IOTA Contest 2022 – Bemærkninger

Entries received for IOTA Contest 2022
(2177 Logs - 5/8-2022 21:50)
Se alle logs her:
https://www.rsgbcc.org/cgi-bin/hfposted.pl?Contest=IOTA%20Contest&year=2022&Order=Callsign

Steen OZ8SW--- via OZ-Contest

Hej
Mange interessante indlæg om deltagelse i IOTA contesten, så jeg prøver med et bidrag:
Som IOTA samler har jeg været med i årevis, i håbet om at kunne få et par nye IOTA til indrapportering til [ https://www.iota-world.org/ ] hvor jeg lige nu har 757 forskellige øer.
Med årene er det blevet sværere og sværere med nye øer i contesten, og de seneste år er det ikke lykkes. Har der været nogle, for mig nye, øer med i testen, er de sjældne, og umulige at komme til under selve testen – de skal workes under deres forberedelse til selve testen.
Samme i år, hvor jeg workede K7K (NA-070) 28 juli og HS6MYW/P (AS-125) 29 juli. Ellers var der ikke noget nyt, for mig, så vidt jeg ved.

Så jeg gik bare i gang med at jagte multipliere om lørdagen. Målet var, som det plejer for mig, at få 100 multipliere den første dag, og det blev nået lørdag aften kl 23. Så kan jeg slappe af – jeg gik i seng, selvom 80 og 40 peakede med stationer. Jeg havde familie overnattende, og de skulle ha fred.
Op kl 7.00 og worke multiplier og kalde CQ og lave runs. En begivenhed i IOTA contesten for mange år siden har bidt sig fast i min hukommelse: der var fra starten af contesten e-lags udbredelse til England på 10 m (15 point pr qso, hvor ikke ø-boende giver 5 point) og jeg workede i et par timer stort set kun engelske 15 points stns.
I år skete det de sidste timer af contesten på 10 og 15 m, og det lunede på resultatet ! Skøn oplevelse igen, for 10 og 15 har jo været lukket de sidste par år.

Mit resultat blev som følger:
Contest : IOTA Contest
Callsign : OZ8SW
Mode : CW
Category : Single Operator (SO)
Overlay : ---
Band(s) : All bands (AB)
Class : High Power (HP)
Zone/State/... : EU029
Locator : JO65FR
Operating time : 14h47
BAND QSO DUP IOTA POINTS AVG
-----------------------------------
80    23   0    3      45   15.00
40    35   0  31    525   15.00
20  294   0  50  2550     8.67
15  111   0  29    925     8.33
10  123   0  26  1125     9.15
-----------------------------------
TOTAL   566   0   139   5170   9.13
===================================
TOTAL SCORE : 718 630
Dupes are not included in QSO counts neither avg calculations
Powered by Win-Test 4.42.0 [ http://www.win-test.com/ | http://www.win-test.com ]
Vy 73 de OZ8SW Steen


