ARRL DX CW – Bemærkninger

 

[OZ-CONTEST] ARRL DX CW Contest 2024


SOAB Ass (HP) // OZ3SM

Sådan skal en contest weekend være... ARRL-DX CW er afviklet....Føler mig stadig høj efter så mange timer bare at køre den ene QSO efter den anden.
HEXBeamen fast på 300 grader (USA og Canada). De sidste to ugers gode forhold på de høje bånd fortsatte heldigvis, så 10 og 15 meter båndene var sprudlende af aktivitet. Kørte med samme plan som sidste år (hvor forholdene også var formidable på de høje bånd) "at være aktiv når båndene er åbne".
For en gangs skyld lykkedes det mig at sove nogle timer inden Contest-start, hvilket har medvirket til, at jeg nu, søndag aften føler mig helt frisk.
Stationen som sædvanligt: Elecraft K3/P3 og Antenner 80m vertikal loop (160-80-40m) og HexBeam (20-15-10m). Mit PA-trin er ved at blive træt selvom det er et solid-state trin, idet jeg kun kunne presse 500 W ud af det. Det var vigtigt i denne contests, idet Exchange for DX-lande er "Power".
Efter 27 timer i sadlen viste N1MM følgende summary:

Contest: ARRL DX CW
Band QSOs Pts Sec Pt/Q
1,8 10 30 8 3,0
3,5 100 300 33 3,0
7 199 597 51 3,0
14 410 1230 53 3,0
21 495 1485 58 3,0
28 405 1215 52 3,0
Total 1619 4857 255 3,0
Score: 1.238.535
1 Mult = 6,3 Q's

Bedre end sidste år både mht. QSOer og Multipliers.

Vy 73 Stephan, OZ3SM


Multi-2 OZ5W

Fredag eftermiddag satte jeg kurs mod Sjælland, for at deltage i en af de helt store contester, den klassiske ARRL DX CW. Den er organiseret af ARRL (Den amerikanske udgave af EDR). Jeg havde fået en invitation fra Palle, der driver den store danske contest-station OZ5W, der er beliggende i Store Merløse, mellem Sorø og Holbæk. Her er masser af master med store antenner, HF-radioer og PA-trin i alle størrelser. Der er endvidere alle nødvendige faciliteter som f. eks. sove-rum, køkken, lounge (et fint ord for opholdsrum...) og ikke mindst 2 velindrettede operatør-rum, med adgang til alt muligt, der gør livet lettere som operatør. Jeg kan nævne lytteantenner, fjernstyret antenne-omskifter til samtlige sende-antenner, auto-tune PA-trin med WEB-cam overvågning (de står i kælderen) og meget andet godt.
On-site holdet bestod af OZ1ETA Nils Bo, OZ1ISY Søren og OZ5U Stefan som operatører, samt OZ1JUX Kim og OZ1RH Palle som support-team. Vores Remote operatører var OZ5BD Bjørn og SM5SIC=OH1SIC=SM5S Göran.
Remote tænker du?? Ja, stationen er indrettet til 100% remote operation, så næsten alt kan fjernbetjenes. Efter mange forsøg og test-kørsler havde vi besluttet at set-uppet nu skulle tryktestes. 48 timers non-stop contest, hvor der konstant skiftes mellem alle bånd, alle antenner og alle operatører. Uha, det var spændende.
Efter et taktikmøde og et par timer på øjet, gik vi i gang kl. 0000 UTC. Fuld fart frem uden at se sig tilbage, som man siger. 2 radioer i luften med non-stop CQ. Yes, det kører sgu for drengene!! Efter 4 timer er det tid til operatørskifte. Første remote-operatør logger på og kører videre uden problemer. Yes! 2 timer senere logger anden remote-operatør på. Det sker også gnidningsløst og nu kører stationen fuldstændigt remote, mens on-site holdet ligger under dynerne. Hold kæft - det er smart.
Tiden går med hyggesnak, god mad, operatørskifte og masser af QSOer i loggen. Vi har desværre nogle udfald på den ene station. Periodisk viser den højt SWR, men det er ikke muligt at konstatere nogen fejl. Lørdag aften går det helt galt. Konstant højt SWR. Fejlfindingen går i gang, alt er under mistanke lige fra PA-trin til antenneswitch og båndpasfiltre. Palle bliver sendt ned i kælderen og nu kan man lugte brændt elektronik. Ikke godt. Dødt PA-trin? Dødt filter? Død antenne-switch? Palle checker om alle coaxstik og AG 8x2 antenneswitchne er skruet rigtigt på og er kolde, ingen fejl. Men så brænder Palle sig på en samlepølse der forlænger coaxkablet fra PA-trinet fra den ene station. Palle råber ikke AV, men JUBII, for fejlen er fundet og der konstateres svage røgsignaler fra samlingen. Yes, fejl fundet. Nyt mellemkabel monteres og så er vi i gang igen. Resten af testen forløber uden større problemer undtaget 15 m antennen, som viser sig at have tabt den yderste meter af reflektoren. Nu er der jo selvfølgelig (!) 2 antenner til rådighed per bånd, så vi klarede os med den anden beam til 15 m...
Man skal altid have en målsætning i en contest. Vi jagter den danske OZ rekord, som vi selv er indehaver af. Det så umuligt ud lørdag eftermiddag, men tidlig søndag aften er den indenfor rækkevidde. 10 og 15 meter havde givet rigtig godt, så vi når i mål, få timer før slutningen af contesten.
Sikke en fed oplevelse, i gode med-amatørers selskab. Der er altid brug for operatører, uanset erfaring og tid til rådighed. Så meld dig endelig under fanerne næste gang der er contest på OZ5W.

