Amatørradio

dxpeditioner

DXpeditioner

En DX-pedition er en ekspedition til fjerne og exotiske steder.

Stedet kan udvælges måske på grund af dets afsides beliggenhed, adgangsrestriktioner eller simpelthen fordi der er meget få radioamatører aktive fra dette sted.

Dette kan være en ø, et land eller endda et bestemt sted på et geografisk net. DX er en telegrafisk stenografi for “afstand” eller “fjern” (se DXing).

Du kan tale med Dxpeditionen i din radio, eller du kan selv tage med.

Locations

Mange DX-peditioner finder sted fra steder med tilstrækkelig adgang til strøm og forsyninger, ofte hvor landet har en lille amatørpopulation, eller hvor licensering ikke er særlig vanskelig. Mange øer i Caribien og Stillehavet samt europæiske mikrostater har meget små befolkninger, men har hoteller, pålidelig strøm og forsyninger og er nemme at få tilladelse til. Derfor aktiveres disse stater regelmæssigt af amatører, ofte i kombination med en familieferie.

Andre jurisdiktioner har et mere stringent syn på individuel adgang til kommunikationsudstyr og er sjældne, fordi meget få amatører har licens i disse lande, og besøgende finder det svært eller umuligt at få driftstilladelser eller importere amatørradioudstyr. Eksempler omfatter Nordkorea, Athos -bjerget og Yemen.

.

Sjældne steder

Nogle steder er også sjældne på grund af deres ekstreme utilgængelighed – eksempler omfatter Peter I Island, Campbell Island, Clipperton Island, Navassa Island eller Desecheo Island. Når amatører rejser til fjerntliggende steder som disse, skal de først få tilladelse til at operere fra dette sted fra den politiske jurisdiktion, der bestemmer det område, de ønsker at rejse til. Selv i lande som USA kan denne tilladelse være vanskelig at få.

Når driftstilladelsen er sikret, skal transport arrangeres. Dette kan være både dyrt og farligt. Nogle steder er koralatoller, der næsten er nedsænket ved højvande, såsom Scarborough Reef; andre er subpolare øer med ugæstfri klimaer som Peter I Island. Amatøren skal også tage sig af de grundlæggende nødvendigheder som mad, vand og strøm

DANISH DX GROUP er en gruppe af DX-interesserede radioamatører.
DANISH DX GROUP’s formål er at samle DX-interesserede i et
snævrere samarbejde for at
a) øge interessen for DX-arbejde,
b) give informationer om DX-peditioner, nye lande og aktivitet fra
fjerne lokaliteter,
c) støtte DX-peditioner såvel økonomisk som med materiel eller
QSL-service,
d) opmuntre til deltagelse i contests for at skabe bedre OZ deltagelse f.eks. ved coordinering af deltagelse,
e) arrangere et årligt møde med DX-stof, f.eks. lysbilleder, foredrag og lignende,
f) arrangere møder med udenlandske DX-amatører på besøg i
Danmark