Foreningskontor
Klokkestøbervej 11
5230 Odense M
Man- til fredag 10-14
66 15 65 11
E-mail: kontor@edr.dk

2014


Hamradio 2014 i Friedrichshafen

Europas absolut største amatørradio arrangement kunne også i år tiltrække en masse interesserede gæster, da dørene den forgangne weekend blev åbnet til den 39. udgave. Ifølge arrangørerne havde 17.100 besøgende fra hele verden fundet vej til varmen i det sydlige Tyskland. Danmark var traditionen tro repræsenteret med bl.a. stande på loppemarkedet og en hel del radioamatører på jagt efter et godt tilbud eller lidt ny inspiration.

Som sædvanlig er Friedrichshafen stedet hvor alle møder alle – f.eks. som på billedet hvor Franz, OE1AOA og Peter, OZ1LDB (OE3PVC) fra ICOM club Wien sammen med Finn, OZ5HZ og Jan, OZ1INN hilser på ICOM Europe’s nye General manager Mr. Kenji Asano.

Hamradio 2015 finder sted d. 26.- 28. juni 2015.

01.07.2014


Valgresultat 2014

Resultatet af valget til ny Landsformand, Hovedbestyrelse (HB) og Repræsentantskab (RM) foreligger. I de 9 kreds blev der i alt afgivet 628 stemmer og selvom der er en del ”huller” hvor der ikke kunne findes kandidater, er mange nye er blevet valgt til de forskellige poster i ledelsen af vores forening.

Ny Landsformand bliver Finn B. Johansen, OZ5HZ – men se selv hele listen – klik her

01. 07.2014


ESOF 2014 – Science in the city


I weekenden deltog EDR med en stor stand i arrangementet ”Science in the city” i København.
Med elektronikbygning for de unge mennesker og demonstration af bl.a. DMR og en arbejdende HF station lykkedes det at tiltrække et rimeligt pænt besøgstal til vores stand.
Det samlede besøgstal for hele arrangementet nåede ikke helt op på det vi var stillet i udsigt, men vi kan bestemt ikke klage over manglende interesse for vores hobby. Omkring 160 små byggesæt blev der bygget, og der var flere gange kø for at få en plads ved bordene, hvor de unge mennesker virkelig imponerede ikke mindst forældrene, med deres håndtering af komponenter og en varm loddekolbe.
Fra HF stationen blev der med kaldesignalet OZ14ESOF kørt næsten 1000 QSO’er på 14MHz, og også her var der flere gange pile-up. Enkelte af de unge mennesker forsøgte sig med en lille QSO, og det er helt sikkert at flere af dem har vi ikke hørt for sidste gang på vores frekvensbånd.
Enkelte nye medlemmer blev det også til – der på stedet meldte sig ind, så alt i alt må vores medvirken i dette arrangement betjenes som en stor succes.

24.06.2014

EDR SOMMERLEJR 2014

Sommerlejrudvalget indbyder endnu en gang til EDR sommerlejr.
I år bliver det på Helnæs i det sydfynske. Vi har fundet en god trestjernet campingplads langt ude på landet og tæt på vandet, og vi har fået forhandlet en god rabat med lejrchefen.

Det går sædvanen tro løs i uge 29. Vi starter lørdag 12. juli med officiel åbning ved EDRs formand.

Der vil som vanligt blive rævejagter, radiotekniske forsøg, foredrag om et eller der har at gøre med radio og ikke mindst udflugter til noget der ikke har med radio at gøre.

MEN: Sommerlejrudvalget har skaffet pladsen, lavet rammerne og arrangeret nogle aktiviteter. Skal der ske andet i løbet af sommerlejren, så kom med Jeres ideer til aktiviteter. Det kan være geocaching, modelflyvning, motionsløb eller kagebagning.
Kort sagt: Har i en ide, så kontakt sommerlejrudvalget på  http://sommerlejr.dk/ og få en aftale om jeres aktivitet. Der kan I også læse, hvordan programmet udvikler sig.

Vi ses på sommerlejren - med venlig hilsen - Sommerlejrudvalget.

19.06.2014


International Kids Day d. 21. juni 2014

Kids Day er betegnelsen på to årlige PR-arrangementer som ARRL har taget initiativ til. Begge med det formål at skabe opmærksomhed omkring vores hobby, og som navnet antyder – at få de helt unge gjort interesseret og involveret i vores hobby. 

Også her i Europa deltager der efterhånden flere og flere stationer – en af dem er OE1KIDS fra Nationalpark huset i Wien / Lobau, Østrig. Her sidder bl.a. Peter, OZ1LDB (OE3PVC) klar til at hjælpe de unge mennesker til en god oplevelse, når det næste gang går løs lørdag d. 21. juni 2014. Peter håber ved denne lejlighed at få kontakt med en masse danske radioamatører, når de starter stationerne på følgende frekvenser: 3.685 – 7.085 – 14.285 MHz (+/- QRM).