Her er vores foreløbige resultat:
Band QSOs Pts Sec Pt/Q
1,8 117 351 28 3,0
3,5 310 930 46 3,0
7 810 2430 58 3,0
14 861 2583 61 3,0
21 852 2556 58 3,0
28 790 2370 59 3,0
Total 3740 11220 310 3,0

Score : 3.478.200

73 til alle her fra OZ5W.
OZ1ISY - Søren

Jeg OZ1RH, tilføjer at jeg mener at have fundet fejlen med at den ene station periodisk viste højt SWR og jeg kan genskabe fejlen. Der er en softwarefejl i samarbejdet mellem Elecraft K4D og fjernstyringsprogrammet Win4K4Suite. Jeg havde sat transceiveren op til kun at køre på de antenneudgange som er i brug ud fra den betragtning at operatøren ikke ved en fejl må kunne vælge en antenneudgang uden antenne på. Det virkede fint i den forstand at man ikke fra transceiverens forplade kan skifte til en tom antenneudgang. Efter testen fandt jeg så frem til at man i Win4K4Suite godt kan vælge ubrugte antenneudgange og når man gør det sendes der ud i ingenting og SWR bliver ret højt. Det er lidt synd for remoteoperatørerne at de uforvarende kan vælge at køre uden antenne, ja det kan også være at en lokal operatør har rodet lidt med musen og ramt den 2x4 mm knap på skærmen, som kobler antennerne fra.
Remotesetuppet er foreløbig lidt på fuskeplanet i den forstand at vi har brugt AnyDesk til logpc'erne. Lyden fra transceiveren overføres med AnyDesk og CW sendes med N1MM fra logpc'erne. At køre run med rimelig fart kræver at der ikke er ret stort delay på overførslen via internettet. Inden testen havde jeg gjort mig nogen bekymringer herom og vi havde testet remote CW hele ugen før. Selv Göran i SM eller OH kunne køre CW remote, bortset fra da han sad på færgen mellem SM og OH. OZ5W har 1000/1000 fiber og Speedtest.net viser pingtider omkring 5 ms, så hvis der er internetproblemer er det sandsynligvis hos remoteoperatøren.
Som remoteoperatør har man endnu ikke helt samme overblik som hvis man sidder fysisk ved stationen. Således kunne Bjørn, OZ5BD ikke høre at antennerelæerne ikke klappede i PA-trinet, da han startede tidligt lørdag morgen. Det betød at han kørte de to første USA QSO'er på 160 m med 50 W.
Inden jeg nåede at give ham besked, havde Bjørn dog set at output ikke var oppe på standard, hvorefter han klikkede på skærmens knap for Operate på PA-trinet og fortsatte med at samle multipliere.
Remote adgangen til OZ5W bliver givetvis mere brugervenligt når Elecraft frigiver deres software til remote. Med det kommende løse frontpanel K4/0 Mini i stil med K3/0  bliver remote som at være der selv.
73, Palle, OZ1RH.
palle@oz1rh.com
Tlf. 40 36 77 67


