HAM SPIRIT Contest – lidt tanker om…

AMATEUR RADIO CONNECT PEOPLE

HAM SPIRIT CONTEST

HAM SPIRIT og Contester
Den sidste weekend i oktober 2022 markerede måske starten på ”The Great Reset”, dog ikke udtænkt af den ambitiøse hersker fra Davos. Jeg håber, at tiden er inde til at revidere paradigmet for globale amatørradiocontester og gentænke forskellige parametre i reglerne for disse.

Contest regler
Mange såkaldt "verdensomspændende" contester implementerer forældede definitioner af geografiske placeringer til scoringsformål. Den sande globale autoritet inden for amatørradio er The International Amateur Radio Union. IARU er vores stemme i den internationale telekommunikationsunion. For at undgå kaos og anarki i radio- og satellitspektret skal ALLE overholde ITU-reglerne - også vi. De eneste og officielle verdenszoner, som vi bør implementere i contester, diplomer og generelt, er ITU-zonerne. Der er 75 zoner, der dækker landområder - øer og kontinenter, med yderligere 15 zoner, der dækker havene.

Den anden definition i global brug, men virkelig forældet, er "landelisten". Denne liste, der startede for næsten et århundrede siden, er både politisk og kontroversiel. FN har omkring 190 medlemslande, men "landelisten" viser omkring 340 af dem, og tæller stadig. Definitionen af ​​"et land" eller "enhed" er lige så let at forstå som skattelovgivningern.
Hvorfor nogle steder, aldrig beboet af mennesker, er "lande"?   Hvorfor er den største græske ø en enhed, mens den største italienske ø ikke er det?  Hvorfor er en selverklæret republik i Serbien "en enhed", mens en selverklæret republik i det østlige Ukraine ikke er det?  Hvorfor er Ålandsøerne og Market Reef selvstændige enheder medens Bornholm ikke er?  Jeg kunne nævne snesevis af andre tvivlsomme "enheder".
Brug af Maidenhead Locator System i stedet for "lande" er politisk neutralt, giver omtrentlig placering af hver station, muliggør øjeblikkelig beregning af antenneretning, afstand til stationen og så videre. Dette system har været i brug i VHF-contester i årtier, og i de senere år har de automatiserede digitale Modes på HF denne information indbygget.

HAM SPIRIT Contesten
En lille gruppe erfarne deltagere fra Sibirien har annonceret en ny global contest med letforståelige regler, fair scoring og lige muligheder. Læs venligst reglerne på http://www.hamspiritcontest.com
Bare et par ord der, efter min mening,  fremhæver de gode punkter ved contestreglerne. Midwest (USA) stationer får 3 point for kontakter med Californien og New England. Stationer i Sibirien (UA9-UA0) kan lave masser af 3-points kontakter, da det asiatiske Rusland har et dusin eller deromkring ITU-zoner. Selv uden DX-udbredelse kan alle finde ”noget at lave”. Ingen grund til at gætte landets status, om det er en lovligt licenseret station i det nordlige Cypern eller en Kon-Tiki-flåde midt i Stillehavet.

At konkurrere er en kunst
Ikke alle kan blive top-contestoperatører. Det er en lille procentdel af alle aktive licenserede radioamatører som nogensinde bliver involveret i contests. Af de tusinder der deltager, kan kun en del betragtes som kunstnere. Virtuoser, der går ind i en trancetilstand, fuldstændig absorberet i rummet af lyde, der kommer fra radioerne og som kan modstå den fysiske og mentale træthed og stress. Jeg kommer til at tænke på et par sådanne personer, som jeg har haft kontakt med – Leif OZ1LO, Thomas OZ1AA og Alex OZ7AM – for bare at nævne nogle af dem. Du kan ikke lære at blive en top-contestoperatør, hvis du ikke har interessen for det. Men enhver aktiv radioamatør bør prøve at deltage i en contest, mindst et par gange i løbet af livet. Det er en fremragende mulighed for at forbedre sine operationelle færdigheder. Radioamatører kan bygge og vedligeholde radiostationer, men bør også være dygtige til at bruge dem til pålidelig kommunikation. Det dyreste og mest avancerede udstyr er ubrugeligt, når du ikke kan håndtere det.

Tiderne ændrer sig
For hundrede år siden var amatørradio en fascination, der spredte sig over hele verden. Et QSL-kort blev opfundet, da postvæsenet var pålideligt, mens radio stadig var et mysterium. I dag er postvæsenet et dyrt mysterium, mens det trådløse fænomen dybest set er under kontrol. Meget få radioamatører gider samle på trykte QSL kort, men alligevel vil nogle aktive operatører insistere på at bytte QSL kort. Det er lige så forældet som at sende telegrammer med posten. De ulige landelister bør også overgå til amatørradioens historie. Jeg ved godt, at mange aktive radioamatører indtil deres død vil tro at der er 40 verdenszoner, og at der er 340 lande. De bruger måske det 21. århundredes teknologi, men det er uoverskueligt for dem at passere visse mentale barrierer.

Bundlinjen
Alt taget i betragtning: Det humane 24-timers format af denne HAM SPIRIT Contest, de gennemsigtige regler og chancen for at deltage i en historisk begivenhed lige fra starten - gør det absolut værd at prøve det. Succesen afhænger af deltagerne, rationelle og moderne. En konkurrence for udbredelse af HAM SPIRIT.

CW = 29-30 ktober
SSB= 26-27 november
www.hamspiritcontest.com