EDR Jule- og Nytårstest – reglerne

Brugerkonto Fora AMATØRRADIO HF CONTEST EDR Jule- og Nytårstest – reglerne

Tagget: , , ,

Dette emne indeholder 8 svar, har 5 stemmer og blev senest opdateret af Henning Andresen OZ2I 7 måneder, 3 uger siden.

Viser 9 indlæg - 1 til 9 (af 9 i alt)
 • Forfatter
  Indlæg
 • #3384
  Henning Andresen
  OZ2I
  Deltager

  Hej
  Jeg har nu færdiggjort gennemgangen af alle logs fra Jule- og Nytårstesterne og jeg har læst de forskellige kommentarer som deltagerne er kommet med.
  Der er lagt op til nogle ændringer i reglerne og måske nogle præciseringer, så jeg vil starte med det sidste.

  Multipliers
  Hvert præfiks kørt i hver periode giver een multiplier.
  Et præfiks udgøres af de første to tegn samt det efterfølgende tal.
  Det vil sige at OZ1 og OZ2 er to forskellige præfiks. Ligeledes er OU2, OV2 og 5P2 forskellige præfiks.
  Jeg kan oplyse at der i SSB afdelingen af Juletesten 2018 deltog ialt 12 forskellige præfiks og det var dermed muligt at opnå 24 multipliers i de to perioder.
  Det var så præfikser.

  Forslag til ændringer

  1. Nogle har foreslået at der byttes rundt på perioderne i Nytårstesten således at man først kører 80m og derefter 40m. Begrundelsen er at 80 meter åbner før end 40 meter ditto.
  2. I forbindelse med multipliers er der en bagdel at køre med et specielt præfiks da man jo ikke kan køre sig selv og derved ikke kan få en multiplier for det. Forslaget er at tildele deltagerne deres eget præfiks som multiplier som standard.

  Hvad mener du om forslagene?
  Har du andre forslag er jeg åben for det – der kan jo altid findes forbedringer.

  73 de OZ2I Henning

  #3426
  OZ3MC Martin
  OZ3MC Martin
  Deltager

  Hej Henning

  Multipliers:
  Ved at bruge multiplayers vil der blive lidt spredt resultat, og ikke som tidligere at antallet af qsoer der er afgørende for hvem der vinder. Lad os prøve. Du har sikker nok kikke på tidligere resultater og set hvad det fører til af ændringer i resultatet.

  Tider: 2 juledag er jo en af de dage der er meget aktivitet på båndene. Som vi oplevede det i år med flere tester på samme tid i forskellige lande, giver masser af uro og qrm.
  Den ide med at vende om på tiden CW / SSb kan sikker godt bruges. Forinden ændringen laves bør man tjekke om der opstår nye sammenfald med andre tester, endelig er der jo også tiden for testen der kan justeres +-

  73 Martin.

  #4716
  OZ1QZ
  OZ1QZ
  Deltager

  Hej
  Til en god jule/nytårstest, samt de månedlige 80m tester, skal der bruges et godt logprogram. Jeg plejer at bruge OZ1IVA, Lars´, men hvor er det lige blevet af? Jeg synes ikke det er at finde nogen steder.
  73 OZ1QZ / John

  #4717
  Henning Andresen
  OZ2I
  Deltager

  Hej John
  Det har du ret i.
  Jeg er ved at “fylde på” den nye hjemmeside, og OZ1IVA’s programmer laver jeg lige et nyt opslag omkring.
  Tak for reminder !
  73 de OZ2I Henning

  #5190
  OZ8XW
  OZ8XW
  Deltager

  Regler for jule- og nytårstesterne.