TF2R  [OZ2I]  SOLP non-ass


I år deltog jeg fra Island. Efter at have besøgt Georg i november til CQWW fik jeg aftale om at bruge hans antenner til dette års ARRL DX CW. Det blev en blandet omgang med en for ringe indsats fra min side.
Jeg kan huske den første regel som Jan OZ1ADL lærte mig tilbage i 2012; "Hver eneste minut i luften tæller" - og jeg må med skam melde at jeg simpelthen sov mig fra en god placering.
Jeg ankom til Georgs farm omkring middagstid fredag og vi startede straks med at montere en 160m Inverted-L antenne i Georgs hjemmelavede "Traktor Tower" som bestod af en traktor med frontlæsser hvorpå der kunne monteres et cirka 10 meter langt rør med et øje i toppen. Selve antennen bestod af cirka 40 meter tråd som startede lidt over jorden hvor der var monteret en metalring med 12 radialer (40m lange) spredt ud i alle retninger. Tråden gik så de cirka 14 meter vertikalt og den vandrette del blev bundet fast til en hegnspæl omkring 50 meter fra selve fødepunktet. De cirka 100 meter coaxkabel fra shacket blev ført gennem en "voksen" coax stub i bunden af antennen.
Hold fast det var koldt at arbejde på marken hvor vinden havde frit spil og temperaturen var omkring minus 9 grader.
Til 80 meter havde han en 20 meter høj vertikal med fire eleverede radialer, tre meter over jorden.
40, 20, 15 og 10 meter antennen var en OB-19-4 med tre elementer til 40m. Den virkede bare fantastisk.
Lørdag klokken 00:00 startede jeg på 80 meter, men det gik langsomt. 40 meter var bedre og gav en masse kontakter og multipliers. Jeg prøvede 80 meter igen og det gik ganske langsomt. 160 meter var til gengæld næsten døv for signaler fra NA - Europa gik kraftigt ind, men ikke nogen W eller VE - jeg fik to QSO'er på 160m i løbet af natten (de eneste to jeg overhovedet fik på Top Band).
Til gengæld var der nok at lave på 40-20-15 og 10 meter.
MEN MEN, jeg kunne simpelthen ikke holde mig vågen og måtte flere gange tage 2-3 timer på langs - rigtig ØV.
Jeg havde nogle rigtig hurtige runs ind i mellem. Især lørdag ved klokken 18z gik det hurtigt. Jeg havde en to timers periode med 308 QSO'er. Den hurtigste time gav 174 QSO'er - omkring 3 i minuttet en hel time i træk. De hurtigste 10 minutter gav 36 QSO'er - det samme som 216 pr time. Så bliver det ikke meget bedre ;o)
Jeg fik kørt alle 48 stater og 11 Canadiske distrikter (mangler YT + NU + NT).
Du kan se mere info på https://www.oz2i.dk/sh5/2024-ARRL-TF2R/
Billeder finder du her https://www.oz2i.dk/?page_id=2331
---------------------
BAND QSO POINT MULT
160 2 6 2
80 84 249 22
40 553 1587 54
20 662 1962 59
15 632 1875 58
10 399 1191 49
2332 6870 244
Total = 1.676.280

73 de OZ2I Henning