Søren OZ1ISY / OZ0B via OZ-Contest

IOTA 2022
I denne contest er der stor forskel på om du er på fastland eller på en ø. Ø-stationer er dem der giver de gode point, så de kører stort set kun RUN, undtagen Multi-Ops der har en radio dedikeret til Multiplier jagt. Fastland-stationer er tvunget til at kører S/P en stor del af tiden, hvis de skal skrabe point sammen i form af multiplier.
Jeg deltog som fastland (world) station, da jeg her i Jylland ikke er begunstiget med et IOTA nr som mine contest-kollegaer på Sjælland og sydhavnsøerne. Så det var hårdt arbejde med 95 % S/P i 20 timer.
Jeg var klar i god tid og havde min hjerne tunet ind på contest-mode. Som Jørgen beskriver, kan man tydeligt mærke om man er ”sat op” til at køre contest. Jeg har flere gange droppet en contest i sidste øjeblik, hvis humøret ikke var til det. Jeg kan bare ikke deltage halvhjertet.
Nå, men jeg var klar kl 1200 UTC og havde varslet familien om mit fravær i de næste 24 timer. Far skal lege med radio igen…..
Min erfaring med IOTA deltagelse er ikke så prangende. Jeg har deltaget som World station et par gange, med sølle resultater. I 2019 var jeg aktiv fra Fyn EU-172, med et lille setup fra en campingplads. Nærmest QRP og kun med lille contest erfaring, så det gav heller noget stort resultat. I år havde jeg så besluttet mig for at give den gas i 24 timer. Målsætningen sagde 600 QSOer og 450.000 point.
Startede på 15m og indså hurtigt at der skulle arbejdes for hver eneste QSO. Koncentrerede mig om at køre masser af multiplier, selv om qso-raten var faretruende lav. Ca 15 Q/time er bare for lidt. Jeg vekslede mellem 15m og 20m med enkelte afstikkere til 10m. Det gik det meste af eftermiddagen med og efterhånden fik jeg en god rytme der hævede raten til 20Q/time, når jeg kaldte CQ på VFO A og fiskede Mult i bandmappen med VFO B.
Efter aftensmaden skiftede jeg til 40m og til sidst kom der sørme også liv i 80m. Jeg brugte hele aftenen på at prøve at indhente OZ3SM og endelig kunne jeg konstatere på Online Scoren, at han var gået til ro omkring 0000UTC. Jeg var stadig bagud, så jeg brugte et par timer mere på at indhente ham og endelig kunne jeg hoppe i soveposen kl 0130. Jeg var i tvivl om min målsætning var for optimistisk, men jeg håbede på noget mere vind i sejlende søndag formiddag.
Op igen ca 0400 og nu var der kommet liv på båndene. Jeg kørte en del RUN på 40m, men det gav alt for lidt point. Det var kun World stationer (2 point) der svarede mig mens de fede Ø stationer til 15 point udeblev. Så til sidst måtte jeg i gang med S/P igen.
OZ3SM kom aldrig i gang igen, så jeg vurderede at han deltog i 12-timers kategorien. Men det gjorde til gengæld SC7DX. Jeg havde et godt forspring, men han var irriterende effektiv og halede stille og roligt ind på mig. Så der blev ingen rolig formiddag. Jeg drønede rundt på 10-15-20m for at finde et godt ”spor” at køre i, men det blev aldrig rigtig godt. Jovist, der kom point på kontoen og målsætningen var for længst indfriet, men SC7DX åd sig ind på mig. Den sidste 1/2 time lå vi side om side og i de sidste minutter lykkedes det ham at finde en håndfuld multiplier der sikrede ham en kneben sejr. Puha det var spændende, en rigtig god fight og hvis man besøger hans side på [ http://www.qrz.com/ | www.qrz.com ] kan man se at han har udstyret i orden!
Alt i alt en fed oplevelse og god træning til den kommende Worked all Europe contest.

Scoren:
Band  Qso  Mult
3,5     104    40
7        156    54
14      169    65
21      109    47
28        50    23
Total 588  229
Claimed     1.379.725 points
73 til jer alle
OZ0B / OZ1ISY Søren


Thomas Andersen OZ1AA via OZ-Contest

Det er årevis siden jeg har været med i en contest som single-operatør, men i år stod sol, måne og stjerner rigtigt, og det passede med at jeg kunne være med i denne sjove contest fra vores klub på Amager.
Jeg kan huske at IOTA var den allerførste contest hvor jeg fik mere end 1000 QSOer da jeg begyndte med at køre tester tilbage i slutningen af 90'erne. Det var et stort skridt at tage dengang. I år gik jeg ikke så meget op i antallet af QSOer men prøvede derimod at fokusere på at få masser af øer i loggen - dog stadig i unassisted klassen uden brug af cluster. Så slipper man også for de vilde cluster-pileups og kommer som regel hurtigt igennem.
Alt i alt en rigtig sjov contest med meget strategi da der hele tiden skal overvejes run vs. S&P, SSB vs. CW, samt valg af åbent bånd.
Tak for QSOer og på genhør i næste test.

IOTA Contest – 2022
Call: OZ1AA
Operator(s): OZ1AA
Station: OZ7A
Class: SO24Mixed HP
QTH: EU-029
Operating Time (hrs): 21
Summary:
 Band  CW Qs  CW Mults  Ph Qs  Ph Mults
----------------------------------------
   80:  126       30      74       24
   40:  168       36     123       27
   20:  193       39     270       42
   15:  190       32      35       17
   10:   58       17       4        3
----------------------------------------
Total:  735      154     506      113      Total Score = 3,046,470

