YB-RTTY og TESLA-MEMORIAL

CONTEST
YB-RTTY   og   TESLA-MEMORIAL

Hej,

Göran OH1SIC/SM5SIC har i weekenden kørt i to tester som single operatør fra OZ5W:

2023 YB-RTTY OZ5W
80 m   66 Q
40 m  119 Q  heraf  2 YB
20 m  111 Q  heraf 20 YB
15 m   61 Q
10 m    5 Q
All   362 Q

2023 TESLA-MEMORIAL-HF OZ5W CW
80 m   92 Q
40 m   69 Q
All   161 Q

Jeg hjalp med opsætningen af K3s og hans pc med RTTY programmerne. Det var lidt af en udfordring da jeg aldrig har kørt RTTY, men RYFM viste at radioen ikke overraskende skulle sættes op til Data Mode AFSK A 45 bps med pitch 2125 -170 (*Press and Hold DATA MD, vælg AFSK A 45 bps og press AFX. Derefter Press Hold Pitch, vælg 2125 -170 og tryk Pitch*).
Programmerne skulle selvfølgelig sættes til at bruge det rigtige lydkort samt CAT-port. Det burde ligesom til WSJT være ganske nemt, men Göran's Windows var på finsk! Hvordan finder man lige *Device Manager* når den hedder noget volapyk? Det var noget med at *Device Manager* på et bestemt billede i tandhjulet *Settings *står øverst til højre. På den side pegede jeg på noget volapyk og spurgte om det betød *Device Manager* og bingo, jeg var reddet. Det gentog sig da lydkortet skulle vælges. USB staves heldigvis USB på finsk, så USB-lydkortet var til at finde.

Næste udfordring var at Windows Default lyde helst ikke skulle komme ud på HF, så jeg måtte checke om det volapyk som stod det rigtige sted betød *Default* og det gjorde det.
Så var der kun tilbage at justere audio niveauerne og endnu en gang RYFM fortalte mig at K3's CONFIG LINE OUT var et smart sted at skrue på, så lydkortet og/eller RTTY programmerne ikke blev overstyret. Da alt virkede huskede jeg at K3 kan lave et dobbelt LF båndpassfilter omkring henholdsvis Mark og Space. Efter lidt RYFM blev det slået til og Göran var glad for at få lidt bedre dekodning. Når han lyttede båndet over (det gjorde han vist sjældent, da OZ5W kunne høres ret godt) brugte han dog et enkelt bredere filter.

Egentlig har jeg ingen interesse i RTTY som IMHO er forældet og erstattet af FT4, men når nu Göran ville hygge sig med RTTY er han velkommen. Det gælder også dig, så hvis du vil køre en eller anden kontest jeg måske ikke kender til er det bare at sige til så organiserer vi noget. Jeg kan højst lære noget - f.eks. at betjene min egen radio! Du må gerne køre med dit eget call hvis du er single opr, men Göran mente at OZ5W var bedre end OZ/SM5SIC så han valgte OZ5W.

Göran var godt tilfreds med sine resultater. Grejet virkede, QSO'erne kom rimelig af sig selv og folk svarede når de blev kaldt. Göran havde sat sig det mål at køre 300 RTTY på de 24 t i YB-testen og det blev opfyldt, så han sidst i testen måtte sætte sig højere mål.

OZ5W regner med at køre CQ WPX SSB 25-26. marts, så du kan jo melde dig til at være bingoopråber i et pænt tempo  =:)

73, Palle, OZ1RH