Du kan se og læse meget mere om aktiviteten fra ICOM Radio Club i Wien via dette link: www.hamradio.at og om Nationalpark huset via dette link: www.wien.gv.at/umwelt/wald/erholung/nationalpark/haus/

17.06.2014


OZ3MC i DR1 programmet ”Vores vejr”

Fredag d. 13. juni kunne man i forlængelse af DR1’s TV AVISEN kl. 21.00 se programmet Vores vejr.

Efter en forfriskende tur rundt i en vandrutsjebane, kunne man se og hører lidt om solpletter og deres indflydelse på radiokommunikation.

Dette blev bl.a. forklaret af Martin, OZ3MC (med Michael, OZ7MKS i baggrunden) fra EDR Skive afdelingens radioskur.


Indslaget kan se via dette link - starter efter ca. 07.34 min. 


14.06.2014


EDR er med på Science in the city

I forlængelse af konference ESOF 2014 i København afholdes videnskabsfestivalen – Science in the City. Et arrangement hvor bl.a. fremtidens teknik og nye muligheder præsenteres for offentligheden.

Arrangementet finder sted i Carlsberg byen fra d. 21. – 26. juni 2014 og der er gratis adgang.

Blandt de mange udstillere og spændende aktiviteter finder man også en udstillingsstand fra EDR. Her vil vi præsentere nogle af de mange fantastiske muligheder med amatørradio bl.a. med en aktiv HF-station (med en kæmpe antenne / mast), demonstration af satellit kommunikation, og muligheden for at bygge sit eget lille elektronik projekt.
EDR vil deltage i weekenden d. 21.- 22. juni fra Explore området lige ved siden af Ny Carlsberg vej – kun få meter fra ”Elefantporten” på det gamle bryggeriområde.

ESOF arrangementet blev sidste gang afholdt i Dublin, Ireland i 2012 – den gang var der ca. 650.000 besøgende, og det skal blive spændende at se om interessen er lige så stor i København.

Du kan se mere om arrangementet via dette link.

I forbindelse med vores forskellige aktiviteter har vi brug for hjælp til afviklingen – så vil du være med til at præsentere verdens bedste hobby hører vi meget gerne fra dig - kontakt Finn, OZ5HZ eller Jan, OZ1INN

06.06.2014


Referat HB møde

Referatet fra HB mødet maj 2014 er færdigt og kan findes under for medlemmer


Pølsemøde ved OZ3REJ

Vejrudsigten lover fint vejr, og så er der vel ikke ret mange undskyldninger der gælder for ikke at deltage i årets Pølsemøde ved Ringsted repeateren - OZ3REJ.
Mødet afholdes i år:

Søndag den 1. juni 2014 fra kl. 11.00 til 15.00.

Som sædvanlig vil der være mulighed for at købe pølser direkte fra grillen, øl, sodavand eller kaffe og kage. Alt sammen med det ædle formål at samle midler til den fortsatte drift af repeateren - hyggesnak og sluder ved foden af repeater masten er inkluderet og uden beregning.

GPS koordinaterne for repeateren er 55° 30' 0.28 - 11° 50' 23.589 (lidt nordøst for Ringsted by). På dette link kan du på et kort se hvor det er, og læse lidt om dette arrangement.

Vel mødt
På repeatergruppens vegne
OZ1AHV Finn
31.05.2014

Beachflag til udlån


For at skabe opmærksomhed i forbindelse med aktiviteter og arrangementer er det nu også muligt at låne Beachflag fra kontoret i Odense.

De nye flag er 4m høje og leveres med ”jordskrue” for opstilling i jord – alternativt kan de opstilles på belægning eller indendørs f.eks. ved hjælp af en parasol fod (som dog ikke kan medleveres).

Landsforeningen har investeret i 4 flag, der ligger klar til udlån f.eks. i forbindelse med din afdelings næste PR-arrangement, jubilæum eller åbent hus.
30.05.2014


TX Factor – nyt afsnit


Så er det 3. program klar fra TX Factor. Endnu engang et meget gennemført og professionelt program  der denne gang bl.a. tager seerne med på besøg hos Ben Nock, G4BXD der driver The Military Wireless Museum i Kidderminster, og et lille kik på den imponerende samling af gammelt radiogrej fra hele verden.

Der er også gode tips at hente hvis man er aktiv som portabel station og har taget dragen med på turen (og nej, her tænkes der altså ikke på svigermor). Der er også en lille præsentation af en ny billig radio der ser ud til at være et nærmere kik værd.


