Radiosport gjort tilskuervenligt

Tanker omkring Radiosport

Artiklen er skrevet af N2GA George og oversat af OZ2I Henning

Radiosport for masserne

Alle licenserede radioamatører har lov til at deltage i amatørradiokonkurrencer, uanset deres tidligere erfaring, færdighedsniveau eller udstyr. Tænd for radioen, send et signal, lav en kontakt, og du er en del af arrangementet! Selv den mindst erfarne nybegynder kan komme i kontakt med de bedste af de bedste. Faktisk vil de bedste operatører interagere med alle nybegyndere på en hensigtsmæssig måde.

 

Så hvorfor konkurrerer alle mod alle?

En del af det, der skræmmer nogle mennesker fra at konkurrere, kan være siderne med regler og den tilsyneladende kompleksitet af top-notch-stationer. Det kan også holde en begynder væk, at høre fine ord om operationsfærdigheder, beslutningstagning og ubesværethed som findes hos de bedste operatører.
Ville det ikke være befriende at se og høre forskellige operatører i verden direkte fra deres shack?
Kan dette gøres på en måde, som gør det muligt at gøre radiosport til en vellykket tilskuersport?

Du kan sammenligne en amatørradio konkurrence (også kaldet radiosport) med en større sportsbegivenhed. Fans over hele verden bruger mange timer til at følge sport på tv og internettet. Disse begivenheder tiltrækker store annoncører, der betaler store formuer for at få deres reklamer spillet under udsendelserne. Major sport er dækket af medier verden over og producerer nogle af de største seertal. Spændingen skabt, op til tilskuersportsarrangementer, appellerer til en stor procentdel af verdens befolkning. Radiosport bør ikke være anderledes, da det også indeholder sin egen del af spænding.

 

Ligheder

En amatørradiokonkurrence foregår i en begrænset tid, konkurrenceperioden. Dette svarer til et spil i enhver anden sport. Der er en tydelig vinder, sammen med anden, tredje og fjerdeplads. Reglerne er tilgængelige for alle at sætte sig ind i. Der er perioder med stor aktivitet, som for eksempel en periode med mange aktive deltagere hvilket fører til høje kontaktrater. Der er teknologiske udfordringer, der ligner andre sportsgrene, såsom bobslædning eller sejlads, hvor sofistikeret software bidrager til at maksimere ydeevnen af ​​det nødvendige udstyr.

Radioamatører fra alle kontinenter og hundredvis af lande deltager i verdensomspændende konkurrencer. Tilskuere ønsker måske at juble over operatører fra deres eget land (eller stat eller radioklub osv.), ligesom fans vil få en ”hjemmebane”. Radioamatører kan personligt kende nogle af deltagerne, og det kan også danne en vinkel for tilskueren.

I de fleste konkurrencer opererer operatører fra mange forskellige kategorier på samme tid, men konkurrerer kun mod rivaler i deres egen kategori. Dette ligner nogle typer autorace, hvor forskellige bilklasser kører på samme racebane, men kun kæmper for stillinger i deres egen klasse.

 

Forskelle

Contests er geografisk fordelte og kan være overalt i verden. Når konkurrencen er forbi, kan de rå scoringer sammenlignes til at kåre vinderen, men den rigtige vinder er ikke kendt, før logkontrol er udført. Det kan være godt nok til tilskueren, men de endelige resultater kan vise en anden rækkefølge af rå score, og processen tager flere måneder.

 

Ingredienser, der er nødvendige for succes

Når du kigger på dit yndlingssportshold, vil du så ikke gerne kende baggrunden for spillerne?
I en konkurrence ville det ikke være fantastisk, hvis en tilskuer kunne vide, hvem radiooperatørerne er og nogle baggrundsoplysninger om dem personligt såvel som deres stations informationer?
Tilskueren skal kunne se konkurrencen som den finder sted i realtid, som om de så konkurrencen på hvert deltagersted. Der bør være en måde at sammenligne hver operatørs score og aktivitet med andre lignende stationer.

