekspeditioner stadig får tallene fra andre modes. Ekspeditioner elsker pile-ups og samle så mange kontakter som de kan, trods alt.”

Wells mener, at FT8 kan være den eneste måde at forblive i hobbyen for operatører, der bor i lejligheder og steder med antenneforbud. “Jeg tror imidlertid, at vi ikke må romantisere disse særlige situationer for meget. En masse af FT8 på båndene i dag er bare ret nemt at håndtere i forhold til de ældre modes,” konkluderede han. “Det er generelt blevet en QRO [high-power] -mode, og det er hårdt på sine måder. SSB og CW CQ’er bliver ofte ubesvarede, mens en lille bid af hvert bånd er fyldt til bristepunktet med FT8. Dette mønster har ikke ændret sig i 2018. Det er ikke en god nyhed. ”

Kilde: ARRL (Facebook)

——————
OZ2I HENNING

Relaterede

Leave a Comment