Club: Worldwide Young Contesters

Comments:
I love the uniqueness of this contest, working those tiny signals from people going to exotic islands with a dipole in their holiday suitcase. No holiday trip here, but luckily Copenhagen is located on an island so almost a shame not to take part.
Thanks for the QSOs and for activating all those IOTAs. Hope to be back next year!
73, Thomas OZ1AA

http://www.cyclingtheglobe.com


Stephan Muller OZ3SM via OZ-Contest

Denne contest er jo en af årets store klassikere og man kan deltage i mange forskellige kategorier. I modsætning til Hans Jørgen (OZ7BQ) og Henning (EJ7EE/OZ1BII) der tager på rigtig Ekspedition er jeg meget kedelig og kører fra hjemme QTH, som tilfældigvis er en IOTA anerkendt  Island.
Det er en fordel hvis man er på en ø med få contestdeltagere for så er man "eftertragtet". En QSO med en Island station giver desuden 15 point, mens der gives 5 point til alle andre stationer DX eller lokal.
Man kan deltage i 12 elle 24 timers kategori. Jeg valgte 12 timer kategori. Kørte tre perioder:  UTC 1200-1900; 2000-2340 og 0645-0849.
Da der var ganske gode udbredelsesforhold gik det ganske muntert derudaf. Jeg havde den glæde at have et sjovt kapløb med OZ0B, Søren på contest online serveren.
Jeg vidste at mit forspring da jeg gik i seng ikke ville holde natten over.... suk og sådan blev det. Tillykke med det flotte resultat Søren.
Tak for QSOer med OV2T, OV7X, OY1CT, OZ0B, OZ1AA, OZ1IVA, OZ8SW og sidst men ikke mindst EJ7EE Henning på Bere Island, Ireland..

Resultat claimed efter små 12 timer i sadlen iflg. N1MM+ blev noget bedre end sidste år grundet flere Multipliers i år.
Contest: IOTA
 Band     QSOs     Pts   IOT    Pt/Q
   3,5      94     920    37     9,8
     7     167    1475    42     8,8
    14     298    2420    53     8,1
    21      71     645    22     9,1
    28      24     190     6     7,9
 Total     654    5650   160     8,6
Score: 904.000
1 Mult = 4,1 Q's
Vy 73 OZ3SM, Stephan


Jørgen Christensen OV3X [OZ8AE] via OZ-Contest

Hej contestere
Dette års deltagelse slet ikke helhjertet. Der er pt. flere ting, så lørdagen blev afsat til at sætte loppemarked op til kl. 1000. Det sluttede kl. 1800.
Fik dog sat op til IOTA og regnede med at køre 12 timer. Det blev ikke til noget. Motivationen bag radioen var der slet ikke. Det værste er, at jeg har været væk fra contester og ikke dyrket dem i lang tid. Det kan så sandelig mærkes i contesten. Hold da op hvor det gør noget at man bliver ved med at træne.
Lørdag aften blev anvendt til TV kigning og forholdsvis tidligt i seng. Sov til over 0800 søndag morgen og morgen åbninger var da forbi og RBN sagde at nu var man smuttet på 20 og 15 meter. Radioen stod på 40 meter og der lå D4Z der blev logget 0907 dnt. Han havde QSO med VK3EW der lå lige så fint. Så det blev til et kald til D4Z

Kørte lidt til før middag, stoppede og gjorde klar til  en invitation til en grill stegt and på campingpladsen.
Mødte kl. 1400 og værten var i hvert fald stegt. Holdt os hen i lang tid med laksemad etc. og da vi endelig skulle have fjerkræet ud fra grillen, så smuttede den på gulvet. Den var godt og vel stegt - og sej. Aldrig spist grillstegt and med flødekartofler gratineret med ost. Dertil salat blandet af hvad køleskabet gemte. Nå det gjaldt for et måltid og det blev så det.
Fik indfanget hans store ara der smuttede ud igennem et vindue i drivhuset. Jo - der sker skam noget hernede  🙂
ps. loppemarkedet gik fint. - Fik solgt 2 puder til ialt 50 kroner og fik gået flere tusinde skridt. Men pyt - weekenden gik  🙂

Takker for de QSO-er jeg fik med jer.
Mit bidrag denne weekend er:
          IOTA Summary Sheet
       Start Date : 2022-07-30
    CallSign Used : OV3X
      Operator(s) : OZ8AE
Operator Category : SINGLE-OP
Assisted Category : ASSISTED
             Band : ALL
            Power : LOW
             Mode : CW
 Default Exchange : #  EU029
         Software : N1MM Logger+ 1.0.9628.0
        Band     QSOs     Pts  IOT  Pt/Q
         3,5        2      20    1   10,0
           7       67     645   23    9,6
          14       95     885   27    9,3
          21      101     805   28    8,0
          28       45     425   16    9,4
       Total      310    2780   95    9,0
            Score : 264.100
Rig : K3 med 90 watt
Antennas : TH3MK4 i 10 meters højde - ZS6BKW over flagstangen
73 Jørgen OZ8AE


