Contest station på Sjælland

OZ0X - OZ5W - OZ1RH

( Ny tilrettet version af artikel fra august OZ 2021 )

Der er kommet en ny radiostation på Sjælland, nærmere betegnet i Store Merløse mellem Holbæk og Sorø hvor Palle OZ1RH er i gang med at etablere sig på den 44.600 kvadratmeter store grund.

Jeg besøgte Store Merløse tilbage i marts måned i år hvor jeg ved selvsyn kunne konstatere at det er et meget stort og spændende projekt Palle har startet op. På førstesalen er der indrettet flere radiorum og der er soverum samt køkken og møderum. Udsigten er fantastisk ud over markerne som omgiver grunden, men det ikke den jeg er kommet for. Nej, det er for at se mulighederne og høre Palle fortælle om sine planer og de er overvældende.

Efterhånden som vi kommer omkring i bygningerne og på grunden kan jeg godt se at det kan blive en rigtig SUPER station til både DX og Contester.
Jeg havde et par spørgsmål skrevet ned men efterhånden som vi kom rundt på ejendommen fik jeg flere og flere.

Men her er en kort version.

- Hvor længe har du været radioamatør - B-licens i 1963, A-licensen måtte vente til min 18 års fødselsdag i 1965.

- Hvordan er du aktiv på båndene - Kørte en del contest i 60'erne, var ret inaktiv indtil jeg i slutningerne af 80'erne begyndte i OZ9EDR hvor jeg udover fielday kom i VHF-teamet som kørte 2 m og 70 cm aktivitetstesterne fra en gård ved Gyrstinge ved Ringsted. Mine VHF erfaringer blev videregivet på foredrag i Weinheim i 90'erne og senere i Dayton. Teksterne ligger på www.oz1rh.com  og det om ground gain til eme svarer til udstrålingsvinkler på HF, så den viden kan i dag bruges til så vidt muligt at vælge den optimale antenne højde på de enkelte HF-bånd.

- Hvordan og hvornår flyttede du ind i din nye QTH - I sommeren 2020. Boede ellers siden 1983 i en hollandsk vindmølle ved Ågerup, Roskilde. For så vidt en fin QTH på landet, men ikke plads til de mange antennemaster der skal bruges til contest.

- Hvilke planer har du for QTH - Min tanke var et setup til Multi/Multi contest, dvs. plads til 6 antenner og 6 stationer, en til hvert bånd. Der har dog vist sig interesse for andre testkategorier, bl.a. multi-2 og SO2R som kræver en del automatik til kunne køre flere bånd fra samme station.

- Hvor mange operatører kan der være - Hele 1. sal er afsat til radio. Der er 5 værelser, gæstetoilet og et loungeområde med køleskab, kaffemaskine og mikroovn. Værelserne tænkes opdelt så der bliver to bånd i hver af de tre største, et soveværelse og et lille værksted med sovemulighed. I kælderen på 44 kvm kan der indrettes yderligere sovemuligheder, så der er nok plads til flere operatører end der nogensinde kommer.

- Hvordan har du arrangeret antenner - 160 og 80 m vertikaler i de lavest liggende og delvist oversvømmede områder i hver ende af marken, 40 m beamen på det højeste punkt ca. 5 m over det omgivende terræn, 40 og 15 m længst muligt fra hinanden, 20 m midt i mellem og 10+15 m tættest på huset aht. kabeltabet. Det har dog vist sig at 300 m RG-213 har omkring 4 dB kabeltab på 40 m, så der skal bedre kabel til. Hvis kabeltabet skal holdes under 1 dB skal der 7/8" kabel til i store mængder, dvs. flere stumper på 2-300 m!

- Kan man leje sig ind som operatør - Tanken er at deltagerne betaler et årligt tilskud til de faste udgifter og til reparationer. Desuden betales for strømforbruget under den enkelte test man deltager i. Jeg skal ikke tjene på det, men de er en del udgifter som skal betales. Planen er at etablere egen indgang til stationerne, så man kan komme og gå som det passer hvis man vil sidde ved en rigtig radio fremfor at køre fjernbetjent.

- Er det muligt at overnatte - Ja da, så der er noget at komme efter og der er plads til adskillige køjesenge, hvem har nogen i overskud?

Og hvad er der så ellers sket. - Jeg har haft sat fjernbetjent adgang op med Remoterig og K3/0 Mini. Thomas, OZ1AA afprøvede det på 160 m hvor vertikalen gav USA pileup selvom PA-trinet ikke var sat til. Fjernbetjent adgang blev pillet af før RU DX testen og jeg har ikke fået den etableret igen. I stedet bruger jeg fjernbetjent adgang via Google Remote Desktop appen i Crome hvor jeg kan starte WSJT-X og køre FT4/8. Desuden kan SPE 2K-FA PA-trinet styres fjernbetjent og det skifter selv bånd styret af K3. Det betyder at jeg kan være QRV med FT4/8 uanset hvor jeg er. Det er så ikke helt rigtige 'gammeldags' QSO'er, men det bliver da til lidt DX. OV70JUT fik også en del digi QSO'er kørt fjernbetjent.

Græsset på den 44.600 kvm store mark skal slås to gange årligt og da coax og rotorkabler ikke skal klippes er der gravet kabelføringsrør ned fra huset til antenneplaceringerne. Radialerne til 160 og 80 m vertikalerne skal så enten graves langt nok ned i græsset til at de ikke bliver klippet eller være eleverede så højt at traktoren kan køre under. Alternativt kan de fire eleverede radialer til hver vertikal tages ind de to gange om året.

En del af projektet med radiostationen er stadig på fatamorgana og planlægningsstadiet, men det går fremad. Thomas, OZ1AA og Alex, OZ7AM har foreløbig kørt ARRL DX CW og RU DX test i foråret som OZ0X med gode resultater. I juli kørte OZ1HQ 40 m SSB fra QTH'en på den til lejligheden opsatte 4 elm beam på en 25 m mast, der står 5 m over det omgivende terrain. Der blev kørt 970 QSO'er på 10 timer indtil PA-trinet med GU-78b brød sammen. Mens vi prøvede at få PA-trinet til at give output fik en operatør et alvorligt elektrisk stød og blev kørt på skadestuen, hvilket kølnede interessen for at røre ved radioen. Det endte med at en anden radio og et andet PA blev sat til så testen kunne køres færdig næste formiddag hvor den stødte operatør kom forbi og fortalte at hospitalet havde sendt ham hejm. Der er siden blevet fejlsøgt og selvom fejlen i selve PA-trinet endnu ikke er fundet har vi hårrejsende konstateret at PA-trinet ikke havde jordforbindelsen ført igennem det røde CEE-stik, der var ganske enkelt ingen gul/grøn i stikket! Sådan noget forventer man ikke af et færdigkøbt kW PA.

Medio juli er der antenner til alle contestbånd i form af GP'er til 160 m og 80 m og en beam til 40 m, en til 20 m samt en multibånds beam til 10-15-20 m på hver sin mast og der er 5 Elecraft K3 med PA til rådighed. Du er velkommen til at komme og køre DX eller deltage i en contest, kontakt Palle, OZ1RH på palle@oz1rh.com eller på tlf. 40367767.

Du kan se mere information her: http://qrz.com/db/OZ0X , http://qrz.com/db/OZ5W og http://qrz.com/db/OZ1RH

Som du kan se på billederne er der masser af plads til antenner.