14/12/2016 - 01:22
 
Switchmode strømforsyninger til bl.a. LED loftlys støjede fælt på min HF radio.
På 80 meter med 5 S grader, selv om antennen var mere end 10 meter væk. Jeg har både en 2x20 m vandret og en vertical men lige galt på begge.
Jeg har to typer af disse runde og flade 12W LED lamper, der giver et fantastisk lys, men kun den ene type som købes i XL BYG,. støjer.
Jeg har en R&S målemodtager hvor jeg både har sonde til E felter (direkte kapacitiv udstråling) og en clamp der omslutter ledninger til måling af H felter (magnetiske felter forårsaget af strøm i ledninger)  og der var naturlugvis begge typer felter fra "banditten".
Den blev gjort tavs med et lille netfilter fra EVOX type EFBF-1, med 2x10mH spoler og tværs over net indgangen 15nF. Over netudgangen af filteret 2x2,2nF forbudet til blikhuset.
For at minimere E feltet har jeg omviklet switchmode med aluminium tape, der fås i ethvert byggemarked og som bl.a. bruges til at omvikle isolationskerner på varmerør i en hus installation.
ADVARSEL du må ikke tildække eventuelle ventilations huller. Som det ses på et af billederne har jeg lagt en tråd med opsplittet litze imellem to lag af aluminium folien og fobundet ledningen til filterets stel. Husk at bruge fuldt isolerede spadestik
Det var meget effektivt og nu er der fred på alle bånd fra den lampe. 
​Metoden kan givet anvendes på andre støjende switchmode strømforsyninger. 
Jeg prøvede også med ferritkerner mendet var  ikke effektivt nok.

Afstemning

Total votes: 966

Din gode positive kommentar

Hej Kurt
Hej Kurt Hvor højt op i frekvens støjede den ? Den støj du fik fjernet med filteret må have været ledningsbåren. I området under 30 MHz er der sat grænser for hvor meget ledningsbåren støj et apparat have. Det er mit indtryk at en masse af den slags apparater med SMPSUer på ingen måde overholder de ellers meget "liberale" grænseværdier.
mvh søren

 

glemmer du - så husker nettet
bit for bit
frie ytringer finder du her: http://www.4zat.dk/87.html
EDR medl. nr 7794

Hej Søren, det er korrekt
Hej Søren, det er korrekt støjen er ledningsbåren gennem de lange kabler ned til måleren. Disse virker som udmærkede "sende antenner". Jeg kunne registrere støj op til omkring 40MHz så fadede det ud. Det er rigtigt at meget slet ikke overholder kravene, da der frit kan "sjofles" med overholdelse af kravene, idet det er ejeren af enheden der er ansvarlig for produktets performance, efter det er købt. Krav mod producentet er et civilt søgsmål..Jeg kender til en sag med kasseaperater hos en lokal kunde med 100 VHF håndradioer, hvor squelch åbnede på 10 meters afstand. Jeg fik anskaffet godkendelse certifikatet fra producentet og det var efter laveste industristandard, der krævede egen 10KV transformator samt minimum afstand til bebygget område på 800m. Støjtjenesten ville gerne komme og måle, som ville resultere i, at min kunde blev forbudt at anvende kasse apperaterne som ejeren af disse. Jeg valgte at indføre pilot tone :) 
  

Kurt Poulsen
OZ7OU
EDR - join us
http://www.hameren.dk http://www.hamcom.dk

Køb ordentlige smps
Fx recom:
http://www.mouser.dk/Power/Power...

Eksempel på datablad:
http://www.mouser.com/ds/2/468/R...
"...
Features LED DRIVER
* Constant Voltage Output
* ENEC, UL, RCM and CB Certified
* Power Factor Corrected
* Short Circuit, Overload and Overtemperature Protected

The input voltage range of 90 to 264VAC assures full functionality worldwide.
...
Power Factor Correction >0.92
...
Operating Temperature Range -20°C to +50°C
...
MTBF MIL STD 217F 30x1000 hours
...
Certifications UL8750, cUL8750 EN61347-2-13:2006 EN61347-1:2008 J61347-1(H20), J61347-2-13(H21), J55015(H20)
..."

-

Jeg kunne ikke finde data på smps her uden produktnummer:
http://www.eglo.com/
 
Nu er "ordentlig" et noget
luftigt begreb. Jeg har haft den fornøjelse at benytte Recom-forsyninger i flere produkter, som jeg udviklede for en kunde. I flg. Recom var externt netstøfilter ikke påkrævet og den troede jeg på.
Uheldigvis fejlede produktet i EMC-testen pga for meget ledningsbåren støj, og det måtte redesignes med et netstøjfilter.
Muligvis overholder Kurts lampe normerne, men han måtte altså alligevel i gang med både filter og skærm ... Her skal man bemærke, at der ingen grænser er for et apparats udstråling  ("radiated") under 30 MHz - det er kun den ledningsbårne støj ("conducted") man har sat en grænse for !

Herunder ses spektret fra en lille 4 Watt Recom-psu - med og uden filter.
Recom laver udmærkede forsyninger - men specielt støjsvage synes jeg nu ikke de er. At mange andre så er endnu værre er jeg ikke ivivl om.
Da jeg gik i gang med målingerne blev jeg generet af en meget kraftig støj, som først forsvandt da jeg slukkede for den billige kinesiske psu, som drev mit lysledermodem - den er nu erstattet med en analog strømforsyning.
Jeg har fået monteret en fjernaflæst elmåler - meget moderne ; nu kan alle skjulte elkabler i hytten lokaliseres vha en transistorradio wink


 

glemmer du - så husker nettet
bit for bit
frie ytringer finder du her: http://www.4zat.dk/87.html
EDR medl. nr 7794