Hans J Rasmusen OZ7BQ på Fanø expedition via OZ-Contest

Hej,
Også I år havde jeg valgt at deltage i IOTA contesten fra Fanø, og som i tidligere år kun QRP og CW med min Elecraft KX3.Startede forberedelserne torsdag, med at køre på stranden og sætte min drage op. Der var pæn vind 4-6 m/s, hvilket er fint til drageflyvning, samtidigt med at sandet ikke fyger.Dragen løfter en 11,5 m lang L antenne, der fødes gennem en 1:9 autotrafo. Det virker fint på alle bånd fra 40M til 10M og drage plus antenne er hurtigt sat op.Fredag skulle jeg så have stationsindretningen på plads i bilen. Udover KX3'eren skal der også være plads til en Surface tablet, en mus og et tastatur. Alt i øvrigt strømforsynet fra et LIfePO4 batteri eller fra tablettens indbyggede batteri (der kan holde i ca 5 timer).Desværre var vinden løjet af, så jeg måtte tage en 9m lang teleskopmast i brug i stedet. Det virkede også OK, så alt skulle være klar til teststart lørdag, hvor jeg regnede med at kunne køre /P fra stranden i 3-4 timer, inden det var tid til et hvil eller et Vesterhavsbad.

Startede så lørdag en times tid før teststarten. Det var igen begyndt at blæse lidt og skulle lige have købt et læsejl, så XYL kunne sidde i læ i solen.Gik i gang på 20M, hvor der var masser af aktivitet med både JA og W'ere med signaler over S9. Desværre kommer man lidt til kort med QRP, det er svært at komme igennem i de første timer af testen, så jeg havde ikke så megen glæde af min placering på stranden tæt på Vesterhavet.Det gik lidt bedre på 15M og også et par forbindelser på 10M. Så på trods af de gode lytteforhold besluttede jeg at stoppe og køre de 500m hjem efter et par timer. Tak til EJ7EE og OY1CT, der fangede min /P i deres pile-up.

"Hjemme" havde jeg forberedt en 6,5m lang vertikal på balkonen, Den kan køre som en endepunktsfødet halvbølge på 15M og med et afstemningsled også bruges på 40, 20 og 10M. Støjniveauet er noget højere her, hvilket viser sig ikke at gøre så meget, når det er de kraftige stationer, der skal jagtes. De svage DXere kan jo desværre ikke høre mig.Jeg sad udendørs indtil det ved 22 tiden blev for mørkt.

Søndag morgen satte jeg igen stationen udenfor og fortsatte på 15M, hvilket gik ret godt, bortset fra at jeg, trods mange forsøg ikke kunne komme igennem til D4Z(der her lå med et signal pænt over S9).Kunne høre, at der også var aktivitet på 10M, så prøvede om KX3'erens antennetuner og 5 m coax også kunne afstemme min 15M antenne med tilhørende 1:49 autotrafo. Det gik fint.2 timer før testafslutning begyndte det desværre at regne, så stationen måtte tages indendørs.Nå, da jeg så kommen indendørs kunne jeg se, at støjgulvet af ukendte årsager var faldet 10- 15 dB, og nu næsten var på niveau med støjgulvet, når jeg havde radioen med på stranden.

Det blev en længere beretning om mine ca 10 timers sjove QRP-CW-aktivitet. Min læring er bl.a. at man som QRP station ikke behøver at jage, for at være klar til teststart. Måske var det forholdene, men det gik alt i alt meget nemmere søndag formiddag. Og så skal man ikke bruge for megen tid på DX stationerne. En ny EU multiplier tæller lige så meget som en AF, NA eller AS.Jeg var vist eneste EU-125 deltager, så jeg burde nok have annonceret min aktivitet i forvejen.

Resultatet i 12 timers DXpedition klassen blev:
Bånd  QSO   Point     IOTA
20M    46     440       15
15M    61     625       14
10M    31     305        9
Ialt  138    1370       38   Score 52060
73fortsat god sommer - OZ7BQHans Jørgen


EJ7EE [OZ2I] Henning på Bere Island EU-121 expedition

Sidste år gik jeg glip af IOTA testen så i år ville jeg prøve en udenlandsk ekspedition for at se hvordan det ville være.

