QRO – tema i februar

Af: OZ3MC Martin Mortensen

I dette nummer har vi valgt temaet QRO, altså noget om at øge sendeeffekten – i daglig tale spørgsmålet om PA trin

Som alle andre emner indenfor amatørradio er der også delte meninger om QRO. Er livet for kort til QRP, som nogle påstår, eller er der bare slet ikke nogen sport i, at skrue op for effekten, selvom man kan?
Du skal naturligvis selv vælge hvad der er optimalt for dig, men vi håber gennem dette tema, at belyse nogle af de ting der er værd at vide.

Kan det betale sig?
Det er ingen hemmelighed, du opnår faktisk et kraftigere signal med et PA-trin, typisk 1-2 S-grader. Det kan betyde hele forskellen, når du jagter den sjældne DX. Men hvis du allerede høres med S9, så er det lige meget.
Vil man noget med DX så er det en god ide, at have lidt ekstra effekt i baglommen. Man opnår hurtigere kontakt til den fjerne station, som man vil køre. Den tid der er til rådighed hvor forholdene er optimale, udvides betydelig med et PA-trin.
Skal man bare køre lidt lokal QSO, så er PA-trinet ikke nødvendigt, med mindre man vil den lange vej rundt om jorden.

Hvad skal der til?
I disse år sker der en masse omkring PA-trin. De gamle tunge rørtrin er på vej ud af markedet. De kan erhverves for relativr små penge.
Men man skal kunne evne at afstemme disse trin rigtigt, ellers kan man let blive et rør fattigere.
De nye trin med transistorer er bredbånds afstemt og skal ikke justeres. Transistortrin kalder vi for SSPA, Solid State Power Amplifier.
Har man afstemte antenner er det ikke særligt nødvendig med antennetuner.
Skulle man finde det nødvendig med en tuner, så må man vælge en der han klare afstemningen automatisk, så går det lynhurtig med afstemning, hvorimod hvis man skal manuel afstemme, så går der langt mere tid.
Man skal også huske, at signalstyrken ikke klarer alle problemer. Hvis din modulation er mumlet, kan selv et kraftigt signal være svært at læse.

En effektforøgelse fra 100W til 1000W svarer til ca. 2 S-grader, men husk det er ikke kun signalstyrken der får dig til at blive hørt.

 

 

Særlige forholdsregler?
Når man bestemmer sig for at investere i PA-trin er det vel også meningen, at man vil bruge det i DX jagten.
Siden vi har fået digital TV, kan det næsten ikke lade sig gøre at forstyrre et fjernsyn. Det var virkelig et problem før i tiden med analog TV.
Problemet med indstråling er fortid, og hvis det endelig skulle forekomme, skal man søge fejlen i installationen omkring TV apparatet.
Andre apparater som FM modtager er nu om dag så godt afkoblet, at det er sjældent med indstråling. Også her kan problemet let klares med noget klapferrit på højtalerledningen. Det samme gælder computere. Selvfølgelig skal den valgte antenne til PA-trinet være i forsvarlig stand, og vel at mærke være dimensioneret til at håndtere effekten.

Ferrit anvendes udbredt i HF kredsløb yil transformation og afledning af uønskede signaler.
I temaet til august ser vi på antenner og en hel del på brug af ferrit.

 

 

 

Byg dit eget PA-trin
Vi forudsætter du har et certifikat, der gør det lovligt, at køre med høj effekt, så har du samtidigt lov til at bygge selv.
Og PA-trin er stadig en af de få ting, der kan betale sig at bygge selv.
I dette nummer af OZ bringer vi en række beskrivelser fra forskellige selvbyggerprojekter. Du må ikke læse disse beskrivelser som komplette byggevejledninger, men som inspiration til dit eget projekt.
Det er ikke venstrehåndsarbejde at bygge et PA-trin der virker efter hensigten, altså leverer et kraftigt, men rent signal.
Derfor har vi valgt en række artikler, hvor konstruktøren forklarer om de konkrete valg der er foretaget, og de spændende oplevelser det har givet.
Alle artikler handler om SSPA, Solid State Power Amplifier, altså PA-trin med transistorer.


LDMos kredsene leverer stor effekt fra et lille areal. Udfordringen er køling, som kan løses på forskellig måde.

 

 

 

Har du mod på at bygge med rør, så har EDR Shoppen en glimrende bog om emnet.
Selvbyg af PA-trin er stadig en god forretning, og ikke så svært som tidligere. Der findes en del byggesæt på markedet i god kvalitet, som gør investeringen fornuftig.
Du kan hente inspiration på både russiske, amerikanske og italienske hjemmesider.
https://www.italab.it/prodotti.php?cat=3 Ved denne forhandler findes flere tilbud på færdigsamlede enheder, i nogle tilfælde skal man selv finde ud af at få den rette køling af trinet. Det vrimler med tilbud. Det er bare med at komme i gang.


En genvej til selvbyg kan være at anskaffe noget surplus grej eller se på nogle af de halvfærdige byggesæt der efterhånden er en del af på markedet.

PA-trin kan også købes færdige
Har du ikke selv lyst til at bygge, så står vores annoncører helt sikkert klar med et godt tilbud i forskellige prislag.
Inden du kaster dig ud i at investere, så husk at der ofte er sammenhæng mellem pris og kvalitet.
Du ønsker et kraftigt signal, men det skal være rent. Det smitter temmelig meget af på prisen.
Prisen afhænger naturligvis også af andre features, om der er indbygget tuner og andre nyttige ting.

Dialogen fortsætter på hjemmesiden
Uanset hvilken indgang du har til temaet QRO, så inviterer vi dig til at deltage i den videre dialog på www.edr.dk.
Her kan vi i fællesskab bidrage med nye vinkler på de forskellige byggeprojekter, f.eks. vil meget gerne høre om dine planer, hvad du har lavet, tips til komponenter m.v.
Er du til færdigkøbt, så har du sikkert også nogle erfaringer du vil dele med os, ellers så stil spørgsmål, så prøver vi at finde nogle gode svar.
Det er vigtigt for os, at dialogen og kommentarerne på www.edr.dk bliver så kvalificeret som muligt. Det er noget vi skal hjælpe hinanden med.

Relaterede

Leave a Comment