IARU HF World Championship 2023

Så skal vi igen til at planlægge afholdelsen af den store radiosportsbegivenhed, som er startet af International Amateur Radio Union, IARU med det formål at give radioamatører verden over mulighed for at træne i radiokommunikation, forbedre den enkeltes operatørteknik og endelig for at give amatører verden over mulighed for at kontakte hinanden. Der lægges især vægt på IARU medlemmernes headquarter stationer, de såkaldte HQ-stationer, da de giver multiplier (bonus) point. HQ-stationerne deltager i en klasse for sig og konkurrerer således mod hinanden på verdensplan.

Contesten foregår på 160, 80, 40, 20, 15 og 10 meter amatørbåndene, SSB og CW modes må benyttes. Den afholdes i år 8 juli kl 12.00 UTC til 9 juli 11.59 UTC

Arrangør af testen er American Radio Relay League, ARRL: www.arrl.org

I år er der et sideløbende arrangement, da verdensmesterskabet for contest teams (WRTC), afholdes sammen med IARU testen hver fjerde år. WRTC testen er en selvstændig »test i testen« og arrangeres af forskellige nationer rundt omkring – senest i Tyskland og inden da i USA. I 2023 bliver det arrangeret i Italien, men det kan du læse meget mere om på www.wrtc2022.it/

I Danmark er det EDR der organiserer deltagelsen i IARU HF World Championship. Vi deltager naturligvis med en HQ-station og er derigennem med til at støtte den gode aktivitet. Vi har kaldesignalet OZ1HQ som er et specielt klubkaldesignal, med tilladelse til at kunne bruges i hele Danmark (OZ), fra flere lokationer samtidigt. Vi har aktiveret alle bånd og begge modes de seneste år og det skal vi selvfølgelig også gøre i år.

Hvordan kan man så deltage? Her er der flere forskellige muligheder. Du kan deltage hjemmefra radiorummet, som ”almindelig” contester. Du kører her som Single-Operator med dit normale kaldesignal, ligesom i enhver anden contest. Men, som tidligere nævnt, giver denne contest også mulighed for at deltage som HQ-station. Det betyder at stationen benytter det specielle kaldesignal OZ1HQ og det giver mulighed for flere deltagere ved hver station, en slags ”klubstation” om du vil. Der er mulighed for i alt 12 HQ-stationer, en på hver bånd og en på hver mode.

Men ingen fest uden deltagere. Sidste år havde vi 30 operatører, men der kan sagtens være flere. Stationerne skal jo bemandes alle 24 timer og der skal også være overskud til at pleje det sociale ude ved radioerne. Vi skal bruge op til 12 QTH’er, der gerne skal fordeles rundt omkring i landet. På hver QTH skal der være en Team-leder, en stationsansvarlig, der sørger for at testen forløber efter hensigten og der bliver indsendt log efter contesten. Så skal der findes nogle operatører og det er selvfølgelig smartest at der er nogle erfarne contestere der kan hjælpe de nye i gang. Alle kan deltage uanset erfaring, men det er vigtigt at der kommer nogle point i loggen!

Man kontakter HQ manageren med ønske om bånd og mode, QTH for stationen, samt navn og kaldesignal på Team-leder og deltagere. Hvis du mangler et hold at deltage på, så formidler HQ manageren kontakten. Den endelige fordeling af bånd/modes og deltagerliste forventes klar i løbet af maj måned. Du kan følge tilmeldingen og få yderligere informationer på www.oz1hq.dk

Jeg ser frem til at høre fra dig – 73 de OZ1ISY Søren, EDR HQ-manager, hqmanager@edr.dk