  DR OM Henning OZ2I

  Du beder i OZ februar om kommentarer til reglerne for jule- og nytårstesterne.
  I testerne i 2018, var jeg kun med i nytårstesten; men gennem årene har jeg deltaget i rigtigt mange især juletester, så jeg tillader mig at påstå at have en del erfaring ud i disse hyggelige tester.
  Det er ud fra resultatlisterne noget svært at vurdere, hvilken indflydelse indførelsen af multipliers har haft i nytårstesten.
  Min fornemmelse er, at man på 40 meter var helt afhængig af udbredelsesforholdene, og at antallet af QSO’er ikke havde meget med operatørens udstyr eller evner at gøre.
  Var man så heldig at have mere end en til to QSOer på 40 meter f.eks. fordi man boede i ”passende nærhed” af et par andre testdeltagere, så scorede man her et antal multipliers, som afgjorde, at man kom helt i top i testen. De der kun havde en til to QSOer havde ingen chance for at hente ”det tabte” ind på 80 meter.
  Det ville kræve, at man kender deltagernes resultater på henholdsvis 40 og 80 meter at vurdere, om der er hold i den teori.

  Overordnet set kan jeg ikke forstå hvad man skal med multipliers i disse tester. Som også OZ7Y skriver, så er hver anden eller tredje QSO en multiplier.
  De der kører mange QSOer vil formentligt under alle omstændigheder vinde testen.
  I princippet er der ingen, der kender antallet af mulige multipliers før efter testen, så der er intet incitament til at ”jagte den sidste multiplier” I den korte tid gælder det bare om at køre så mange QSOer som muligt.

  Må jeg i øvrigt gøre dig opmærksom på, at du ikke bør skrive at hvert nyt prefix tæller som en multiplier.
  Pefix er: OZ, OU, OV, 5P eller 5Q (samt OY OX hvis disse skulle deltage)
  Det efterfølgende tal er en del af suffix og har intet at gøre med prefix.
  Skulle du fastholde den efter min mening tåbelige regel om multipliers, så må du finde en rigtigere definition.

  I håbet om at jule- og nytårstesterne i 2019 bliver uden multipliers.

  Vy 73

  Flemming, OZ8XW.

  • Dette svar blev ændret 8 måneder, 3 uger siden af OZ8XW OZ8XW.
  #5198
  Henning Andresen
  OZ2I
  Deltager

  Hej Flemming
  Meningen med at indføre multipliers var at få resultaterne spredt lidt mere så der ikke var 4-5-6 stykker der deltes om de 3 første pladser. Og det må jeg da sige er lykkedes.
  I 2018 er der kun OZ4FA og OV1RR som deles om en 3. plads.

  Antal QSO i Nytårstesten
  40m CW = 88
  80m CW = 204
  Det er desværre de eneste mellemregninger jeg har tilbage.

  Angående definitionen på et præfiks er der jo frie tøjler og min inspiration til den definition jeg har lavet, er taget direkte fra den Amerikanske CQ WW WPX contest.
  Hvis du mener at have en “rigtigere” definition eller et mere rigtig navn så sig endelig frem.

  73 de OZ2I Henning

  #5207
  oz0j
  oz0j
  Deltager

  Selv om jeg ikke deltager i jule- og nytårstesterne, så vil jeg gerne bidrage lidt omkring prefix – eller hvad det ellers skal hedde.

  Som Henning helt korrekt skriver, så bruges benævnelsen prefix som multiplier i verdens næststørste contest CQWW WPX. Fra reglerne der står der:

  1. A PREFIX is the letter/numeral combination which forms the first part of the amateur call. Examples: N8, W8, WD8, HG1, HG19, KC2, OE2, OE25, LY1000, etc. Any difference in the numbering, lettering, or order of same shall count as a separate prefix.

  kilde: https://www.cqwpx.com/rules.htm

  Og ser prefix forkert ud i reglerne, så kan I jo kigge på SAC contesterne. Her står der:

  8.2 For non-Scandinavian stations:

  Each worked prefix-number (Ø-9) in each Scandinavian DXCC entity is valid for one multiplier for each band (e.g. SI3, SK3, SL3, SM3, 7S3, and 8S3 are all in ONE district and count for ONE (1) multiplier on each band).
  Stations without a prefix number count for the 10th area (e.g., LA/G3XYZ counts for LAØ), and those with two or more prefix numbers counts for the area indicated by the first number (e.g., OZ150A counts for OZ1).

