CQ World Wide 160m CW – Bemærkninger

 OZ3SM + OZ7BQ + OZ0B + OU2W     >>>>     


CQ 160m WW CW 2023

Et par ord om CQWW 160M CW testen, som er en stor udfordring for mig med kun 100 m2 have til rådighed. Og iøvrig også kun 100 Watt, af hensyn til naboerne. 160M CW testen er ikke en oldtimer test, da hovedparten af aktiviteten er efter normal sengetid. Heldigvis starter denne test allerede fredag aften kl 22 UTC, så jeg kan stadig være med et par timer.
Allerede fra starten gik det hurtigt. Masser af EU aktivitet. Faktisk kunne jeg køre et par små runs inden jeg omkring 00 UTC gik i seng.
Jeg lod stationen stå tændt og natten mellem fredag og lørdag havde jeg mulighed for et par gange at køre båndet over. Der var hele tiden masser af EU aktivitet, men ikke de W og VE stationer, jeg havde ventet at høre.
160M lukker hurtigt efter solopgang hos mig. Resten af dagen går man så lidt rundt med en følelse af jet-lag.Lørdag aften gentog processen sig, men først søndag morgen et par timer før solopgang kom en håndfuld Were igennem. Alle ret svage, men kraftige nok til at jeg kunne læse dem. Søndag aften var jeg optaget, så her blev der ikke nogen aktivitet.
Min antenne er en ca 20m lang inverted L antenne, med en afstemningsspole i bunden. Mit støjgulv ligger nogenlunde konstant omkring -90 til -95 dB, hvilket skulle svare til S5/6. Ingen mulighed for beverage antenner her.

Det samlede resultat er: (CQWW 160M CW).
Band     QSOs     Pts  StP  DXC  Pt/Q
1,8          320       1645    7   44      5,1
Score : 83.895

Hans Jørgen, OZ7BQ


CQ 160m WW CW 2023 - SOAH // OZ3SM

Naturligvis var jeg igen i aar med i denne klassiker. En contest over 48 timer, hvor man som single operator kan deltage i 30 timer.
I denne contest er det en* god antenne med lav udstraaling og power samt en god beliggenhed, *der giver mulighed for mange QSOer i kassen. Men det er desvaerre ikke muligt for mange amatoerer.
Det blev helt tydeligt for mig i denne contest, for i multibaands-contester kan man blot lave baandskift naar QSO-raten er for lille.. ikke her. Der er nemlig et begaenset antal deltagere der kan høre og dekode dit lille signal, og naar du har koert dem, er der bare ikke flere at koere.  Suk, suk.
På de foerste 10 timer ( lørdag nat+morgen, loerdag aften) kørte jeg 594 QSOer. De sidste 3 timer (soendag morgen og aften) fik jeg 76 i kassen.  Det blev lidt kedeligt, der var langt imellem kaldene stationer, alle der kunne hoere mig havde jeg allerede koert tidligere !!!
Som sædvanlig var min antenne min 80 m vertikale loop og K3/P3 med ca. 600 W.
Jeg fulgte Søren, OZ0B på cq-online serveren, der skovlede DXCCer og States ind som multipliers og altid ca., 150 QSOer mere end mig. Tak for QSO Søren  -  flot resultat.
Også tak for QSO til OZ1AAR, 7BQ, 8SW og OU2W.

Resultatet claimed iflg. N1MM og ca. 13 timer i sadlen:
Contest: CQ160CW
Band     QSOs     Pts    StP  DXC  Pt/Q
1,8          667      3547   19      51     5,3
>>>>> Score: 248.290
(1 Mult = 9,5 Q's)

Ca det samme resultat som sidste år, hvor der dog skulle 770 QSOer til samme Score.

Vy 73 OZ3SM, Stephan


CQWW 160meter CONTEST OZ0B SO HP Assisted

Jeg synes absolut at jeg havde forberedt mig godt til denne contest. 240 meter Beverage antenne var sat op på min flinke nabos majsmark og den var testet ok. En inverted L- antenne til TX stod flot ved siden af. Titan PA trin var installeret og testet. Jeg havde taget fri fra arbejde hele fredagen, så der ikke var nogen stress-faktor. Kan man blive mere klar? Jeg glemte vist lige at regne Mr. Murphy med…..

Blev vækket fredag morgen kl 7.00 af min datter, der troede jeg skulle på arbejde. Nå, nu var jeg vågen, så ned i radiorummet med en kop kaffe for at checke forholdene på 160m i graylinen. Jeg kalder CQ DX for at se mine signaler på Reverse Beacon Network. Uha, det ser fint ud. Der er hul til USA og inden længe svarer K1ZM. Så bemærker jeg at SWR er meget højt……. Hva f….. sker der lige?? Helt seriøst mand! Jeg kontrollerer alt og det hele ser rigtigt ud. På med SWR analyzeren, der fortæller mig at min antenne har resonans på 1680 Khz. Øh…What? Jeg har lige pludseligt fået mig en meget lang antenne. Der er ikke andet at gøre, end at tage det varme tøj på og ud på marken for at finde fejlen. Det er heldigvis fint vejr og det havde været surt hvis jeg havde stået der kl 2300 fredag aften med pandelygte på. Tænke-tænke, hvad er problemet? Pludseligt indser jeg hvad der er sket. Min L-antenne er monteret på en 10,5 meter høj alu-mast og en simpel måling med ohm-meteret afslører at alu-masten har fået kontakt med antennetråden. 10,5 meter oppe i luften desværre. Så masten skal ned og ligge. Det kommer den og jeg finder hurtigt fejlen. En simpel tanketorsk. Det er hurtigt fikset og jeg benytter lejligheden til at forlænge masten med 3 meter. Nu er den ikke så nem at rejse alene så konen og sønnike må hjælpe til. Op kommer den og så i gang med at tilpasse trådlængden og den store spole jeg bruger som Hairpin Match. Til sidst siger SWR 1:1,15 på 1830 Khz – helt perfekt.