Jeg fik lavet en aftale med Gerard EI5KF om at finde ud af noget sammen og vi planlagde at tage til Bere Island EU-121 som er en rimelig stor ø beliggende i det sydvestlige Irland, ud til Atlanterhavet.
Planen var at vi skulle aktivere to kaldesignaler; EJ1E og EJ7EE. Det første kaldesignal skulle så være en multi-one mix station og det andet kaldesignal var mit midlertidige som jeg havde bestilt til turen.
Jeg har oprettet en online konto ved COMREG (Det Irske Telestyrelse) hvor jeg tidligere har benyttet EI7EE, så det kaldesignal genbestilte jeg som et "Special Event" kaldesignal, gyldigt i 14 dage, pris 30€.
Der gælder den regel i Irland, at hvis man er på fastlandet benytter man præfiks EI og når man er på en af øerne benytter man EJ - resten af kaldesignalet er det samme.

Jeg skulle altså være aktiv med kaldesignalet EJ7EE fra Bere Island.
Kufferten blev pakket med min Elecraft K3 og Laptop, min 10 meter DX-Wire mini mast samt tråd og UNUN til antenne. Desuden ville Gerard medbringe en FAN-Dipol samt en strømforsyning som jeg kunne bruge. Den plan gik i vasken fordi min kuffert (med udstyr) strandede i Amsterdam og den nåede ikke frem inden vi skulle afsted til øen - den er i øvrigt ikke nået frem endnu 5/8-2022 :o(
Gerard havde en K3 jeg kunne låne og den fik vi travlt med at afmontere fra hans shack. Derudover havde han en 10 meter glasfibermast jeg kunne låne og sammen med FAN-dipolen var udstyret i orden.

Fredag klokken 09.00 mødtes vi med David EI6IQB ude på Gerards radiostation og fik pakket alt grejet i bilen samt glasfibermasten på taget. Derefter kørte vi afsted i to biler, hvoraf jeg kørte den ene, og efter en lille times kørsel kom vi til gården hvor Dennis EI4KH havde QTH. Der blev endnu en glasfibermast spændt fast på taget og vi var klar til at køre videre. Omkring klokken 13 tog vi med den lille færge som havde plads til 5 biler og, hvor jeg skulle bakke ombord, hvorefter vi sejlede i cirka 20 minutter til Bere. En lille times kørsel af smalle ensporede veje førte os frem til vores midlertidige QTH hos Teresa som havde Martello Tower Bed & Breakfast hvor vi havde booket alle (4) værelser. Et nydeligt sted med en rimelig god placering godt højt oppe.
Monterede de to antenner og de to radiostationer. Alt virkede perfekt og der blev monteret båndpasfiltre så vi nogenlunde kunne være i gang samtidig uden at forstyrre hinanden for meget. Jeg fik K3 samt en FAN-dipol som blev monteret på det højeste punkt ved ejendommen. De tre andre kørte med en ICOM IC-7300 og en multidipol monteret så langt væk som muligt. Det var tid for aftensmad så vi kørte en halv times tid til et hotel hvor de serverede gode retter - og Guinness.

Lørdag klokken 11z tjekkede vi udstyr og prøvede hvordan vi kunne operere uden at forstyrre hinanden for meget. Klokken 11:55z gik K3 død - intet output. Bob-bob. Efter lidt undersøgelse fandt vi frem til at 10w trinnet i radioen var stået af - formentlig på grund af indstråling fra ICOM - ØV.
Planen måtte ændres og vi blev enige om at køre 12 timers kategorier så de tre kom i "Multi-One LP Mix 12 hour" og jeg kom i "Single-op LP CW 12 hour". Klokken 12:29 havde Gerard fået oprettet en log til mig i DX-Log programmet og jeg fik kørt min første QSO. Programmet ligner Win-Test og det er jeg ikke vant til at bruge så der var lidt stress på i starten indtil jeg fik tjek på hvordan jeg kunne styre tingene - altså både radioen og programmet. Gerard lavede en "vagtplan" hvor vi delte tiden mellem os og vi fik cirka 11 timers aktivitet hver (minus skift etc.)

Det kørte faktisk rigtigt godt for mig og det var dejligt at ligge i en pile-up og pille stationer ud. Der var nok mange som kaldte forgæves for hver gang der var kommet et nyt spot på RBN var der kø på frekvensen - og det er jo det vi ka li ved contester ;o)

Mit resultat efter cirka 9 timers aktivitet

Se en SH5 analyse af min aktivitet på http://oz1hq.dk/sh5/2022-IOTA-EJ7EE/