QO-100 NarrowBand station #2

Denne artikel beskriver en NarrowBand station til den geostationære satellit QO-100. Stationen anvender to antenner: en parabol til modtagning af satellittens downlink signaler og en 13 cm sender med helix antenne til uplink. Stationen behøver ikke adgang til internettet og kan bruges udendørs (field-day, camping).
Figur 1. QO-100 modtager.
Figur 1 viser en modtager til NarrowBand transponderen på QO-100. Der skal bruges en almindelig TV-parabol med mikrobølgehoved (LNB med PLL oscillator). Parabolen bør have en diameter på 60 – 90 cm. Desuden skal der bruges et bias-T, en 12 V DC strømforsyning, samt en modtager til 739 MHz. Modtageren kan fx være en RTL-SDR dongle, som er koblet til en computer. Mikrobølgehovedets localoscillator svinger på 9750 MHz, og derfor bliver mellemfrekvensen 10489 MHz – 9750 MHz = 739 MHz. Modtageren indstilles på denne frekvens.
Figur 2. Signaler på NarrowBand transponderen.
Figur 2 viser NarrowBand transponderen som den så ud hos mig i foråret 2019. Som modtager på 739 MHz anvendte jeg en RTL-SDR dongle, og PC-programmet var SDR#.
Figur 3. Parabol til modtagning af QO-100.
Figur 3 viser den Triax TD-78 off-set parabol, som jeg bruger til modtagning af QO-100. Parabolen er 70 cm bred og 78 cm høj og sidder 2 m over jorden. Max. gain er 37 dBi og strålen (beam width) er 2,6 grader.
Figur 4. QO-100 sender.
Figur 4 viser en sender til NarrowBand transponderen. Der skal bruges en SSB-transceiver til 70-cm, en 13-cm sender (transverter eller up-converter) samt en 13-cm antenne med RHCP polarisation. Den viste sender kan køre CW og digimode, mens SSB kræver lidt højere effekt. Her vil jeg anbefale et 20 W PA-trin.
Figur 5. Helix-antenne til 13 cm uplink.
Stativet på figur 5 står på husets terrasse. Helix-antennen og transverteren er fastspændt på stativet. Transceiveren, som lever et 70 cm signal til transverteren, står inde i huset. Helix-antennens udstråling er bred, og derfor er antennen let at indstille mod QO-100. Antennens elevation er 24 grader.
https://www.youtube.com/watch?v=uOheu-IeUXU
Se samme video på YouTube. Videoen ovenfor er på 7 min. og gennemgår modtageren på figur 1 og senderen på figur 4.

Kommentarer

Jeg købte en 13 cm helix-antenne hos wimo.de. Mit eksemplar havde et dårligt standbølgeforhold på 2400 MHz, og derfor lavede jeg en modifikation, så SWR kom under 1,2. Modifikationen er beskrevet her: Lower SWR on Helix13 from Wimo. Både LNB, SDR-modtager og 13 cm transverteren har deres egen oscillator. Der vil være frekvensdrift, når enhederne startes op eller når temperaturen ændres. Der kan gå 10-15 min. før SSB-signalerne fra QO-100 ikke driver i frekvens. Løsningen på denne udfordring er at forbedre oscillatorernes stabilitet, og her anvender mange radioamatører en GPS-styret oscillator (GPSDO), hvor GPS-stabile signaler tilføres LNB og transverter. Du kan se et eksempel på GPS-stabilisering af en LNB i artiklen Rock-stable LNB with GPSDO. Stabilisering af 13 cm transverteren er enkel: Et 10 MHz signal føres fra GPSDO til transverterens "External Oscillator 10 MHz" indgang.

Links

Beskrivelse af station #2 (engelsk): http://oz1bxm.dk/sat/QO100-rig.html Startside for RTL-SDR dongle: https://www.rtl-sdr.com/ 13 cm transverter: SG-Lab Denne web-SDR i England modtager NarrowBand transponderen: https://eshail.batc.org.uk/nb/ Facebook-grupper som handler om udstyr og antenner til QO-100: OSCAR-100, QO-100, Es'Hail, satellite operators and experimenters QO-100 Satellite Users Group