01/01/2017 - 16:58
 
Landsforeningen ”Experimenterende Danske Radioamatører” vil gerne have nye medlemmer, hvilket naturligvis vil være ganske fint. Uden medlemmer og tilgang af nye, så dør foreningen stille og roligt.
 
En ting som jeg undrer mig over. I medlemsbladet ”OZ” og nu også på denne hjemmeside bringes ofte artikler og fotos om radioamatører og deres udstyr, desværre ofte i den dyre ende, sjældent om ”almindelige” amatører med deres noget mere sparsomme udstyr og antenner, så derfor denne artikel.
 
Hvis jeg nu var helt uden viden om amatørradio og gerne ville forsøge mig udi denne skønne hobby, ville jeg nok hurtigt komme ned på jorden igen. Antenner og master til flere hundredetusinde kroner og radiostationer til samme beløb!
Det er min pengepung ikke til. Så det ville nok ende med, at jeg ville kører ned til Harald Nyborg for at købe et sæt walkie-talkies til nogle hundrede kroner.
 
Så galt behøver det ikke at være, en god brugt station kan fås for et par tusinde kroner. Man behøver jo ikke starte med en Rolls-Royce bare fordi man lige har fået ratholderbrev, vel?
 
Tråd antenner kan laves for ganske få kroner og selv en fabriksfremstillet tråd antenne kan fås for godt en tusindelap.
 
Og jo, du kan sagtens kører DX på HF med 100 Watt og en tråd antenne.
 
Men først lidt om min baggrund og historik.
 
Mit første møde med kommunikationsradio fik jeg som 10-11 åring, da min ældre broder blev soldat. Spændende var det, at overvære hans træning med en morsenøgle og en tonegenerator, når han en sjælden gang var hjemme.
 
Da jeg næsten samtidig så en dansk spillefilm, “Én pige og 39 sømænd” hed den, så besluttede jeg mig til, at blive telegrafist, når jeg blev voksen.
 
Helt sådan blev det nu ikke, men da jeg alligevel nåede den alder, hvor jeg skulle aftjene min værnepligt, tegnede jeg kontrakt med Forsvaret og her fik jeg min uddannelse som militær landtelegrafist.
 
Meningen var så, at denne skulle konverteres til et civilt certifikat, når jeg på et tidspunkt ville forlade Forsvaret. Desværre, eller måske heldigvis, kom jeg til at træde i en meget stor vandpyt og opdagede, at jeg absolut ikke var søstærk, så det planlagde blev skrinlagt. I stedet fik jeg job hos et daværende regionalt teleselskab som teletekniker. Her var jeg så i knap 32 år.
 
Allerede medens jeg var soldat, meldte jeg mig ind i EDR og fik et DR-nummer, OZ-DR1651, men kort tid efter, at jeg forlod Forsvaret syntes jeg, at der manglede noget, nemlig at kunne “daske” til en morsenøgle og det at kunne kommunikere med andre på denne facon.
 
Altså ansøgte jeg om en amatørradio-licens, som kom i hus i maj 1973. Morseprøven var ikke noget problem, da jeg havde en attest fra Forsvaret på 125 tegn/m. Til gengæld var den tekniske prøve lidt af en udfordring, men det lykkedes at bestå C-licens prøven. Teknikken er ikke min stærke side, men det er også kommunikationen der er min interesse.
 
Nu var penge ikke ligefrem noget som hang på træerne, så der skulle findes noget billigt. Fik fat en gammel SM19/SMH station for 300 kr. men der var kun liv i modtageren, senderdelen var defekt og det lykkedes aldrig at få den til at virke.
 
Så i stedet blev der købt en Ten-Tec PM2B for kr. 850 hos OZ4SJ (sk). Sjov lille station til 80, 40 og 20m og med 2 Watt udgangseffekt. Fik i handlen også en anden udgangstransistor, så udgangseffekten blev forøget til ca. 5 Watt.
 
DX var ikke ligefrem sagen med en C-licens og fik da også det råd fra en ældre medamatør, at jeg nok også lige skulle vente med det, indtil jeg var “optrænet” i stationsbetjening og lært den lidt specielle jargon udi amatørradio.
 
Det blev til et par hundrede EU QSO’er, men dog en enkelt DX, en UA9, med 5 Watt og en meget simpel dipolantenne spændt ud mellem 2 tagvinduer på tørrelofterne (vinkelhus og i 6. sals højde). Vi boede i stuen og med RG58U som fødekabel, så var der nok ikke meget tilbage af de 5 Watt, når de nåede antennen, hi hi.
 
Efter et år fik jeg så udskiftet C-licensen med en B-licens. Min QRP station blev udskiftet med en brugt FT-200 (100 W) fra Yaesu (kr. 2500 = næsten en månedsløn) og så kom der lidt mere fart i DX’erne, dog uden at jeg gik målrettet efter disse. På det tidspunkt boede jeg i en boligblok i Valby (København) og blev lidt udfordret af TVI/BCI.
 