En nødvendig del at kunne observere og analysere som tilskuer ville være en resultattavle. Den aktuelle konkurrence og resterende tid skal vises. Uden muligheden for at se hele arrangementet på en gang, skal en seer kunne se et leaderboard med deltagende konkurrenter, der er anført i rækkefølge fra højest til laveste. For at gøre tingene mere interessante skal denne resultattavle vise information direkte fra operatørernes logningsprogrammer. Kaldesignalet, den indtastede kategori og den aktuelle score er det grundlæggende. Andre data, der kan gøre visning mere interessant, inkluderer den aktuelle QSO-rate for de sidste 10 og sidste 100 kontakter; tidsfordeling af score, antal kontakter og multiplikatorer, nuværende aktive bånd, station og frekvens af sidste kontakt.

Der findes eksisterende websteder som http://getscores.org, http://cqcontest.net, http://contestonlinescore.com, http://clubLog.org og andre, der danner grundlag for en sådan resultattavle. Computerprogramgrænseflader eksisterer allerede mellem de fleste contest logging programmer, og nogle af disse websider som opdaterer resultattavlen, så tilskuere kan se den seneste score.

 

Virtuelt besøg

En god mulighed for en tilskuer ville være at kunne klikke på et af kaldesignalerne for faktisk at se og høre den igangværende operation fra den pågældende station. Video og lyd kan derefter vises for den valgte operatør. For CW og RTTY contester, kunne et visuelt display af lyden på internettet vise contestoperationen som den finder sted. Både sendt og modtaget information skal vises, så tilskueren kunne se konkurrencen i sin helhed. Andre logvinduer som vist på operatørskærmen skal også være tilgængelige for at tillade tilskueren at se operatørens display og være i shacket med operatøren. Tilskueren skulle så have mulighed for at skifte til en konkurrents station. Alle de samme muligheder vil være tilgængelige. Andre operatører bør have mulighed for at afgøre, om de er i logfilen. Dette ville give andre i konkurrencen mulighed for at deltage og være tilskuere på samme tid!
Andre ting, som kan skabe spænding, ville være muligheden for at sammenligne kaldesignaler. Seeren kunne vælge, lad os sige op til tre stationer, og aktuelle data ville blive vist på skærmen side om side. Denne information i realtid ændres hver gang en kontakt logges. Sammenligningsstatistikker viser, hvilken station der har fremgang med sin QSO-antal, og hvilke deltagere som kører langsommere.

Andre interessante ting for seerne kunne være stationen og antenne opsætningen. Hvor er stationen placeret? Er det på en bjergtop med udsigt i alle retninger eller er den placeret midt inde i en by?
Station setup er en stor del af konkurrerencen. Dette er nøglen til real-time score rapportering. Nogle store operatører gør et fantastisk arbejde fra en lille station, men kan ikke konkurrere med lederne, fordi hardwaren ikke er der. At kende dette hjælper tilskueren med at sætte stationens ydeevne i perspektiv.

Statistik er andre områder, hvor fans opsamler oplysninger og kan diskutere om sporten. Contests har historier, der er tilgængelige til sammenligning. Hvordan gik det for denne station sidste år eller året før i samme konkurrence? Hvordan sammenligne det med den anden eller tredje operatør? Jo mere information der er til rådighed, desto mere interessant kan konkurrencen blive for en fan.

 

Resumé

Contest er en spændende sport, men det er svært at vise spændingen til ikke-contestere. Hvis vi kan finde en måde at fremhæve vores sport på og faktisk vise den i realtid, kan vi måske få flere radioamatører interesseret i at konkurrere. Vi kan også være i stand til at lokke offentligheden til at blive radiooperatører og konkurrenter. Unge i dag er virkelig interesserede i spil og online konkurrence, og amatør radio konkurrencer ligner meget. Hvis vi kunne finde en måde at vise dem, hvor spændende amatør radio sport kan være, så vil de måske involvere sig.

Kan vi komme til det punkt, hvor radiosport bliver behandlet som andre sportsgrene?
Det kan være en udfordring, men vi har i øjeblikket teknologien til at give et mere fan-venligt miljø. Alt hvad vi kan gøre for at fremhæve resultaterne og aktiviteten hos deltagerne, vil være med til at fremme vores sport og give nyt blod til fremtidige konkurrencer. Mens radiosport allerede er en voksende aktivitet i amatørradio, kan det vokse endnu hurtigere, hvis ikke-contestere selv kunne se den udfordring og spænding sporten har at byde på.

73, George, N2GA

 

Relaterede

Leave a Comment