OZ8ZY er QRV på QO-100

Jeg kom i gang to måneder, efter at QO-100 satelitten blev frigivet i februar 2019, men i første omgang gik det ikke så godt. Jeg købte nogle komponenter fra SG-Labs, men de opfyldte ikke mine forventninger og levede ikke op til mine krav. Mit uplink signal var for svagt, og jeg var heller ikke tilfreds med spectrum/waterfall på min ICOM R-8600 modtager. Displayet var for lille.

Jeg gik derfor i gang med en opgradering, og siden sommeren 2019 har min station bestået af følgende:

Parabolerne

Jeg fik foræret to professionelle tv-paraboler, 90 cm. Den ene skulle bruges til uplink, den anden til downlink. Men beslaget var ikke kraftigt nok, og da det blæser meget her på Langeland, kom uplink antennen tit ud “af kurs”, og satelitten mistede mit signal. Siden jeg skiftede tv-parabolen ud med en WiFi gitter-parabol, har der aldrig været problemer.

Den anden tv-parabol modtager downlink signalet via en modificeret LNB styret af en Bodnar GPS referencemodtager.

Uplink udstyret

Til uplink bruger jeg en ICOM IC-9700 som exciter på 70 cm. Via en attenuator i antenneudgangen går signalet ind i indgangen på en Kuhne OSCAR PHASE 4 UP-CONVERTER, der omsætter signalet fra 432,195 til 2.400,195 MHZ. (“195” er dansker-kanalen). Fra udgangen på converteren fører et 6,3 meter langt ECOFLEX10 kabel signalet op til gitter-parabolen på taget lige over mit shack. Den kan desværre ikke levere et højre drejende polariseret signal, kun enten et horisontalt eller vertikalt, så jeg mister 3 dB. Da converteren kan levere op til 20 W i udgangen, er der rigeligt med effekt til at kompensere for tabet i kablet og tabet i gitter-parabolen.

Downlink udstyret

Fra LNB’en går MF-signalet (på 739,695 MHz) igennem et et langt 75 ohms koaksialkabel ind i en SDRplay RSPduo modtager, der er tilsluttet en labtop pc via USB-porten. Programmet er Simon Brauns SDR Console, der giver mig alle de informationer, jeg har brug for. Da jeg ikke er helt ung og altid har været vant til, at der skal være knapper på elektronik og radioer, kombinerer jeg musen med en ELAD USB Controller.  

Lindelse den 16. januar 2022.

Vy 73 de OZ8ZY Jørgen