Så aktiviteten var ikke den største, da denne p.g.a. TVI skulle foregå om natten og det var just ikke heldigt, når man skulle op klokken sort om morgenen for at tage på arbejde. Så det var mest i weekenderne at jeg var aktiv.
 
Senere flyttede jeg til Ballerup, lidt uden for København, men her var antenneforholdene og TVI/BCI endnu værre end i Valby, så stationen blev udskiftet med en Atlas 210x, som på det tidspunkt var en af de få stationer, der kunne spændingsforsynes med 12 VDC. Min bil blev så min QTH de næste mange år.
 
Stationen var splinterny og kostede ca. 5500 kr. plus efterfølgende omkring 700 kr. til en PSU. Købt hos OZ5GF i Nykøbing F.
 
Dette var dog noget besværligt, så interessen for amatørradio dalede en hel del. Samtidig blev mit arbejde mere omfangsrigt med tilkald på alle tider af døgnet, overarbejde o.s.v.  Så jeg gik QRT i 1991.
 
I 2009 gik jeg på efterløn og nu skulle der gang i amatørradioen igen. I mellemtiden var jeg flyttet til Sydsjælland og der var langt til gen- og naboer. Desværre kom et par blodpropper i vejen, så antenneopsætningen måtte vente.
 
I 2011 fik jeg endelig sat en antenne op, en FD4 Windom fra Fritzel. Samtidig havde jeg fået en FT-101ZD ganske billigt på en auktion. Så nu skulle der hentes ca. 20 års inaktivitet hjem. Denne QRT-periode refereres ofte som “Det sorte hul i mit liv”, hi hi.
 
Mange ting havde ændret sig, det skulle man lige vænne sig til.
 
Fingrene var blevet mere stive og hørelsen var heller ikke den samme. Jeg var da også spændt på, om jeg nu kunne huske CW, både afsendelse og modtagelse. Tyve år er da lang tid uden CW.
 
Efter et par timers øvelse viste det sig, at jeg stadig kunne kører 100 tegn/m i afsendelsen, medens det kneb lidt mere med modtagelsen. Efter nogle dage kom det dog på plads og kan i dag kører 125-130 tegn/m uden de store problemer. Og naturligvis uden brug af en PC.
 
Jeg skal dog pointere, at hastigheden ikke spiller den store rolle. Vi er amatører og ikke professionelle. De fleste amatører afpasser hastigheden efter den langsomste.
 
FT101ZD’eren holdt dog ikke længe, så den blev udskiftet med en brugt FT-840 til et par tusinde via brugtgrej.dk. En god radioven fra Ukraine var meget interesseret i den gamle FT101ZD og han mente, at han kunne reparere den.
 
Det er da lykkedes at mere end 3-doble mit antal at kørte lande, her i blandt lande, som jeg før i tiden anså som umulige at få fat på.  FT-840’eren var god for ca. 6000 QSO’er, men da jeg fik en del penge i erstatning, syntes jeg, at jeg ville forkæle mig selv lidt. En ny og jomfruelig Elecraft K3 blev købt og FT-840 nedgraderet til reserve-station, senere blev den udlånt og derefter solgt.
 
Nøglerne der benyttes er Vibroplex Square Racer, Vibrokeyer og Vibroplex Original, de 2 sidstnævnte købt brugt, men mindre kan gøre det, en ganske almindelig gårdpumpe er udmærket. Blot kan jeg p.g.a. gigt i håndleddene ikke længere benytte en sådan.
 
Forskellen mellem K3’eren og FT-840’eren er stort set ens, blot er farven til forskel. K3’eren kan lidt mere og er nyere i teknik, men er ren luksus. FT-840’eren lever videre i bedste velgående i Nordjylland.
 

Mit shack. (PC’en er kun til logging og QRZ.COM).
 
Længste QRB er ZL7, Chatham Island på 17m, hvilket vist nok er det længste man kan komme væk fra OZ-land. Stationen var K3’eren med 100 Watt ud og antennen en Carolina Windom CW80 med fødepunktet i 12 meters højde, enderne lidt lavere.
 
Da jeg gik QRT i 1991 havde jeg kørt 72 lande, nu i 2017 er antallet 270 kørte lande, hvoraf de 262 er bekræftet med QSL, enten som papir QSL eller på LoTW.
 
Det er altså muligt, at man med forholdsvis simpelt udstyr og antenner, kan kører DX med succes. Det kræver blot lidt tålmodighed, lidt erfaring og naturligvis lidt/meget held og fair udbredelsesforhold.
 
Jeg synes ikke der er nogen udfordring i, at kører med 1 kW og antenner som Lyngby Radio ville være misundelige over. Ej heller er min pengepung til det.
 
Misforstå mig korrekt, jeg har intet imod 1 kW og store antenner, hvis ellers indehaveren har den fornødne licens/certifikat til det, jeg synes blot at udfordringen mangler.
 
M.h.t. diplomer, har jeg før i tiden anset det som værende alt for besværligt. At skulle sende QSL kort i større mængder til Langtbortistan og måske ikke få dem tilbage igen, synes jeg var for bøvlet.
 
