Den Russiske Føderations invasion af Ukraine d. 24. februar og de deraf afledte hændelser har givet anledning til mange tanker også blandt radioamatører verden over. Hvordan skal vi forholde os?
Frem til denne konflikt, har amatørradiosamfundet altid forsøgt at være apolitisk og upartisk i forhold til konflikter verden over.
Det er klart at Den Russiske Føderation og Belarus med deres militær operation ind i et suverænt og demokratisk Europæisk Ukraine har krydset en grænse for acceptabel adfærd.
Derfor kan EDR i lighed med andre europæiske foreninger ikke forblive neutrale, vi må forholde os til konflikten uden at eskalere den.

EDR’s politik er, at vi vil følge de almindelige sportsorganisationers ageren med hensyn til alle aktiviteter af konkurrencekarakter såsom Contester og rævejagter (ARDF) arrangeret af Den Russiske Føderation og Belarus.
Russiske og hviderussiske radioamatører er derfor i øjeblikket ikke berettigede til at deltage i nogen begivenhed, der er organiseret/sponsoreret af EDR.

EDR’s politik i kommercielle aktiviteter er, at vi vil afholde os fra handel med Den Russiske Føderation og Belarus indtil videre.

Da amatørradio er en individuel hobby, og den enkelte radioamatør bestemmer selv, hvordan han vil udøve den, vil EDR være neutral i forhold til individuelle EDR medlemmers holdning.
Hvis nogle af vores medlemmer ønsker at deltage i konkurrencer arrangeret af russiske organisationer eller har kontakt til russiske radioamatører, er det det enkelte medlems suveræne valg.

EDR’s medlemmer skal også være opmærksom på situationen for de Ukrainske radioamatører. De har haft sendeforbud siden d. 24. februar jf. den undtagelses lov det Ukrainske parlament har vedtaget, som følge af invasionen. I princippet risikerer enhver radioamatør, der i øjeblikket sender fra Ukraine, sit liv. Hvis du lytter til en ukrainsk station, skal du bestemt ikke råbe op om det. Formidling af kaldesignaler, lokationer og frekvenser – uanset om det er på et bånd eller i et cluster – bør under alle omstændigheder undgås.

I den nuværende situation er det bedste, vi kan gøre at lytte. Vi bør ikke forsøge at kalde ukrainske radioamatører.

EDR’s kalender vil ikke indeholde contester og andre arrangementer, organiseret af foreninger der er hjemmehørende i Den Russiske Føderation eller Belarus, så længe den nuværende situation eksisterer.

For EDR-konkurrencer, vil indtil videre alle logfiler modtaget fra stationer i Den Russiske Føderation eller Belarus blive behandlet som checklogs.

EDR’s Hovedbestyrelse d. 13. marts 2022

    

 

Revisions-log

dato

 

 

Vedtaget på Online HB-møde

13. marts 2022