Bemærkninger til SMP Portabeltest

SMP Portabeltest Vår 2021 af Søren OZ0B

Jeg deltog endnu engang i denne lille hyggelige test. Den er arrangeret af SSA (det svenske EDR) og afholdes 2 gange årligt, vår og høst, som de siger i Sverige.
Reglerne er rimelig simple. 4 timers test på 40 og 80m. Der er de sædvanlige klasser som SO, Multi OP osv. Alle nordiske lande kan deltage og det går primært ud på at være /P og ikke mindst at køre QRP. Jo lavere effekt du benytter, jo større "multiplier" får du. Denne gang deltog jeg i klassen 1-5 watt og måtte demed gange min point-sum med 3. Afstanden er også point-givende, således får man 1 point for hver 10 km til den anden station.
Der er også en klasse for Fixed Stations. De må bare ikke kalde CQ og er således tvunget til at finde os andre på båndene og dele point ud - smart tænkt.
Nå, men i forhold til sidste gang jeg deltog, havde jeg rent faktisk forberedt mig denne gang. Jeg vurdere at vejret ikke egnede sig til skovtur, så jeg havde indrettet mig i et shelter vi har i baghaven. Antennen var igen en 40-80m trap-dipol, der var monteret i en 10m høj glasfiber teleskopmast. Jeg havde i mellemtiden investeret i en IC-703, der blev forsynet af et 12v bil-batteri.
Jeg kunne ikke finde et Logprogram der virkede tilfredstillende, så jeg satsede på N1MM, der har et DX-sattelit program, hvor man kan indtaste Locator. Efterfølgende bliver QSOerne indtastet manuelt i et program der kan genere en log i det rigtige format. Jeg brugte en del tid på at få CAT og nøgling via PC til at virke, men tilsidst lykkedes det at får det hele til at spille.
Op søndag morgen (test start 0700 GMT) og gøre det sidste klar i shelteret. Havde bøvl med at få DX-cluster til at virke grundet dårlig internet, men det blev løst ved at benytte mobilen som Hotspot. Klar 2 min inden test start, så jeg kunne lige nå at spise morgen mad...
Kører SM5IMO/P som den første og det er rigtig fint, da det er ham der arrangerer testen og jeg havde lovet ham at deltage, så nu kunne det ikke gå helt galt. Kører stille og roligt på 80m en times tid. De fleste kører under 5 watt, mange endda under 1 watt men der er ikke problemer med at læse dem og de svarer mig som regel ved første opkald. Tankevækkende, når man til dagligt absolut skal have mindst 500w output, for at føle sig sikker.
Kl 845 skifter jeg til 40m her kører tingene også fornuftigt. Jeg skifter mellem RUN og S/P og får kørt en god portion QSOer. Men på et tidspunkt er der ingen der svarer mig mere. Hm.... hvad sker der lige??  Antennen står op endnu.... Men hva faen - output er NUL!! Der kommer simpelthen ingenting ud af stationen mere. Fedt. Jeg forsøger alt, men uden held. Hvad gør man så? Overvejer at stoppe men der er da en hel time tilbage af testen, så jeg må have gang i plan B.
I vinters købte jeg en brugt FT-817'er. Havde kun lige haft den tændt og checket modtager og output. Men den bliver fundet frem og så bruger jeg en halv times tid på at få den til at makke ret. Der er pænt mange menuer og under-menuer man skal igennem, for at få noget fornuftigt CW ud af sådan en fyr.
Men tilsidst er jeg On Air igen. En af de første stationer jeg kører er OZ7BQ/P, sådan der!! Så er vi da 2 OZ'ere i denne test!! Slutter af med at køre 2 stationer indenfor de sidste 2 minutter af testen - der var jeg ved at blive helt stresset, hi hi.

12 Qs på 80m og 20 Qs på 40m giver ialt 5121 Claimed point.Det er en klar forbedring fra sidste år, men der kørte jeg 10w og måtte derfor kun gange point med 2. Overvejer at skrue helt ned på 0,9 Watt næste gang, så må der ganges med 4. Der er ved at gå sport i den, kan i nok fornemme, hi hi...

Håber at der er flere OZer med næste gang, det kunne være sjovt. Sæt X i kalenderen den 22 August

73
Søren OZ0B / OZ1ISY


SMP Portabeltest Vår 2021 af Hans Jørgen OZ7BQ

God dag,
Også en lille hilsen herfra om min deltagelse i den svenske portabeltest.

Jeg deltog i år fra Bornholm med min KX3 og en 6 m lang vertikalantenne nogle hundrede meter fra Østersøen.
Vejret var perfekt, så stationen kom ud i haven, hvor fuglesang gav mere QRM en båndstøjen!.
Kørte med batteri og papir/blyant uden PC eller internetforbindelse, så det tog lidt tid efterfølgende at få loggen gjort klar til afsendelse. SM5IMO kunne pege på et logprogram, der kunne lave en cabrillofil. Nu mangler jeg så bare at få lavet en ADIF udgave også.

Jeg havde kun mulighed for at deltage på 40M. Den første time var svær pga de mange deltagere i ”King of Spain” CW contesten. Derefter måtte jeg en tur til Nexø for en kvik-test, aht hjemrejsen. De sidste 1½ time var der fin aktivitet. Overraskende hvor kraftige 5 watts stationer kan blive, når forholdene er i orden.
Den første time burde jeg nok have været på 80M. Det kan jeg måske få prøvet næste gang, hvis jeg kan få lavet en egnet antenne.
Jeg fik 21 QSO’er i alt som skulle give 1958 points.
Tak til OZ0B/P for en OZ QSO. Kørte også SM5IMO/P, der brugte en Elecraft K2, han engang har købt af mig.

Deltog også lidt i ”King- of- Spain” CW testen. Satsede på 10M, men det gav kun nogle få QSOer. I dagene forinden havde der været fine Es-åbninger både på 6 og 10M, som kunne køres med 10W. I steder blev det lidt 40M lørdag aften. Bare 64 QSOer for at vise flaget. Også her med papirlog og uden internet. Bare et helt enkelt setup.

God DX, CU og god sommer
Hans Jørgen
OZ7BQ