Men med fremkomsten af LoTW, og eQSL for den sags skyld, er det jo blevet noget lettere. Dog er det jo ikke alle, som er tilmeldt disse tjenester. Det kunne måske være en ide, om alle Dxpeditioner obligatorisk skulle være tilmeldt, men det er et fromt ønske, hej.
 
Jeg har nu DXCC på CW og endossement 250 lande + DXCC på 12m, 15m, 17m, 20m, 30m og 40m CW. Det kniber lidt med 10m og 80m, mangler omkring 35 QSL for hver af disse bånd.
 
Så hvis DU er til DX med simple midler, så er det bare på med vanten. Det kan sagtens lade sig gøre.
 
Nuværende rig: Elecraft K3, 100 Watt ud. P.g.a. flytning er antennen p.t. en "fieldday-style" dipol i 6 meters højde, ellers har jeg haft en Carolina Windom CW80 de sidste 2-3 år.
 
Trods den ringe højde på min “fieldday-style” dipol, så har jeg da haft QSO med West Malaysia og Midtvest-USA, samt flere andre DX på 40m.
 
   
Min antenne, Carolina Windom CW80                         
 
 
73 og god DX jagt.

OZ9XU, Verner

 

Afstemning

Total votes: 1067

Din gode positive kommentar

super skrevet Verner ...
super skrevet Verner ...
Og her købte jeg som 16 årig en TS520SE og have en windom antenne i nogle år ...
Byggede nogle ACCU keyers ...Købte print af Rick OZ5RM ...og så ellers afsted med at lære CW ..
Fik rigtigt mange gode venner på CW og blev medlem af HSC ....
Jeg stod i lære og havde eget hus så pengene var MEGET små, men radioamatør kan man sagtens være...

og i min optik er der INTET der er mere rigtigt end andet i amatør radio ...Det handler om at have det sjovt med sin hobby og hvordan den enkelte ønsker at priotere er op til ham ...Jeg vil ikke være smagsdommer, da denne vidunderlige hobby har så mange facetter ..

 
Godt indlæg
Hej Verner,
​Du har en point med det du skriver. Fenomenet er desværre ikke af nyere dato. Jeg kan huske tilbage i starten af 70'erne da jeg var væsentligt yngre og havde så godt som ingen penge. Hvis man åbnede et amatørblad uanset dens oprindelse så var de fyldt med skinnende radioer til, dengang, astronomiske priser. Selv brugtmarkedet dengang var praktisk talt udenfor min rækkevide. Min første radio købte jeg tilbage i 1980. Det var en Argonaut 509 med en formidabel udgangseffekt på hele 2 watt. Den havde jeg megen fornøjelse med i en del år. Fik kørt Japan på 10m CW. yes
​ Jeg holder foredrag i Odense på lørdag og en af mine budskaber er at det har aldrig været billegere end nu at blive og være radioamatør. Vi skal egentligt huske at prisen på udstyr har faktisk ikke ændret sig i flere årtier. Tilbage i 70'erne kostede de dyreste stationer 3-4 måndeslønninger og det gør de også idag. Modsat hvor tilbage i 70'er kostede en rimelig brugt HF station 1-3 månedslønninger så koster de væsentligt mindre idag.

73 de OZ1EYZ
Istvan

73 de OZ1EYZ
Istvan

Verner's indlæg er godt, set
Verner's indlæg er godt, set i lyset af at det der er det vigtigste i DX sammenhænge
- og at få DX'en logget - er og bliver/vedbliver "The Operators Skillsets".
Og der kan selv store antenner og effekt ikke hjælpe en operatør der ikke mestre dette.

Så ja - Operators Skillsets are more important then ...
Så tak til Verner for en god men anden vinkel.

VY 73's HNy 2017 - og Good DX

Kenneth OZ1IKY
 

... Don't feed the Troll !

Hej Hjalmar og Istvan
Hej Hjalmar og Istvan

Tak for den positive feedback og Godt Nytår.

Priser bør vel udregnes som procent af lønnen. Dengang farve-TV kom frem kostede de 5-6000 kr, hvilket var lig 2 månedslønninger. Farve-TV koster stadig det samme (nogle endda billigere, andre dyrere), men til gengæld var min sidste månedløn på knap 30000 kr. Der findes sikkert mange flere eksempler.

Nu er jeg folkepensionist, så jeg er, indkomstmæssigt, banket tilbage til 1980'erne, hi hi.

I øvrigt kommer der sikkert snart en "100 Watt og en tråd, 2nd edition"

Tilføjet.

Medens jeg skrev ovenstående kom der en ny.

Også tak for positiv feedback til dig, Kenneth og Godt Nytår.

Tilføjet 19. januar 2017:
Jvf. debatten om copyright skal jeg for god ordens skyld nævne, at de 2 benyttede fotografier i artiklen er af egen oprindelse, hvilket der næppe kan herske tvivl om :-)

 

73 Verner // OZ9XU