  Kilde: https://www.sactest.net/blog/rules/

  Og så for at definere et kaldesignal, så har Wikipedia en version: https://en.wikipedia.org/wiki/Amateur_radio_call_signs#General_formats

  P – prefix character (letter or numeral, subject to exclusions below). Prefixes can be formed using one-letter, two-letters, a digit and a letter, a letter and a digit, or in rare cases a digit and two letters. There is no ITU allocation of digit-only prefixes. Letter-digit-letter prefixes are possible but there are no known cases of them being issued by national bodies.
  N – a single numeral which separates prefix from suffix (any digit from 0 to 9). Often a cross-hatched Ø is used for the numeral zero to distinguish it from the letter O.
  S – suffix character (letter or numeral, last character must be a letter). Digits are in practise used sparingly in suffixes and almost always for special events. This avoids confusion with separating numerals and digits in prefixes in regularly issued call signs.

  Der er længe til Jul, så mon ikke I bliver enige inden?

  73, Jørgen OZ0J

  #5222
  OZ8XW
  OZ8XW
  Deltager

  Hej Henning
  Uanset hvad contestarrangører skriver, så er et amatørradio kaldesignal opbygget af et prefix, der angiver hvilket land, den pågældende amatør kommer fra, og et suffix, der er amatørens personlige identifikation.
  De prefix (kaldesignal serier) de enkelte lande er tildelt findes på en liste udarbejdet/vedtaget af ITU (International Tele Union)
  I Danmark har myndighederne besluttet at radioamatørerne kan få tildelt kaldesignaler med prefix OU, OV, OZ, 5P eller 5Q. (Men f.eks. ikke XP, der også er tildelt Danmark)
  ITU har fastsat nogle regler for resten af kaldesignalet (suffix). Bl.a. skal første karakter efter prefix være et tal og sidste karakter et bogstav.
  (Se evt. VTS 8 udgave side 11)
  Efter min mening er det derfor lidt misvisende at mene at OZ1, OZ2 osv. er forskellige prefix. I Danmark kan radioamatørerne kun få tildelt 5 forskellige prefix.

  Alle kan selvfølgelig finde ud af det, hvis reglerne angiver at OZ1, OZ2 osv. giver hver en multiplier; men man bør skrive det korrekte. (I SAC testen skrives der jo også prefix – nummer kombination.)
  F.eks kunne man skrive: En multiplier gives for hver ny kombination af prefix og tal man kører. OZ1, OZ2 OZ3 osv tilsvarende OU1 , OU2 osv.
  (Har man f.eks. haft forbindelse med OZ1, OZ4, OV1, OU4 og 5P4 får man tildelt 5 multiplier).

  Din begrundelse med at indføre multipliers for at sprede resultaterne, er efter min mening temmelig tynd. Set over de sidste 3 – 4 år (Jeg gætter på, at det kan udvides til de sidste 40 – 50 år), så har det at to stationer opnår samme point ikke været noget særligt problem. Selv med multipliers vil man komme ud for dette i en mindre test som jule og nytårstesten.
  Når hver anden QSO er en ny multiplier, så er multipliers efter min mening noget pjat, og det fremmer ikke min lyst til at deltage.
  Jeg stemmer for, at vi bibeholder testen som en hyggelig jule/nytårs begivenhed, hvor vi ønsker god jul/nytår og ikke skal spekulere på så meget andet end at få kørt nogle QSOer.

  Vy 73

  Flemming, OZ8XW

  #5744
  Henning Andresen
  OZ2I
  Deltager

  Hej Flemming
  Bare lige en kommentar til din “(I SAC testen skrives der jo også prefix – nummer kombination.)”
  Der står “Each worked prefix-number (Ø-9)” som betyder “Hvert kørt præfiks-nummer (0-9)” – og da er det ikke de foranstående bogstaver men udelukkende nummeret som tæller. Altså kaldes det “Præfiks-nummeret”.

  Ka du ha en fortsat god weekend.
  Vi høres ved til december måneds jule- og nytårstester.

  73 de OZ2I Henning

Viser 9 indlæg - 1 til 9 (af 9 i alt)

Du skal være logget ind for at svare på dette indlæg.