OZ6ARC Aabenraa

Mojn Venner!

I Torsdags, den 28. oktober 2020 havde vi igen en super spændende aften i Åbenrå afdelingen.
OZ7UE John havde et vældig interessant foredrag omkring modtagelse af meget lave frekvenser, herunder modtagelse af Grimeton senderen der er beliggende i Sverige og sender på 17,2 KHz. Grimeton senderen sender kun nogen få gange årligt, men det er et stort event der har stor interesse blandt radioamatører.
Vi fik også et indblik i at mange andre lande bruger frekvenser der ligger nede i det lave frekvensområde, bl.a. bliver U-både kontaktet fra hjemlandet gennem det lave frekvenssystem. John viste interessante videoer af modtagelsen via SDR Sharp, bl.a.
Der blev vist eksempler på udstyr til at modtage de lave frekvenser, og de problemer der kan opstå ved modtagelsen.....bare det at bruge Common Mode Choke’s viste sig at være meget vigtigt da der ellers optages meget støj via kablet.
Til slut så vi et sjovt eksempel på at VLF kan gennemtrænge tykke vægge, nemlig ved en pladeoptagelse fra først i 70’erne da Mike Oldfield indspillede “Tubular Bells”. Ved optagelsen havde der nemlig indsneget sig et CW signal fra en lokal VLF sender som blev optaget på Mike Oldfields plade....og som er der stadig på skiven den dag i dag. Så hvis du er i besiddelse af Tubular Bells, så har du også en optagelse af VLF
hvis man vil lytte på vlf hvis der en frekvens list på denne hjemmeside https://www.smeter.net/stations/vlf-stations.php

Næste gang torsdag den 5 nov. 2020 har vi klubaften, med hjælp til småproblemer der er dukket op siden sidst.
....og husk du behøver ikke at være medlem, bare du synes det er sjovt.
Skriv dig på vores mail liste, så du kan følge med i vores aktiviteter!

Vy73 de OZ1BMO
Gert

------------- - - - -  ---------------------- - - - - - ---------------------------- - - - -------------------