Men se selv programmet – du finder det via dette link.

29.05.2014

Nye HF Fieldday regler


Der er godt nok stadig god til planlægningen rundt omkring i afdelingerne, men tiden løber jo stærk og før man får set sig om er det igen blevet den første hele weekend i september.
Og dermed tid til årets HF Fieldday som i år afholdes d. 6.-7. september.

Denne gang med en ny på posten som HF Fieldday Manager. Martin, OZ3MC tager over efter Allis, OZ1ACB der sidste år trådte tilbage efter en lang årrække som kontrollør i årets store afdelingskonkurrence.

Det betyder nu ikke det store – ud over at det ifølge de nye regler vil være muligt at indsende loggen elektronisk og dermed sparer en større formue på porto. Men check selv de nye regler via dette link.

27.05.2014

Ny bekendtgørelse


Med virkning fra d. 1. juni 2014 træder der en ny bekendtgørelse i kraft for Amatørradioområdet.
Der er vist Ikke sket de store ændringer, men meget glædeligt er EDR’s forslag omkring muligheder for ikke-certificeredes brug af vores frekvenser kommet med denne gang. Dermed bliver der åbnet for helt nye muligheder f.eks. i forbindelse
med undervisning, PR fremstød og ikke mindst JOTA.
Bekendtgørelsen findes i lørdagens udgave af Lovtidende A. Via dette link kan du læse det samlede værk.

26.05.2014

PR-arrangementer

Sidste weekend præsenterede EDR Esbjerg afdelingen nogle af mulighederne med amatørradio på Korskro Hestemarked – et virkelig vellykket arrangement hvor rigtig mange af de omkring 50-60.000 besøgende kikkede forbi til en lille snak om en fantastisk fritidsinteresse.
   
Næste weekend gælder det Hjallerup marked hvor EDR Aalborg afdeling er klar til at vise de omkring 200.000 besøgende vejen til verdens bedste hobby.
  
PR-arrangementer som disse er fantastiske til at komme i kontakt med nye mulige medlemmer, og man møder faktisk rigtig mange der ikke kun er på jagt efter et godt tilbud på en ny hest eller suspekte kræmmervarer. Skal du selv til Hjallerup marked, så kik endelig forbi standen fra EDR Aalborg afdeling og se hvordan man kan gribe sagen an. 

25.05.2014

Hovedbestyrelsesmøde 24. maj 2014


Dagsorden og bilag kan ses under <For medlemmer><hovedbestyrelsesmøder>


HamDay 2014


Er der lidt tomt på hylderne efter vinterens eksperimenter ?
– så benyt muligheden for at få fyldt op igen.
Lørdag d. 10. maj afholdes årets indkøbsoplevelse for radioamatører på vestkysten, når EDR Esbjerg afdelingen igen lægger grund / lokaler til HamDay – ude i solen eller indendørs i tørvejr.

Fra kl. 10.00 – 16.00 faldbydes der hidtil usete mængder bedre brugt udstyr, grej, radioer, osv. osv. fra de mange loppestande. Auktionen starter kl.14.00 – så der er alle muligheder for en god handel.Som altid gratis entré (efter kl.10.00) og forplejning til meget rimelige priser :-)

Det hele foregår Darumvej 110, 6700 Esbjerg. Nærmere informationer og kørselsvejledning findes på www.hamday.dk 

07.05.2014

TO7CC – en lille video


Fra d. 5. til d. 17. februar 2014 var TO7CC aktive fra den lille ø Réunion i det Indiske ocean udfor Madagaskar. Blandt de i alt 18 deltagere fra 6 forskellige lande, var vores egen lokale mand Kenneth, OZ1IKY.
En lille video der i detaljer viser det hårde arbejde der må udføres, for at al verdens radioamatører kan få et nyt land i loggen, kan nu ses på Youtube. Klik på dette link og se den interessante video fra turen. 

05.05.2014


Hack en rumrejse


Nogen har måske hørt om det forholdsvis nye fænomen kaldet Maker, Hackerspace og Hackaday.
Andre tænker nok i stedet – hvad er nu det for noget ?

Ja, forklaringen er ikke helt simpel. Men i bund og grund drejer det sig om at tage noget mekanik og elektronik, skille det ad, og bygge noget nyt og helt andet. Altså lader fantasien få frit spil og bare bygger løs efter bedste evner. Det var måske noget man skulle overveje at kaste sig over, og samtidig  deltage i konkurrencen udskrevet af Hackaday. Første præmien er en rumrejse, anden præmien er en CNC fræser, tredje præmien er proff. 3D printer – og ja, den imponerende liste fortsætter.