Tid til frokost med konen der også har taget en fridag. Ned i radiorummet igen og gøre det sidste klar. Madras på gulvet, energidrik på køl, müslibar og bananer indenfor rækkevidde. N1MM sættes op og alle 3 pc skærme klargøres. Så mangler jeg kun at notere indstillinger på PA-trinnet ned. Efter 3 min warm-up er vi klar. 1 Kilowatt (ca) ind i dummy-loaden og der fintunes med Load og Tune. Hm, jeg synes det virker lidt ustabilt? Der er noget der driller mig… Der er også noget der lugter brændt nu…… For s…. da, antenne stikket på udgangen af Titan’en er meget varmt og da jeg hiver i kablet, kan jeg uden besvær trække det ud af stikket. Smeltet over. Fedt. Alle mine kabler i mellem radio, swrmeter, tuner osv er RG-58. De har fint holdt til mine sædvanlige 400 Watt output. Jeg vurderede (naivt) at det også kunne holde til den større effekt, men den gik sgu ikke. Så blev jeg så klog.

Kort krisemøde – hvad nu? Klokken var ved at være mange og jeg skulle gerne nå at spise aftensmad og sove et par timer inden contest start. Skulle jeg udskifte alle forbindelses-kabler med RG-213? NEJ. Skulle jeg benytte mit gode gamle 400 Watts trin? JA. 5 min efter var vi kørende igen. Spise aftensmad og ned på madrassen med 1 time og 50 minutter til start. Pu-ha, sikken en dag.

Op og klar til kl 2200 UTC. Båndet summer af aktivitet og alle ligger og sender VVV så de kan holde fast på deres RUN frekvens. Så går starten og jeg starter med S/P efter Mult som jeg plejer i denne test. Udstyret kører som det skal og det er skønt at komme i gang. Min eneste udfordring er at jeg skal bruge tuner når jeg skal over 1845 Khz, da min antenne er lidt smalbåndet. Men det kører fint. Kl 2242 ryger VO2AC i loggen og kl 2308 N4XD. Yes, så er der hul til NA. Jeg kører skiftevis RUN og S/P og der er OK respons. Jeg fornemmer at der er færre deltagere end de foregående år men der kommer hele tiden noget i loggen. Men ingen sved på panden desværre.

Takket være et heftigt indtag af diverse energi-fyldte drikke og slik, holder jeg mig kørende hele natten uden nævneværdige kriser. Greyline kommer, men der er kun et par enkelte US stationer, så ingen amerikaner-RUN denne gang. SF1Z lukker og slukker kl 0744 og så er det tid til morgenmad, bad og ned på madrassen.

Sove 5 timer og op frokost. Puha, føles som jet-lag. Døgnrytmen er helt i uorden. Bruger eftermiddagen på hundeluftning og kl 1530 er der aktivitet på båndet igen. Min QSO-rate er stærkt faldende, selvom jeg skyder på alt hvad der rører sig. Jeg trøster mig med, at jeg kan se på Online-scoren at selv de store kanoner har lave QSO antal. Jeg havde en målsætning om at komme langt over 1000 Qsoer, men det kan jeg godt se er urealistisk. Klokken passerer 00.00 og der er langt i mellem QSOerne, og jeg overvejer at krybe til køjs. Hov – hvad var det? Den kedelige lyd af noget der gnister…. Nej, nu må det stoppe!! Lyden kommer inden fra min manuelle tuner. Værktøj frem og af med låget. Jo sørme, en lille gnist springer med jævne mellemrum på min drejeomskifter. Nederen. Der er altså et eller andet med det 160m, der trækker større strømme. Tuneren bliver taget ud af drift og så må det blive low-power over 1845 Khz. Der er heldigvis ikke så meget aktivitet der. Nu er det lige som om jeg har mistet gejsten. Slut for i dag. Ned på madrassen. Go nat. Gider ikke mere i dag.
Det hjælper på humøret med en lur og jeg står op til greylinen. Her er ikke meget aktivitet men det giver da et par stater mere. Solen kommer og så er det slut. Søndag bliver en sløv affære. Kl 1400 starter jeg båndstøvsugeren efter de sidste point. Jeg går lidt til og fra radioen og der er såmænd også tid til aftensmad med familien og en herlig håndbold-finale.

N1MM siger 20 ”aktive” timer. Resultatet er nogenlunde tilfredsstillende. Selvfølgelig kommer jeg igen næste år. Det er altså en fed test og der er plads til flere OZere.

829 Qso
22 stater + 6 districts
59 DXCC
397.677 Claimed points

73 til jer de OZ0B / OZ1ISY Søren


OU2W CQWW 160M CW.

Hej contestere
Her mit resultat i min første CQWW 160m CW som single op.  Interessant test med herlige udfordringer.
Første nat uden beverages.
Som et mirakel at få dem på natten til søndag. Jeg som at få renset ører.
Herligt at få mange nye lande i loggen på 160m.
Tak til alle OZ'er for QSO.
CU in the next one.
73  Nils Bo  OZ1ETA

CQ160CW Summary Sheet
CallSign Used : OU2W
Operator(s) : OU2W (OZ1ETA)
Operator Category : SINGLE-OP
Assisted Category : ASSISTED
Band : 160M
Power : HIGH
Mode : CW
Club/Team : Bavarian Contest Club
Software : N1MM Logger+ 1.0.9794.0
Band     QSOs     Pts  StP  DXC  Pt/Q
1,8     523    2882   21   61   5,5
Total     523    2882   21   61   5,5