De nærmere regler for konkurrencen finder du via dette link, og på bl.a. Youtube kan du se masser af videoer om de mange forskellige projekter
– du kan evt. starte via dette link.

Idéen til dette såkaldte ”Hack” startede som så meget andet i USA, og er de seneste år også kommet til Europa med stor succes. Selv her i Danmark finder man flere meget aktive grupper, og ved næste måneds Hamradio arrangement i Friedrichshafen, er der også mulighed for at stifte nærmere bekendtskab med hvad det hele drejer sig om, og måske få gode idéer til egne projekter. 

01.05.2014


Skærtorsdagstest 2014

Alle højtider har deres egne traditioner – og i påsken er det selvfølgelig Skærtorsdagstesten.

Lad os håbe at de gode forhold er tilbage, når det nu på torsdag går løs. Første periode starter kl. 12.00 UTC og løber frem til kl.15.00 UTC – anden periode starter kl.20.00 og løber frem til kl.23:00 UTC.
De aktuelle regler finder man via dette link - hvor også bånd, centerfrekvenser osv. kan ses.

Loggen sendes eller E-mailes til:
Hans O. Pyndt, OZ5DX -  Kirstinebergparken 25, 4800 Nykøbing F.
E-mail: oz5dx@adr.dk 

14.04.2014

Fotokonkurrence 2014

Experimenterende Danske Radioamatører inviterer hermed alle medlemmer til at deltage i dette nye initiativ fra Informationsudvalget.

Vi er i fuld gang med at opdatere foreningens PR materiale og mangler flere nye billeder, der afspejler det at være aktiv radioamatør anno 2014. Derfor inviterer vi alle medlemmer til at deltage med deres mange gode ”pletskud”, der tages i forbindelse med radioaktiviteterne rundt omkring i landet.

Upload dine billeder via hjemmesiden
– de 2 bedste billeder præmieres med hver en Yaesu FT-7900R.

Se hvordan du deltager via dette link – her finder du også de nærmere regler for konkurrencen.13.04.2014


Påskeferie på kontoret

I forbindelse med påsken er hovedkontoret i Odense lukket for personlig betjening, mandag d. 14. april og frem til og med onsdag d. 16. april 2014 – samt selvfølgelig i påsken.

Der er dog mulighed for telefonisk henvendelse – mandag til onsdag mellem kl.10.00 og kl.14.00 på tlf. 6615 6511.

Og der er selvfølgelig også mulighed for at bestille varer i webshoppen – bestilte lagervarer vil dog først blive afsendt i uge 17.


God Påske til alle.12.04.2014

50 års jubilæum

I dag d. 11. april kan vi fejre 50 års jubilæum for den første transatlantiske QSO mellem Europa og Nordamerika på VHF (144MHz moombounce). Det sket d. 11. april 1964 da Lenna, OH1NL i Nakkila, Finland efter mange forsøg endelig fik kontakt med Bill,W6DNG i Long Beach, Californien, USA.

Forud for denne første kontakt var der gået 70 forsøg over 4 år, hvor det ikke var lykkeds.
Lenna, OH1NL brugte en antenne bestående af 12 dipoler og udgangseffekten var 800W, Bill, W6DNG brugte en antenne bestående af 8 stackede 7 element yagier, og i PA-trinnet sad en 4cx250.

Billedet viser Bill, W6DNG ved hans station.

Du kan læse meget mere om den spændende historie, med de første EME forsøg via dette link.
 

11.04.2014


Ny bil til kontoret


Til landsforeningens hovedkvarter i Odense er der indkøbt en ny bil til afløsning for den gamle budcykel, der indtil i dag har været eneste mulighed for transport.  Og dermed er et stort ønske nu endelig gået i opfyldelse – som landsforeningens erhvervspraktikant Rans Lirpa udtaler. Bilen blev leveret i dag tirsdag d. 1. april efter en tur omkring skiltemaleren, der har sørget for at den kørende reklame også vil være noget man lægger mærke til i gadebilledet.
 
Nyanskaffelsen har også fået det helt store smil frem hos forretningsføreren, der nu ser frem til at kunne komme på posthuset med alle pakkerne fra QSL-bureauet, uden at skulle bøvle med regntøjet - selvom det fine forårsvejr nok bliver lidt sværere at nyde fra bilen, håber Lone at det vil kunne løses ved evt. at rulle vinduerne ned.

Udover at løse transport opgaver i forbindelse med QSL-bureauet og webshoppen, skal det nye køretøj anvendes i forbindelse med medlemspleje i nærområdet, transport af haveaffald og andre forefaldende transportopgaver - herunder kørsel med wienerbrød, når der afholdes møde i Hovedbestyrelsen. 

01.04.2014

Undermenu